SVE po redu vožnje i po očekivanjima: Zvezdan Terzić je novi predsednik Zajednice superligaša. Posle izmena Statuta dosadašnji čelnik Dragoljub Lekić je bio prinuđen da podnese ostavku, pošto nije ispunjavao kriterijume da dalje bude lider. Sve je teklo po planu na današnjim sednicama Izvršnog odbora, pa Skupštine udruženja klubova, bez disonantnih tonova, kao da nije mesecima unazad sve pucalo po šavovima.

Predstavnici svih 16 klubova (27 prisutnih od ukupno 32) posle nepunih 10 minuta sednice, digli su ruke za lidera OFK Beograda, kojeg je formalno predložio Dragan Subotić, prvi čovek Slobode. A Zvezdan Terzić je to apsolutno poverenje shvatio kao čast, obavezu, ali i signal, kako kaže, da se najzad zatvore sve podele koje tresu ionako do temelja potreseni domaći fudbal.

- Drago mi je što sam izabran jednoglasno, učiniću sve da opravdam to maksimalno poverenje. Očekujem pomoć od svih vas, jer je naš fudbal u velikim problemima, koje moramo da rešavamo. Dosta je bilo podela, zbog toga mi je još draže što smo bili jedinstveni oko svih pitanja - rekao je Terzić u prvom obraćanju sa funkcije predsednika Zajednice superligaša.

Za njega nema dileme da je voda došla do grla svim klubovima i da mu put neće biti posut cvećem u narednom periodu.

- Imam iskustvo vođenja velikog kluba i FSS, tako da se izazova ne plašim. Ali, stanje u našem fudbalu je jako loše, čeka nas nikad teža prolećna polusezona, jer su maltene svi na ivici egzistencije. Nisam optimista da ćemo sve te probleme lako i brzo rešiti. A ima ih mnogo, od finansijskih, preko borbe sa huliganima, namera da vratimo publiku na stadione, da popravljamo infrastrukturu...

Posebno je pitanje zakonske regulative, koja opterećuje domaći fudbal, jedno od najvažnijih za Zvezdana Terzića.

- Moramo da promenimo zakonske okvire, da omogućimo ulazak privatnog kapitala, domaćeg i stranog, koji bi osvežio klubove, da najzad utvrdimo vlasništvo, da se zna čije je šta. To bi, istovremeno, i skinulo sa dnevnog reda razne spekulacije o poslovanjima klubova.

Pošto se sve vreme pričalo o povratku jedinstva među domaće klubove, izbor Zvezdana Terzića na mesto čelnika Zajednice, a kasnije i potpredsednika FSS, otvara pitanje i njegove saradnje sa predsednikom naše „kuće fudbala“ Tomislavom Karadžićem. Prethodnih meseci bilo je dosta smetnji na vezama među njima.

- Apsolutno sam otvoren za najbolju moguću saradnju FSS i Zajednice superligaša, ali to zavisi koliko od mene toliko i od Karadžića - zaključio je Zvezdan Terzić.

Skupština je izabrala i dvojicu novih potpredsednika, Miodraga Jankovića iz Čukaričkog i Dragana Simovića iz Spartaka. Do početka prolećnog dela prvenstva biće još jedno zasedanje Izvršnog odbora, u novom sazivu, da bi se pretresle sve teme vezane za start drugog dela šampionata.

SAMO PREDSEDNICI U IO
SKUPŠTINI Zajednice superligaša prethodila je sednica Izvršnog odbora, na kojoj je doneta ključna promena Statuta, po kojoj ubuduće u ovom telu mogu da sede jedino predsednici klubova! Ta stavka je dugo bila tačka trvenja, pošto postoji skoro dve godine na dnevnom redu, ali je danas prihvaćena i odmah je zaživela na Skupštini promenom lidera Zajednice.

Jedino će u izuzetnim momentima, kada predsednici fizički ne mogu da stignu na sednicu, moći da ih zamene potpredsednici, generalni sekretari ili direktori, ali to će se najavljivati, pošto će termini sastanaka biti poznati danima unapred.

KOKEZA I JOVIČIĆ
NA današnjim sednicama IO i Skupštine Zajednice desilo se upravo ono zbog čega dugo postoji namera da se u ta najviša tela udruženja klubova dovode samo predsednici: iz dva naša najveća kluba prisutni su bili potpredsednici. Partizan su predstavljali Mile Jovičić i kasnije Darko Grubor, dok je iz Crvene zvezde bio Slaviša Kokeza. Boravak Dragana Đurića u pritvoru jeste „opravdan izostanak“, ali činjenica je da nije dolazio na sednice Zajednice ni kada je neometano putovao po svetu. Vojvodinu je tradicionalno predstavljao generalni sekretar Radisav Rabrenović.