NI Stojković, ni Tumbaković, ni Janković - već Ljubinko Drulović! Selektor omladinske reprezentacije Srbije, koja je prošle godina postala prvak Evrope, biće v. d. selektora „A“ tima „orlova“, odlučeno je na sednici Odbora za hitna pitanja FSS. Zasada je sigurno, 45-godišnji stručnjak i nekadašnji reprezentativac naše zemlje, vodiće srpsku reprezentaciju 5. marta u Dablinu, u prijateljskom susretu sa Republikom Irskom.

I Ilija Petković se posle osam godina vraća u Fudbalski savez Srbije, ali ovoga puta ne kao selektor nacionalnog tima, već kao savetnik predsednika Tomislava Karadžića!

U saopštenju FSS navedeno je da su odluke donete jednoglasno:

IZVRŠNI ODBOR 28. FEBRUARA SEDNICA Odbora za hitna pitanja bila je uvod za sednicu Izvršnog odbora FSS, koja je zakazana za petak, 28. februar. Na toj sednici biće doneta odluka o sazivanju Treće sednice Skupštine Fudbalskog saveza Srbije u ovom sazivu, a predlog je da ona bude održana 18. marta 2014. u Staroj Pazovi.

Na sednici Odbora za hitna pitanja postignuta je jednoglasna saglasnost svih članova da za vršioca dužnosti selektora „A“ reprezentacije bude imenovan Ljubinko Drulović, čiji će mandat trajati do izbora novog selektora. Tim povodom, postignuta je i saglasnost da se o izboru budućeg selektora ne razgovara do kraja aprila i početka maja 2014, kada je realno da dođe do konačnog imenovanja. Dakle, Ljubinko Drulović će voditi „A“ reprezentaciju na predstojećoj prijateljskoj utakmici protiv Republike Irske, 5. marta u Dablinu. To je najbolje rešenje zbog činjenice da je on već profesionalac u FSS i da je svojim angažmanom i istorijskim uspehom sa omladinskom selekcijom Srbije, aktuelnim prvakom Evrope, zaslužio poverenje koje mu se ukazuje“.

Drulović je, dakle, u situaciji da će polagati „prijemni ispit“ za „A“ reprezentaciju. Možda mu ta utakmica u Dablinu i otvori vrata da skine prefiks „v. d.“. Tek, u Savezu su napravili mudar potez, kupili još vremena za razgovore s kandidatima, pre svega sa Draganom Stojkovićem oko koga se plete mreža raznih priča. Od toga da će Piksi biti uhapšen čim stigne u Srbiju, do toga da je najbliži klupi srpske selekcije.

U svakom slučaju, na stolu je i predlog Stručnog odbora koji je predložio Ljubišu Tumbakovića za selektora, o kome će članovi Izvršnog odbora, takođe, dati završnu reč.

- Moram odmah da istaknem da je za mene čast i zadovoljstvo što ću biti na čelu ovog tima. Ima li nešto lepše na svetu od činjenice da si selektor svoje zemlje - bilo je prvo što je rekao Ljubinko Drulović pošto je saznao za lepu vest. - Zato bih se svima zahvalio na poverenju, pre svega Tomislavu Karadžiću i Zoranu Lakoviću. Naravno da ću se potruditi da to i opravdam.

Zasada, Drulović će voditi jednu utakmicu, ali veoma važnu.

- Ovo je posle odlaska Siniše Mihajlovića novi početak naše reprezentacije. Pobeda bi bila jako bitna jer bismo nastavili kontinuitet dobrih igara, s obzirom na to da smo u poslednje vreme zaista pružali zapažene partije. Imamo sjajnu grupu igrača, miks mladosti i iskustva, u koju ja imam puno poverenje. Neću ništa eksperimentisati, osloniću se na igrače iz poslednjih utakmica i šta još reći osim da očekujem trijumf u Dablinu - hrabro priča Drulović.

A na pitanje da li očekuje da bi mu ta eventualna pobeda donela mogućnost da postane selektor bez v. d., on brzometno odgovara:

- Verujem u te momke, ali verujem i u sebe. Ne smeta mi rizik koji meč s Ircima nosi, nisam opterećen, jednostavno, interesuje me samo ta utakmica i povoljan rezultat. O svemu ostalom, razgovaraćemo posle.

Drulović se pozitivno izrazio i o predstojećoj saradnji sa Ilijom Petkovićem.

- Uvek sam s Petkom imao korektne odnose. Uostalom, dok je on bio selektor ja sam bio standardan reprezentativac i verujem da ćemo i ubuduće imati dobru komunikaciju.

POSLA PREKO GLAVE

NA sednici Izvršnog odbora uslediće razmatranje izveštaja o radu tokom 2013. godine, plan za 2014, kao i aktuelna pitanja u vezi rada FSS. Pred članovima ovog tela naći će se informacija o radu Arbitražnog suda FSS, kao i Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o radu Arbitražnog suda FSS. Biće reči i o pitanjima vezanim za rad Škole za trenere FSS i razmatraće se informacija u vezi kandidature za organizaciju Prvenstva Evrope 2020. godine.

Na sednci IO FSS biće doneta i odluka o dodeli javnih priznanja FSS za 2013. godinu i Pravilnik o evidenciji i statusu klubova i igrača bazičnog fudbala.