SVE se okrenulo za 24 časa. Srbija je posle Velsa (6:1) bila prva u grupi, optimizam u plasman na SP je grejao naciju, a već posle narednog meča sa Belgijom (0:3) sve je otišlo dođavola. Najmanje na tabeli, mnogo više unutar reprezentacije. Svađa selektora Siniše Mihajlovića sa dvojicom kapitena, Branislavom Ivanovićem i Aleksandrom Kolarovim, po većinskom mišljenju, bila je kobna po rezultat u Makedoniji (0:1).


Na koncu oktobarske tužne balade, po raznim anketama, mišljenjima javnosti, stručnjaka, mnogih drugih samo ne čelnika FSS, Siniša Mihajlović ne bi trebalo da više bude selektor reprezentacije Srbije. Strateg državnog tima u razgovoru za "Novosti", a juče je bio ceo dan pod baražnom vatrom naših medija, kaže da neće sada dići ruke od "orlova" i otići.

Veliki, da ne licitiramo da li je veći, deo javnosti traži vašu smenu. Razmišljate li o odlasku iz reprezentacije?

- Navikao sam na kritike, 20 godina sam u fudbalu i to nije ništa novo, niti neobično. Čim nema rezultata, logično je da se prvo traži promena trenera. Ipak, u mom rečniku ne postoji reč ostavka. Ako FSS ne želi da dalje sarađujemo, to je druga stvar, ali to da ja dam otkaz, toga neće biti, dok god imamo šanse da se plasiramo na SP. Nikad, ni dok sam radio u klubovima, nisam razmišljao da se povučem pre nego što ispunim cilj koji sam zacrtao - odgovara Mihajlović.

ŠĆEPOVIĆ NIJE SPREMAN
TOLIKO vaše poverenje u Marka Šćepovića nije naišlo na oduševljenje javnosti, pogotovo posle dosta slabe njegove partije protiv Belgije?
- Apsolutno verujem u Šćepovića i dalje, ali je očigledno da nije dovoljno spreman za ovakve utakmice, međutim, mora što više da igra da bi dostigao željenu formu. Protiv Belgije smo promašili pet-šest šansi i mislio sam da bi on, pošto su mu golovi u krvi, mogao da neku od tih prilika realizuje, što se na kraju, ipak, nije desilo.

Znači, verujete da je šest bodova zaostatka u odnosu na Belgiju i Hrvatsku dostižno u preostalih šest mečeva?

- Naravno da verujem. Ko kaže da Srbija ne može da dobije utakmicu u Zagrebu? Šest mečeva su pred nama, dovoljno bodova u igri, a ovih 20 godina, koliko sam u fudbalu, mi je pokazalo da sve može da se okrene, na bolje i na gore, pa i kada niko to ne očekuje. Bez obzira na sve, imam cilj koji sam zacrtao, od njega ne odustajem, verovaću da je dostižan dok god matematika ne kaže suprotno.

Koliko na tom putu može da bude otežavajuća okolnost konflikt sa Ivanovićem i Kolarovim? Da li možete vas trojica da nastavite zajedno u reprezentaciji?

- Ne vidim zašto ne bismo mogli. Sa njima sam razgovarao u četiri oka, nije bilo ništa od toga što su novine pisale, pominjale tuču i slično. Sve što se desilo je normalna stvar, koja se dešava u maltene svim klubovima i reprezentacijama. Nemam nijedan problem ni sa njima, niti sa bilo kojim drugim igračem, a ne znam da li neko od njih ima problem sa mnom. Moja je dužnost da svakom posle utakmice ukažem na greške, da kažem šta nije bilo u redu.

Čini se da njih dvojica nisu baš tako lako prihvatili "kritike" posle Belgije?

