PRELAZNI rok u Zvezdi često je podsećao pre nekoliko godina na uvodnu špicu telenovele. Menadžeri mašu diskovima i najavljuju sambu, ali talenat južnoameričkih čarobnjaka viđen na „Jutjubu“ nestaje čim istrče na „Marakanu“, Bermudskom trouglu za strance.

Ernan Barkos bio je samo kratka epizoda jedne od sapunica, na 21 meču postigao je svega tri gola. U telefonskom razgovoru za „Novosti“, ubojiti napadač Gremija prvi put od odlaska iz Srbije 2008. pričao je o tome zašto je rešetao mreže svuda po svetu, ali ne i dok je nosio crveno-belu „devetku“.

- Najveći problem mi je bio jezik - okolišao je treći strelac brazilskog šampionata, potpuno zbunjen pozivom iz Beograda.

Nije mogao da poveruje da se ovde prate njegovi golovi u zemlji fudbala. Nekada su se „delije“ hvatale za glavu zbog njegovih promašaja, a sada čupaju kosu kad čuju vest da Barkos igra sa Mesijem u reprezentaciji ili da ga traži slavna Boka!

- Zar me se navijači sećaju? Neverovatno, bilo je to pre mnogo godina, a ništa nisam pokazao. Došao sam u Zvezdu sa željom da ostanem zauvek - iskusni centarfor zna da je morao bolje da igra u svom prvom evropskom klubu, za koga je i dalje pomalo emotivno vezan.

Prevod njegovog nadimka na španski odmah je razumeo. Neko bi momentalno spustio slušalicu, ali Ernan nije bio ni najmanje uvređen.

NEĆU TUŽITI ZVEZDU, DOŠAO BIH OPET DA u nekoj suludoj varijanti Barkosu ponovo stigne ponuda od Zvezde, ne bi je odmah odbio, iako mu i dalje duguju novac.
- Neću tužiti klub, šta bih imao od toga? Razmotrio bih ponudu, zašto da ne? Nemam nikakva loša osećanja prema Zvezdi, čak ni prema tim igračima sa kojima sam imao problema. Ko zna zašto se tako ponašaju. Igrao sam posle sa jednim srpskim fudbalerom, Markom Zorićem. Sa njim sam imao odličan odnos, tako da ne stavljam sve Srbe u isti koš.

- Nisam znao za to, ali naravno da su me zvali tako. Sam sebe bih nazvao Varkos! Nigde nisam tako slabo igrao kao u Zvezdi. Drago mi je da se sada prate moje igre, ali krivo mi je što nije bilo više mečeva kao onaj na kome sam postigao dva gola - kroz maglu se Argentinac seća duela sa Banatom.

Ružnih uspomena bilo je daleko više.

- Salas, Molina i ja nismo dočekani na najbolji način. Osećali smo se veoma loše, jer su nas pojedini igrači sabotirali. Ne svi, neki jednostavno nisu znali kako da pričaju sa nama i ustezali su se, ali bilo je onih koji nisu hteli da nam dodaju loptu. Ne sećam se više o kojim igračima je reč.

Pričalo se da je Ognjen Koroman prekrstio Barkosa u Varkosa, a fizički obračun sa Nenadom Jestrovićem visoki napadač dobro pamti.

- Imao sam problem sa njim. Ali, to je bio jedinstven slučaj. Nisam se tukao sa ostalima, ali smo imali velike razlike u mišljenju. Sve to je mnogo uticalo na igru. Ako ti neko ne daje loptu, manje su šanse da ćeš dati gol. Ne žalim zbog sebe, snašao sam se ja posle. Žao mi je što su pojedinci igrali protiv kluba i divnih navijača.

Više od klupe za rezervne igrače, argentinskog golgetera bolela je optuženička klupa. Provlačile su se informacije da je došao potpuno van forme, pa čak i da ima epilepsiju?!

ČAST JE IGRATI SA MESIJEM ČETIRI puta je Ernan Barkos nosio dres Argentine. Pozvan je u nacionalni tim 2012. godine, u kvalifikacijama za SP u Brazilu.
- Debi za reprezentaciju ću pamtiti celog života. Bila je tu kruna moje karijere, čast je igrati pored igrača kao što je Leo Mesi - naglašava napadač Gremija.

- Da sam imao bilo kakav zdravstveni problem ili da sam bio nespreman, nikada ne bih prošao lekarske preglede. Imam 30 godina i savršeno se osećam. Planiram da igram još sedam, osam godina.

Sudbina je 2010. opet spojila nesuđeni napadački tandem crveno-belih.

- Igrao sam kasnije sa Frenklinom Salasom u Ekvadoru i često smo pričali o danima u Zvezdi. Nikada se ni meni, ni njemu to nije desilo ranije. Igrao sam u šest zemalja, ali nigde nisam imao takav tretman. Nismo imali sa kim da pričamo. Jedini sa kim smo mogli da se sporazumemo je tadašnji klupski službenik Nemanja Filipović. Sa njim sam jedino ostao u kontaktu, niko više iz Beograda me posle nije zvao.

Ali, pozivi su stizali sa svih strana. U Srbiji je bio Varkos, ali u svetu ga zovu Pirat. Bio je prvi strelac u Kini, pa u Ekvadoru, a Luis Filipe Skolari ga je 2012. doveo u Palmeiras.

- Zahvalan sam Zvezdi zato što mi je pružila priliku da se igram u Evropi. Bili su to divni dani, navijači su pravili sjajnu atmosferu na stadionu. Da nisam imao taj problem u svlačionici, sigurno bih ostao. Ali, to je fudbal. Sada sam srećan u Gremiju. Svi su prijatni prema meni i uživam na terenu. To je recept za toliko golova. Čim sam došao, osetio sam da ću u ovom klubu moći da dam 100 odsto - zaključuje Ernan Barkos, ili Varkos, kako je kome drago.

LIČNA KARTA
Ime i prezime: Ernan Barkos
Rođen: 11. april 1984. u Bel Vilu, Argentina
Visok: 189 cm
Pozicija: napadač
Klub: Gremio
Karijera: Rasing 2004, Gvarani 2005-2006, Olmedo 2006-2007, Crvena zvezda 2007-2008, Urakan 2008-2009, Šangaj 2009, Šenžen 2009, LDU Kito 2010-2011, Palmeiras 2012-2013, Gremio 2013
Uspesi: prvak Ekvadora 2010, Kup Brazila 2012, najbolji strelac kineskog prvenstva 2009, najbolji strelac u Ekvadoru 2010, najbolji strelac brazilskog šampionata 2014.