U PRIPREME za predstojeću sezonu Crvena zvezda je ušla s novim trenerom, podmlađenim timom, ali sa istim, šampionskim ambicijama. Da će crveno-beli, bez obzira na sve okolnosti koje im ne idu naruku, imati za glavni cilj odbranu titule potvrdio je i Nenad Lalatović, prvi put izlazeći na pomoćni teren "Marakane" u šefovskoj radnoj uniformi.


Mladi stručnjak bi najveću podršku trebalo da ima u pet godina mlađem kapitenu Nenadu Milijašu, koji je uoči prvog treninga poručio da je blizu ostanka u klubu, iako se poslednjih meseci govorilo o njegovom drugom odlasku u inostranstvo.

- Imam ugovor još godinu dana, razgovarao sam s Lalatovićem i on, kao i rukovodstvo, želi da ostanem u klubu. Ako bude sve kao što su rekli, velike su šanse da ću i ostati - istakao je Milijaš.

S druge strane, Lalatović je najavio neizbežni rastanak s Darkom Lazovićem. Prema saznanjima "Novosti", 23-godišnji dribler ima konkretnu ponudu iz Belgije, ali i još nekoliko izuzetno zainteresovanih klubova.

Kada se zna da su Zvezdu već napustili Mrđa, Ninković, Bajković, Kelhar, Krneta, Milunović i Vesić, da će njihovim stopama Pečnik i Kasalica, a da još nije rešen status Mijailovića, jasno je da će oslonac mladom timu pružati samo nekoliko iskusnih igrača, na čelu s Milijašem, Pavićevićem i Rakićem. Kapiten je izrazio uverenje da momci koji su dobili šansu imaju veliki kvalitet i da će ga iskazati na terenu.

- Mi stariji, koji ćemo biti uz njih, treba da im pomognemo u tome - podvukao je Milijaš i osvrnuo se na to što prvi put sa Zvezdom neće igrati u Evropi. - Nama igračima je najteže, jer smo se za to izborili na terenu, ali neke greške koje su se vukle godinama uticale su da bude ovako. Bez obzira na sve, želimo da odbranimo titulu i nadam se da ćemo uspeti u tome.

Pod komandom Lalatovića i njegovih asistenata Dragana Šarca, Bratislava Živkovića i Srđana Maksimovića, trenirala su čak 34 igrača, ali već do polaska za Sloveniju, 5. jula, jedna grupa će razdužiti opremu. Sigurno najbolnije za tim je što će među njima biti Abiola Dauda, drugi strelac tima. Nigerijac je juče trenirao i ostaće na "Marakani" do 3. jula, do kada čeka isplatu sume koja mu se duguje. Ne bude li dobio novac, Dauda će posegnuti za tužbom i tražiti prava na arbitraži.

Pored njega, male su šanse da ostanu i Trkulja, Lazić, Ahčin, Đorđević, Čikić, Marinković... S druge strane, Lalatović planira da na pripremama u Sloveniji, do 14. jula, proveri koliko mogu desetorica omladinaca koji su se priključili timu, kao i povratnici s pozajmica Jokić i Karaklajić.

- Čeka nas težak posao, ali Zvezdin cilj je dobro poznat, a to je odbrana titule. Ne mogu ništa da garantujem, osim da ćemo dati sve od sebe u tom pokušaju. Uz to ćemo gledati da afirmišemo neke mlade igrače, jer mislim da Zvezda jedino tim putem može da stane na noge - istakao je Lalatović.

Zvezda će prve provere imati u Sloveniji, a potraga za rivalima je u toku. Za sada su zakazani samo dueli s belgijskim Genkom i Mehelenom, 15. i 19. jula, a generalnu probu Lalatović je predvideo za 2. avgust. Ko će testirati Zvezdu pred start sezone takođe će biti određeno naknadno.

START SA 34 IGRAČA
PRVI trening odradili su - golmani: Rajković, Trkulja, Manojlović. Odbrana: Pavićević, Petković, Nenadić, Lazić, Jovanović, Marinković, Arauho, Martinović, Cilinšek, Stojanović, Brajović. Sredina terena: Milijaš, Karaklajić, Ahčin, Čikić, Savićević, Grujić, Živković, Kovačević, Gogić, Jokić, Ristić, Lazović, Mitrović. Napad: Kasalica, Jović, Onjilo, Rakić, Zukanović, Đorđević i Dauda.