A MOŽDA ipak u nama leži spas... U duhu poznatih stihova Zvezdine navijačke pesme razmišlja i novi šef stručnog štaba crveno-belih, dete "Marakane" i čovek za kojeg je poraz uvek bio strana reč. Nenad Lalatović je sa samo 36 godina i četiri sezone trenerskog staža prihvatio najveći životni izazov, preuzimajući ekipu kojoj se usled nezapamćenog egzodusa ni konture ne prepoznaju, a sve to u trenutku kada klub prolazi najteže dane u istoriji. Otuda i stav mladog stručnjaka da je Zvezdin spas jedino u forsiranju mladih igrača i u povratku u klub pravih, iskrenih zvezdaša.

- Znam šta me čeka i koliko je teška situacija, ali se ne plašim. Jedino strahujem od moguće kazne od minus šest bodova i nadam se da se to neće dogoditi. Bilo bi to jako loše za sve, pogotovo za mladu ekipu. Mi s timom koji ćemo imati možemo da izađemo u Evropu, da li kao prvi, drugi ili ne daj bože treći, ali sigurno ćemo izboriti plasman. Samo moramo biti strpljivi s mladima. I moramo biti realni, da kažemo da smo dotakli dno, ali i da od ovog dublje ne može. Zvezdu ne mogu da ugase! Sada možemo samo napred, korak po korak, sa ispravnom klupskom strategijom koje će se svi i u svakom trenutku pridržavati - kaže Lalatović za "Novosti".

SEDMORICA OMLADINACA NA OKUPLjANjU LALATOVIĆ će sutra prvi put kao trener izaći na teren "Marakane" i obaviti prozivku ekipe. Na početku priprema očekuju se svi igrači kloji su pod ugovorom, kao i sedmorica omladinaca: Jović, Grujić, Ristić, Jovanović, Stojanović, Brajović i Zukanović. Uz njih će biti i kapiten Milijaš, zatim Pavićević, Lazović, Kovačević, Rakić, Gogić, Petković, Savićević, Kasalica, Onjilo, Arauho, Jokić, Karaklajić... Još nije rešen status Mijailovića i Bajkovića, dok su klub napustili Pečnik, Mrđa, Dauda, Ninković, Kelhar, Milunović, Vesić...

Novi trener crveno-belih kaže da su mu tri najsrećnija dana u karijeri bila kada je potpisao prvi ugovor sa Zvezdom, kad je dao gol u derbiju i sad kada se vratio kao trener.

- Pritisak i odgovornost su ogromni, a priče o tome da li sam mlad ili ne, za mene ne postoje. Bitno je da li znaš ili ne.

Svestan je da se prihvatio posla u momentu kada bi i mnogi stariji i iskusniji od njega radije obišli "Marakanu".

- Trenutak se ne bira i Zvezdin poziv nisam mogao da odbijem. Svestan sam da sve ovo može da me podigne visoko, ali i da bude kobno po mene. Ipak, držim se izreke da ako ne rizikuješ, ne možeš ni da dobiješ. I ne plašim se. Možda bih voleo da imam dozu straha, ali ga nemam.

Zvezdin trener je poznat kao čovek izraženog pobedničkog mentaliteta.

- Grizem za pobede, tako sam od malih nogu naučen u Zvezdi i pokušaću da to prenesem i svim igračima. Zvezdina deca to već imaju, to im se prenosi u klubu na svakom treningu i utakmici.

Kada govori o timu, Lalatović žali što su otišli pre svih golgeteri Mrđa i Dauda. Uz mladost koju namerava da lansira, nekoliko iskusnih igrača biće preko potrebni.

- Jedini ispravan put u ovakvoj situaciji je forsiranje mladih, kojima treba obezbediti oslonac u četiri-pet iskusnih, uz koje će da stasavaju i dobijaju samopouzdanje. Njihova vrednost će tako za dve godine skočiti i deset puta. Zato pre svih želim Žigića koji je slobodan, ali će biti teško da ga dovedemo. Voleo bih u timu i Lukovića i Kataija, a da ostanu Lazović, Petković i Mijailović. Uz Milijaša, Pavićevića i Kovačevića, klinci koji dolaze imali bi odličan oslonac.

KLjUČNI NAPADAČ I ŠTOPER ZVEZDIN veliki problem je što je ostala bez najboljih strelaca Mrđe i Daude, koji su zajedno dali 32 gola.
- To će biti teško nadoknaditi. Imamo samo Rakića i Onjila, kojeg ne poznajem najbolje, a tu je i mladi Jović koji će sigurno dobijati šansu i trebalo bi da počne bar 30 odsto utakmica i da još toliko uđe u drugom poluvremenu. Ali, njih trojica su malo, potreban nam je još jedan napadač. Da je bilo izvodljivo, doveo bih Pešića, ali je on iz Jagodine otišao u Francusku. Za nas su napadač i štoper ključna pojačanja.

Igru Napretka pod Lalatovićevom komandom krasile su brze transformacije iz odbrane u napad i ubojite kontre. Sada će filozofija morati da se menja, jer je osnova Zvezdine igre posed lopte.

- Zvezda mora pre svega da igra napadački i da ima posed na protivničkoj polovini, da se tamo razmeni 10-15 pasova, pa pređe na realizaciju. Mi treba da izađemo na rivala, da mu ne dozvolimo da iznese loptu, pa da "udarimo" napred s četiri ili pet igrača u završnici. To je način da svakom daš bar po dva gola i rešiš utakmicu u prvih 20 minuta. Zvezda pre svega mora da igra agresivnije.

Na pitanje da li bi njegov dolazak mogao da znači i povratak asova iz generacije s kojom je stasao i igrao (Stanković, Pantelić, Žigić, Vidić...), Lalatović kaže da je došlo vreme za prave zvezdaše.

- Svi bivši saigrači su me zvali, što me jako obradovalo. Voleo bih da mnogi budu tu, jer je pravim zvezdašima mesto u Zvezdi. Neki su dolazili da vade sebe iz problema i njima tu nije mesto, već onima koji hoće da pomognu klubu. Zvezdin jedini spas je u njenoj deci, kako onima koji su bili ovde, tako i u ovim momcima koji dolaze, koji treba da igraju. Nismo u situaciji da kupimo za milion, pa da prodamo za deset. Problemi su veliki i možemo samo da dovodimo talentovanu decu.

Lalatović tvrdi da je spreman da uloži celog sebe u oporavak kluba...

- Uvek sam bio pošten i prema sebi i prema drugima, svakoga mogu da pogledam u oči, a da li ću napraviti nešto sa Zvezdom pokazaće vreme. Ono što znam je da ću sebe dati ne sto, nego "petsto" posto. I moji igrači će morati prvo da budu disciplinovani i da treniraju kako im kažem, a ne kako oni hoće. Sve će biti kako je nekada bilo u Zvezdi. Onako kako mora da bude - poručuje Nenad Lalatović.