SPREMA se pravi spektakl u Republici Srpskoj. Ljubitelji fudbala godinama su priželjkivali da u Srpsku stigne bratska selekcija Srbije i želja im se napokon ispunila. "Orlovi" 4. septembra, na rođendan Fudbalskog saveza RS, sleću u Banjaluku čime će uveličati 22. rođendan FS RS.

- Posle konsultacija i kontakata rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza Srbije, kao i dostavljenog predloga o slobodnim terminima A reprezentacije Srbije u narednom periodu, dogovoreno je da se utakmica između dve selekcije odigra 4. septembra 2014. u Banjaluci. FS RS je preduzeo sve što je neophodno za organizaciju utakmice - potvrđuje Mile Kovačević, predsednik Fudbalskog saveza RS.

FS RS je prošle godine dobio dozvolu od FS BiH da može da igra međunarodne prijateljske utakmice, ali to prvo mora da odobri FIFA.

- Zahtev je poslat na odobrenje i verujem da će biti pozitivno rešen - dodaje Kovačević.

Aktuelni selektor reprezentacije Srpske je Željko Buvač, na ovu funkciju izabran je sredinom avgusta prošle godine, a trenutno je pomoćnik Jirgenu Klopu u Borusiji iz Dortmunda. Prvi selektor Srpske bio je Miloš Đurković, kojem je pomagao Mladen Katić, da bi posle njega na klupu reprezentacije seo Velimir Sombolac, kojem je asistent bio Velimir Stojnić. Pre Buvača selektor RS bio je Borče Sredojević, koji nije vodio ekipu ni u jednom meču. Prvu utakmicu Republika Srpska odigrala je 1992. protiv selekcije tadašnje Republike Srpske Krajine (1:1) i do sada je igrala 15 mečeva, poslednji 2001. protiv bijeljinskog Radnika.

POTENCIJALNI SPISAK IGRAČA RS

PRELIMINARNI spisak igrača još ne postoji, osim onog koji priželjkuju ljubitelja fudbala u Banjaluci i Republici Srpskoj, ali i zvaničnika fudbalske kuće Srpske. Nezvanično, taj "priželjkivani spisak" čine: Zdravko Kuzmanović, Ognjen Koroman, Neven Subotić, Marko Marin, Branko Grahovac, Nemanja Šupić, Miroslav Radović, Nemanja Bilbija, Ognjen Ožegović, Branimir Bajić, Bojan Mihajlović, Aleksandar Kitić, Nikola Vasiljević, Ninoslav Milenković, Darko Maletić, Joco Stokić...