ŠUMADIJSKI superligaš Radnički 1923 na Zlatiboru traži dobitnu formulu za sezonu koja je na pragu. U sastavu tima više nema Marka Mirića i Petra Đuričkovića, koji su se posle šestomesečne pozajmice vratili u Crvenu zvezdu, kao ni golmana Marka Kneževića, vezista Milana Svojića i Stanimira Miloškovića i napadača Bojana Zoranovića.


Iz srpskoligaša Pobede, iz kragujevačkog prigradskog naselja Beloševac, sa pozajmice su vraćeni Stefan Petrović i Lazar Popović, a iz omladinskog pogona su priključeni Šimunović, Komljenović, Vidović, Andrić i Miljuš. Pojačanje bi trebalo da predstavlja iskusni Stojmirović, koji je kao slobodan igrač došao iz mađarskog prvoligaša Pečuja, a Argentinac Matijas Sebastijan Porkari, doskorašnji fudbaler Atletiko Progresoa iz Montevidea, je na probi.

 

IVANČEVIĆ NOVI trener Radmilo Ivančević može ra računa na 26 igrača. Na spisku su: Ognjen Čančarević, Žarko Trifunović, Petar Pavlović, Petar Šimunović, Darko Fejsa, Slavko Marić, Miloš Tintor, Lazar Rosić, Vladimir Bubanja, Vladimir Otašević, Nikola Kovačević, Ivan Petrović, Stefan Nedović, Dušan Petronijević, Stefan Petrović, Srđan Simović, Aleksandar Komljenović, Uroš Vidović, Bojan Beljić, Aleksandar Varjačić, Lazar Popović, Komnen Andrić, Dejan Miljuš, Dragan Milovanović, Darko Spalević i Aleksandar Stojmirović.

 

- Spisak pojačanja nismo zaključili. Na stručnom štabu je procena da li je Argentinac rešenje za našu ekipu, a pred vratima je hrvatski golman Milan Šimić. Zainteresovani smo i za Filipa Kneževića iz Partizana. Sačuvali smo kostur tima iz jesenje sezone, izuzev Miloškovića, koji je odbio da razgovara zbog duga, koji nismo sada u mogućnosti odmah da izmirimo. Milošković je zaslužan za uspeh našeg kluba i njemu su vrata Radničkog uvek otvorena. Važno je da smo doveli dobrog trenera Ivančevića, koji zna šta hoće i očekujemo, ako sve bude regularno, da Radnički 1923 bude hit jeseni. Borićemo se za mesto u gornjem delu tabele između treće i pete pozicije. To je naš zadatak u narednoj sezoni - kategoričan je Milenko Marjanović, predsednik kragujevačkog superligaša.


Drugi rival Radničkog na Zlatiboru biće sutra prvoligaš Jedinstvo Putevi iz Užica. Za 22. jul zakazana je utakmica sa Mladošću iz Podgorice, dva dana kasnije rival Kragujevčana biće Spartak iz Subotice, a 26. jula prvoligaš Mladost iz Lučana. Po završetku ovog dela priprema, kragujevački superligaš odigraće prijateljski meč sa srpskoligašem Pobedom iz Beloševca, a uz ivanjički Javor i kruševački Napredak učestvovaće i na turniru Borca u Čačku.

SVETLA ISTORIJA

RADNIČKI je prvi put stigao elitno fudbalsko takmičenje, tada Prvu saveznu ligu Jugoslavije, 13. jula 1969. godine, posle čuvenih kvalifikacija u kojima su učestvovali Orijent iz Rijeke, Sutjeska iz Nikšića, Crvenka i Radnički. Zato su ovih dana, prigodnom svečanošću, podsetili na te trenutke i igrače koji su se prvi plasirali u elitu.

U timu koji je istrčao na teren u Crvenki, gde je odigran odlučujući meč, bili su Vlado Vučković Fazan, Milašin Milić Ujka, Ljubiša Sekulić, Vlada Radivojević Čavka, Novica Matić, Momčilo Živadinović Soda, Vladeta Žabarac, Andreja Stefanović, Sava Paunović, Vladeta Nikolić Relja i Slobodan Paunovski. U igru je ušao Perica Milovanović, a na klupi su bili Nikola Vešković, Dušan Nikolić... Njihov prvi trener bio je Aca Vukotić, a u elitu ih je uveo Boris Marović.