Prelazak iz Krakovije u Mehelen, transfer nekadašnjeg mladog srpskog reprezentativca Miloša Kosanovića (23), potpisi su stavljeni, papir je ispečatiran, saradnja može da počne (četvoroipogodišnji ugovor). Belgijski klub je, dakle, dobio izuzetno pojačanje u defanzivnoj liniji za nastavak sezone, što konstatuje i direktor Fi Vanhof: „Odavno nisam video štopera sa takvom tehnikom, biće nam od velike koristi!”


Za ostvarenje onoga što je poželeo Mehelen pobrinuli su se menadžeri Dejan Veljković i Boris Vasković, njima, eto, pripada zahvalnost (bogami i nešto para) što su mudrom politikom oterali ostale zainteresovane strane (bilo ih je nekoliko, iz različitih delova Evrope). Potez za potezom i nekako je isposlovano da Kosanović ove zime dobije dozvolu za selidbu, mada mu je obaveza prema Poljacima isticala tek na leto, a sve to praktično „za šaku dolara”. 

Na pitanja kako i zašto za „Sport” je odgovarao menadžer Dejan Veljković:


- Krakovija je mesecima navaljivala da Kosanović produži vernost, ali našem igraču se nije žurilo, sačekao je decembar da saopšti planove. Otud je klupsko rukovodstvo poljskog prvoligaša, uvidevši da je izgubilo bitku, krenulo u razgovore sa onima koji su, baš kao i Mehelen, bacali udicu, kako bi bar dobro unovčilo Kosanovićev odlazak. Metalurg iz Donjecka je u toj priči bio najkonkretniji, ponudio je milion i po evra, zatim se oglasila Legija, u kolo se uhvatila i Kasimpaša. Uzalud.

 

VERUJEM LANETU JOVANOVIĆU Kosanović se iz poljskog fudbala, u kojem je proveo tri i po godine, otisnuo u belgijske vode. - Smatram da je ovo moj značajan korak napred, pozvao sam i Novi Sad, zanimalo me mišljenje Milana Laneta Jovanovića, koji je ostavio neizbrisiv trag u Standardu i Anderlehtu, rekao mi je sve najlepše, ističući da je Belgija idealna za mlade igrače i kao takva predstavlja odskočnu dasku za veće izazove u karijeri. Verujem mu, sve mu verujem! - jasan je Miloš Kosanović.

 

Presudila je reč koju je Kosanović dao Mehelenu?


- Da, to je odlučilo. Nije bilo sile koja bi izmenila njegov stav, zato je drugog januara došao u Belgiju da potpiše ugovor, koji je, po ranijem dogovoru, trebalo da zaživi posle tekućeg prvenstva. Istog dana usledio je i pokušaj AZ Alkmara da se ubaci u igru, ali bi po narodnoj „Kasno Marko...” U Krakoviji su, naravno, pažljivo pratili razvoj događaja, u sve se, izjavom, umešao i trener Vojćeh Stavovi: „Plašim se da će Kosanović da se štedi ukoliko do juna ostane u poljskom šampionatu, možda je pametnije da ga odmah pustimo.”


I, Kosanović je dobio dozvolu?


- Mehelen je platio određenu sumu, ali daleko je to od onoga što je nudio Metalurg. Okreni, obrni, sjajan pogodak Belgijanaca, koji su četiri puta gledali Kosanovića. Kakav je utisak ostavio, vidi se i po ugovoru koji je dobio u Župile ligi.


Kosanović sutra iz Krakova stiže u Mehelen?


- Satnica se poklapa sa dolaskom njegovih novih saigrača, koji su se pripremali u Španiji, prvi trening je zakazan za ponedeljak, debi u borbi za bodove imaće 18. januara protiv Anderlehta - otkrio je menadžer Dejan Veljković.

NAJLEPŠE PROTIV LEHIJA

Sada već bivši prvotimac Krakovije gradio je i izgradio zapaženo ime u Poljskoj, iza njega su nezaboravne sezone, protekla jesen donela mu je i priznanje za najlepši gol.

Podsetimo, Kosanović je izblokirao šut u svom šesnaestercu, potom krenuo za loptom, vodio je sve do kaznenog prostora Lehije iz Gdanjska, a onda šutirao u gornji ćošak. Fantastično!