KAKO zadržati bisere srpskog fudbala da ne odu prerano u inostranstvo? Tema koja bi trebalo da je nepomerljiva s prvog mesta u FSS, Partizanu, Zvezdi...

A, ipak, maltene se ništa na tom polju ne radi, iako se deklarativno svi zalažu kako treba zadržati klince da ostanu bar do 22-23. godine u Superligi. Priča je jedno, praksa drugo, klubovi se godinama unazad ponašaju kao da im je u stvari u interesu da za prvu ozbiljniju ponudu spakuju svoje najvrednije izdanke preko granice.

Bilo je slučajeva i teškog nemara, da današnji reprezentativci odu u inostranstvo, a da ih publika u Srbiji nikad nije ni videla na velikoj sceni! Recimo, Miralem Sulejmani, kao jedan od najdrastičnijih primera, s nepunih 18 godina je iz Partizana, samo što je prebačen u prvi tim kao supertalenat, prešao u Herenven.

Potcenjivanje njegove nadarenosti tada je skupo koštalo crno-bele, pošto su mu kao prvi ugovor nudili pravu siću, za razliku od brojnih neuporedivo manje vrednijih fudbalera koji su u tom prelaznom roku “na kilo” stigli u Humsku i dobili sedam-osam puta veću zaradu.

Sulejmani se zahvalio ponudi matičnog kluba i preselio se u Holandiju. Ostaje upisano da je za seniore Partizana odigrao jednu jedinu utakmicu!

- Naravno da mi je krivo što nisam ostavio trag u klubu u kojem sam ponikao, u čijim sam mlađim kategorijama proveo osam godina. San mi je bio da postanem prvotimac Partizana, da zaigram na derbiju... Iz cele moje generacija, osim Obradovića i Lazevskog, praktično niko se nije duže zadržao u Humskoj. Ne bih da se vraćam na ono što je prošlo, šta me je to primoralo da odem. To je davno iza mene - nerado se priseća Sulejmani.

Tamo gde je put krčio Sulejmani kao tek punoletan, kada je otišao u Ajaks nasledio ga je još jedan naš golobradi internacionalac, sličnog životnog puta - Filip Đuričić. On je mnogo pre 18. rođendana otišao iz podmlatka Crvene zvezde, najpre u Olimpijakos, a onda se vratio u zemlju i to u - Radnički iz Obrenovca! Odatle se i on otisnuo u Herenven.

- Kao mali, maštao sam da igram za prvi tim Crvene zvezde i za reprezentaciju. Prvi san mi se nije ostvario, a drugi je “u procesu”. Možda ću u Zvezdi zaigrati bar pri kraju karijere - rekao je nedavno Đuričić, iz čega se jasno vidi da su postojali razlozi zbog kojih mu se najveći san nije ispunio.

Miralem Sulejmani je iz Herenvena prešao u Ajaks za 16 miliona evra, a Partizanu su pripale mrvice. Uskoro će i Filip Đuričić u mnogo veći klub, u nekom pozamašnom transferu, a nečija “sjajna procena” koštaće Zvezdu takođe ozbiljnog novca.

Srpska javnost obično misli da su jedva punoletni dečaci potrčali za parama u inostranstvo. Činjenica je da neki od njih nisu imali drugog izbora zbog nedovoljne brige domaćih klubova za svoje mlade nade, ali i nije sve u novcu.

- Na Zapadu klub svojim mladim igračima sve omogućuje: prevoz od kuće do škole, do treninga, poklanja im kopačke, opremu... Ti klinci maltene nemaju o čemu drugo do razmišljaju, osim da treniraju. A kod nas je situacija dramatično suprotna. Da imamo upola tako dobre uslove, siguran sam da niko ne bi razmišljao o brzom odlasku. Šteta je zbog talenata, jer ih u Srbiji ima kao malo gde na Zapadu - tvrdi Sulejmani, a njegove reči bi sigurno potpisali mnogi koji su imali sličan fudbalski put.

NIZ ODLAZAKA SE NASTAVLjA
KOLIKO mladih odlazi preko granice, a da se nisu ni predstavili na domaćoj sceni, teško je nabrojati. Samo na poslednjem okupljanju reprezentacije bili su tu Matija Nastasić, Filip Đuričić, Nemanja Matić i Alen Stevanović bez odigranog minuta u Superligi, dok je Miralem Sulejmani upisao jedan meč. A, svi su ponikli ovde!

Odlasci iz mlađih kategorija se nastavljaju: nedavno se pojavila informacija da su dvojica omladinaca Partizana potpisala ugovore sa stranim klubovima. Navodno, Mirsad Brunčević se obavezao na vernost italijanskoj Veroni, dok je Stefan Savić doveden u vezu s belgijskim Gentom.

Letos je Uroš Radaković, koji je prošao omladinsku školu Zvezde, otišao u italijansku Bolonju...