RISTO Vidaković (5. januar 1969, Šekovići), nekadašnji as Sarajeva (48 utakmica - četiri gola), Crvene zvezde (64-17), Betisa (120-6), Osasune (19) i Poli Ehida (14), broji dane u Madridu u očekivanju novog trenerskog posla.

Španija bi trebalo da mu bude sudbina, ali godina kada je bio asistent Havijeru Klementeu, selektoru Srbije, ne zaboravlja se.

- Tada sam tek bio završio kurs za profi licencu u Bosni i Hercegovini, a Klemente koji je postao selektor, znao je sa ovih prostora samo mene pošto me je trenirao u Betisu. Naravno da sam pristao, bio je to veliki izazov i neverovatno iskustvo. Prvo, pa reprezentacija - priča nekada sjajni desni bek Jugoslavije (jedan meč) i Srbije i Crne Gore (sedam utakmica).

Sa Klementeom je, zatim, otišao u Mursiju, gde su se zadržali godinu dana.

- Bila je to neuspešna sezona - ne krije Risto.

I tada je prelomio: ubuduće idem sam.

- Upravo tako, nisam više hteo nikome da budem pomoćnik, znao sam da je put trnovit i težak, ali sam bio i svestan da drugog nema.

I krenuo je od treće lige.

PRITISAK KAO U BRAZILU NIJE Vidaković mogao da veruje da će Danska da razmontira Srbiju u Beogradu.
- Nisam tu, ne znam šta se događa, ali je jedno simptomatično. Pristisak u Srbiji, baš kao i na Balkanu, neverovatan je, kao u Brazilu.

- Da, preuzeo sam Ehiju, jer nisam hteo da biram poslove već da radim. Onda je na red došao Kadiz, ali tamo nije sve funkcionisalo kako sam očekivao, pa sam krenuo dalje. Trenirao sam godinu dana Betis B, a onda se otisnuo u Honduras.

I šest meseci sedeo na klupi Motague.

- Znam, mnogi će reći: šta si tamo tražio? A ja sam tražio nove izazove. Honduras je komplikovana, nestabilna zemlja, takav im je i fudbal. Mnogo sam naučio u toj muci i verovatno bih ostao duže da me nisu pogodila dešavanja kao kod nas posle rata. Utakmice su svi nameštali, nisam mogao da se snađem i rekao sam zbogom.

Stigao je Risto do Betisa B i bio na korak do prve ekipe.

- Nedostajalo mi je samo malo sreće. Kada je posao praktično bio dogovoren, trenera je čuvao jak ugovor, nisu mogli da ga smene zbog velikog obeštećenja. I kako to obično biva, krenuli su ga i rezultati...

A sada je klub iz Viga u lošoj situaciji.

- Nezgodna je situacija, ne zna se ko je vlasnik, klub je pod stečajem...

I dok se odmara, Vidaković ne može bez fudbala.

- U Madridu ima mnogo klubova, i malih i velikih. Pratim utakmice Reala i Atletika u Ligi šampiona, ali i Primeru, Segundu, niže lige. Nešto će sigurno da isksrne, a kada dođe taj trenutak, biću spreman - jasno je fudbalsko opredeljenje Rista Vidakovića.