VIŠE javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo je optužni predlog protiv četiri fudbalera mlade selekcije Srbije i njihovog kondicionog trenera, kao i trojice navijača, zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici koju je naša reprezentacija igrala sa mladom selekcijom Engleske 16. oktobra u Kruševcu.

Za krivično delo - nasilje na sportskim priredbama ili javnom skupu optuženi su reprezentativci Goran Čaušić, zvani Čaki (20), Ognjen Mudrinski, zvani Mudri (21), Đorđe Despotović, zvani Despot (20), Aleksandar Kirovski, zvani Kira (22) i kondicioni trener Andrej Milutinović (33). Isto delo na teret se stavlja navijačima iz Kruševca Dejanu Marinkoviću, zvanom Kareli (20), Mirku Miniću (27) i Milošu Stankoviću, zvanom Burek (32). Tužilaštvo je optužni predlog podnelo za najblaži oblik krivičnog dela, za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

MORALI DA IH UHAPSE KAKO je došlo do incidenta na fudbalskoj utakmici trebalo bi da se utvrdi tokom vođenja krivičnog postupka, međutim, prema rečima advokata Veselina Cerovića bez izjava engleskih igrača to će ići malo teže. Kako je za „Novosti“ objasnio advokat Cerović, policija i pravosudni organi trebalo je odmah da reaguju i sve izgrednike privedu sudiji za prekršaje, kako bi im se izrekle mandatne kazne.

Prema informacijama koje smo dobili, pošto su u incidentu učestvovali i fudbaleri engleske reprezentacije, tužilaštvo u Kruševcu je donelo rešenje o ustupanju krivičnog gonjenja u stranoj državi u skladu sa zakonom o pružanju međunarodne pravne pomoći. Na spisku su fudbaleri Roj Stiven Kaluker i Tomas Džejms Lis, kao i pomoćni trener Stiven Vigli. Protiv njih će krivična prijava biti prosleđena vlastima Velike Britinije.

Kako se navodi u optužnom predlogu, okrivljeni članovi mlade fudbalske selekcije su 16. oktobra, oko 20 sati, na stadionu „Mladost“ u Kruševcu, na revanš utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u stanju uračunljivosti, fizički napali engleske reprezentativce, „svesni da čine zabranjenu radnju koja predstavlja krivično delo“. Tvrdi se da je Čaušić, rukama i telom odgurnuo Danijela Rouza, dok je Mudrinski povukao za dres Tomasa Insa, a zatim ga gurao prema ulazu tunela i udario u glavu.

Za to vreme, navodi se dalje, Despotović je rukama u predelu grudi odgurnuo u stranu Tomasa Insa, a Kirovski je, piše u optužnom predlogu najpre odgurnuo Toma Lisa, a zatim i Tomasa Insa. Kondicioni trener Milutinović optužen je da je prvo odgurnuo Krejga Dosona, da bi zatim s leđa odgurnuo Stiven Kokera. Tvrdi se da je nakon toga glavom u lice udario pomoćnog trenera engleske reprezentacije Ričarda Tomasa, a onda desnom nogom u natkolenicu udario drugog pomoćnog trenera Stivena Viglija.

ŠTITE IGRAČE FUDBALSKI savez Engleske saopštio je da nije zvanično obavešten protiv kojih igrača i pomoćnog trenera je podignuta optužnica u Srbiji zbog nasilja na utakmici u Kruševcu i istakao da u potpunosti podržava igrače i stručni štab mlade reprezentacije Engleske kao i da će učiniti sve da ih zaštiti. U saopštenju se dodaje da je savez u kontaktu sa vladom Velike Britanije i UEFA u vezi s incidentima na utakmici protiv reprezentacije Srbije u Kruševcu. Engleski savez je poručio da će uraditi sve što je neophodno da zaštiti igrače i stručni štab.

Trojici navijača na teret se stavlja da su na stadion uneli pirotehnička sredstva, koja su bacali na teren i među gledaoce. Marinković, Minić i Stanković su, kako piše u optužnom predlogu tokom utakmice palili baklje, dok je Marinković, tvrdi se pred kraj utakmice zapalio i „dimnu bombu“.

Tužilaštvo optužnim predlogom traži od suda da se zakaže glavni pretres na kojem bi se, između ostalog, pročitao izveštaj delegata koji su pratili utakmicu, da se pogleda video-snimak spornog meča. Na kraju predlažu da se okrivljeni oglase krivim, kazne po zakonu i da im se izrekne mera zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama.

* * * * * * * * *

PANTIĆ JEDINI OSUĐEN


TUČA na sportskim borilištima, među samim akterima, bilo je i prethodnih godina, Kruševac nije presedan. Ipak, 2005. godine prvi put se desilo da neki od atleta bude kažnjen zbog incidenta koji je izazvao na terenu. Slučaj na koji se i danas svi pozivaju je bio protiv Đorđa Pantića, tadašnjeg golmana Partizana, koji je na večitom derbiju te godine uhvatio za vrat Boška Jankovića, fudbalera Crvene zvezde.

Iako nekog velikog incidenta na terenu nije bilo posle toga, policija je odlučila da podigne prijavu protiv Pantića, koji je uz nagodbu kasnije osuđen na 30 dana društveno-korisnog rada, koji je u roku od četiri meseca odradio u Institutu za transfuziju krvi.

- Nisam ni znao da ova mera kod nas postoji, mislio sam da toga ima samo u Americi - priznao je tada Đorđe Pantić.

Nedugo potom desila se opšta tuča košarkaša Partizana i Hemofarma u „Pioniru“, a tri godine kasnije sportisti istih klubova su ponovo imali žestok bokserski obračun na terenu, samo ovog puta u Vršcu. Iako je policija oba puta podigla prijave i uzimala izjave od aktera, ostalo je nejasno kako su se i da li su se ta dva slučaja uopšte završila sudskim presudama.

U oktobru 2009. godine fudbaler Čukaričkog Nebojša Joksimović je po završetku utakmice u Jagodini uleteo na tribine i pretukao domaćeg navijača. Njega je sutradan policija privela, podignuta je optužnica.