Srpski korak odjekuje holandskim Arnemom, dopiru najlepši tonovi, koje „forsira” Marko Vejinović, vezist Vitesea, lidera tamošnjeg šampionata. „Sport” i momak rođen 3. februara 1990. godine u Amsterdamu uspostavili su, naravno, kontakt, u današnjem broju prenosimo najzanimljivije detalje iz tog razgovora, koji u sebi nosi i pitanje o eventualnom učešću u dresu „orlova”: Da li, obzirom na dvojno državljanstvo i ranija učešća u holandskim reprezentativnim selekcijama, počev od uzrasta do 17 leta, zaključno sa mladom, razmišlja i o srpskom državnom timu?


Očekujemo reakciju koja ubrzo stiže...


- Kako da mislim o nečemu što se još nije pojavilo?! - ističe Vejinović.


Niko ni reč, ni Holanđani, ni Srbi iz Beograda?


- Zasad nema poziva, ne znam, naravno, ni da li će da usledi, ne mogu i neću da se opterećujem tom tematikom, koncentrisan sam na aktuelne stvari, na utakmice domaćeg šampionata...

 

PSV KAO TITANIK Ubedljiv trijumf Vitesea nad PSV (6:2) se prepričava i pet dana posle utakmice odigrane na stadionu u Ajndhovenu, osvrće se i Vejinović:
- Nije iznenađenje pobeda Vitesea, već katastrofa „filipsovaca”, koji su dobro počeli, ali kako su minuti odmicali sve više su padali. Protiv Vitesea mora mnogo da se trči, i levo, i desno, svuda, na to, pokazalo se, PSV nije bio spreman.

 

Godinama ste u beležnicama poznatih evropskih klubova, zanimljivo je čuti da li se iko iz srpske kuće fudbala zanimao da vas priključi državnom timu?


- Ne!


Igrali biste za Srbiju?


- Čast je biti deo nacionalnog sastava, moji roditelji su Srbi, otac Dragan je iz Česterega kraj Zrenjanina, majka Milka je iz Žune, oboje su, neposredno po sticanju punoletstva, došli u Holandiju, gde su se i upoznali. Žive i dalje u Amsterdamu, baš kao i moj, sedam godina stariji brat Dušan, dok sam se ja, s devojkom Sofi, opredelio za Arnem. Srpska kultura i tradicija uvek su, naravno, zauzimali posebno mesto u našim srcima i nikad nisu prestali da se neguju, iako za sebe kažem da sam malo Srbin, malo Holanđanin - nasmejao se Vejinović.


Počeli ste u Ajaksovoj školi fudbala?


- I, tamo se zadržao sedam godina. Put me zatim, na 12 meseci, odveo u Utreht, odakle sam produžio u AZ Alkmar, zadržao sam se tri sezone u toj sredini, da bih kasnije izabrao Herakles i četiri godine proveo u njegovom dresu. Konačno, proteklog leta, u ulozi slobodnog agenta, potpisao sam četvorogodišnju vernost Viteseu.


Sedam dana pre nego što ste stigli u stanicu Arnem, ugovor sa Viteseom overio je trener Peter Bos, s kojim ste sarađivali u Heraklesu?

 

NAKLONJEN BAJERNU I ZVEZDI Engleska, Španija, Nemačka, Italija... Najjače evropske lige. U koju od njih bi se Vejinović najpre smestio?
- Mogu samo da kažem koji klub trenutno simpatišem, dakle, po mom ukusu je Bajern, mnogo mi se dopada kako igra - kaže Vejinović. Navijate li za neki srpski klub?
- Zvezdaš sam, davno sam bio na utakmici u Beogradu, prvi i, zasad, poslednji put, ne mogu da se setim ko je stao na megdan Zvezdi u Kupu, niti koji je bio rezultat - otkrio je prvotimac Vitesea.

 

- Ma, uopšte nisam oklevao kad me Bos pozvao.


Lako ste, svojevremeno, odlučili i da prihvatite ponudu Heraklesa, iako su u redu stajali Liverpul, Real „B”, Parma?


- Smatrate da sam pogrešio?! - uzvratio je Vejinović.


Možda je bilo boljih rešenja od Heraklesa?


- Ne kajem se, koristile su mi godine u Heraklesu, bio sam na dobrom mestu, sad sam na još boljem. Napred Vitese!


Do titule?


- Kvalitetni smo u svim segmentima, jaki na terenu, jaki na klupi, jaki na tribinama... Razumljivo je onda nišanjenje krune, a da li ćemo da je pogodimo... Nadam se, bilo bi sjajno! - zaključio je Marko Vejinović.


Vitese u formaciji 4-1-2-3, gde je Vejinović zadnji vezist (u karijeri izmenjao sve pozicije u srednjem redu, da bi transferom u klub iz Arnema zacementirao mesto ispred defanzivne linije), ima pravo na sve, pa i da bude prvak Holandije!

SA PALJIĆEM NA LINIJI

Sa srpskim igračima u Holandiji ima korektan odnos, uvek se pozdravi, poželi sreću, ali, što se druženja tiče, jedino je na „liniji” sa Draganom Paljićem.

- Logično, pošto je Paljić bio moj saigrač u Heraklesu - objasnio je Vejinović.KOMPLIMENTI NAŠIM IGRAČIMA

Raduje se i uživa u uspehu, srce mu je puno i kada zablista još neko sa srpskih prostora...

- Eh, da nas je više u Holandiji. Pa ipak, svi koji su ovde zaslužuju pažnju, igraju baš dobro, Tadić je jedan od najboljih u prvenstvu, kapa dole - naglašava Vejinović.