- Jedino je problem ako sve te kritike shvataju lično, jer toga kod mene nema. Nikad to nije upereno protiv nekog, već za dobro svih nas: njih igrača, mene selektora, reprezentacije Srbije. Više puta sam rekao reprezentativcima da se ne ljutim ni kada primimo gol, ni kada promašujemo, pogrešimo u pasu, kakvu god grešku da napravimo. Samo ne može da se ne radi ono što se dogovorimo pre utakmice!

Kako se u taj stav da nema ničeg ličnog uklapa odluka da Kolarovu promenite broj pred utakmicu sa Makedonijom?

- On je inteligentan momak i shvatio je zašto sam to uradio. Odmah je na terenu pokazao da je tu sugestiju uvažio. Ivanović i Kolarov moraju da shvate da su bekovi, a ne krila. Od njih sam od prvog dana tražio, ne da nam oni dobijaju utakmice, nego da učine sve da ne izgubimo! Fenomenalno je ako Kolarov postigne gol iz slobodnog udarca, ili Ivanović iz prekida, ali to nije njihovo primarno zaduženje, nego da čuvaju naš gol.

Znači li to da će obojica biti pozvani za utakmicu sa Čileom u novembru? Da li će, generalno, biti tu novih igrača?

- Ivanović i Kolarov su kapiten i njegov zamenik u reprezentaciji, moje "desne ruke" na terenu. Jedini razlog zašto možda neće biti pozvani, a to još nisam odlučio, je to što želim da ih odmorim. Oni nisu upitni, znam koliko mogu, nema potrebe da ih proveravam. Neće biti protiv Čilea mnogo promena, ali ćemo pozvati neka nova lica za napadački deo, pošto je očigledno da moramo da potražimo još neka rešenja - priznaje Mihajlović.

Kažete da verujete u lepu budućnost ove reprezentacije. Zašto onda ne planirate da ostanete selektor i do EP 2016?

- Nisam potpisao na četiri godine zato što uvek kada počinjem da radim imam ispred jasno postavljen cilj. Sada je to plasman na SP. Bez obzira na to što je ovo mlada ekipa, koja ima izuzetan potencijal, koja će u budućnosti, siguran sam, stizati redom na evropske i planetarne šampionate, moja je želja da se sada, odmah, plasiramo na Mundijal. Ako ne uspemo, logično je da ja prvi odem. Ali, ubeđen sam i dalje da ćemo stići do Brazila - ne napušta optimizam selektora reprezentacije Srbije Sinišu Mihajlovića.

SUBOTIĆ NE PRIČA
KADA je sastav reprezentacije u pitanju, najveća je enigma zašto ne igra Neven Subotić?
- Protiv Irske nije igrao jer je bio povređen. Trebalo je da bude starter protiv Škotske, ali je od pet treninga uoči utakmice dva odradio jako loše. Zaigrao je onda Biševac i bio odličan. Pred duel sa Belgijom sam rekao da imam dve dileme oko sastava i jedna od njih je bila da li da počne Subotić. Eto, sada je Biševac dobio drugi žuti karton, pa će Neven, ako bude dobro radio, početi narednu utakmicu. Drugi problem u toj priči je što Subotić i Nastasić ćute tokom igre, jedini je Biševac taj koji priča, komanduje zadnjom linijom. Neven je jako bitan igrač za nas, naravno da računam na njega, ali i meni se dešavalo dok sam igrao da drugi iskoristi ukazanu priliku i da ostanem na klupi da čekam svoju šansu - objašnjava Mihajlović.

TUŽBE ZBOG RAMADANIJA
PITANJE o "povlašćenim menadžerima" čiji se igrači navodno protežiraju u reprezentaciji nije moralo da se postavi Mihajloviću, on se sam osvrnuo na to.
- Te priče su bljuvotine, gadosti i zbog toga je moj advokat dobio nalog da ubuduće pokreće tužbe protiv svakog ko na taj način narušava moj integritet. Zaradio sam kao fudbaler više novca nego što mi je potrebno. Nisam došao na mesto selektora Srbije da bih zaradio, da bih se bavio takvim stvarima, nego zato što mi je to bila želja, zato što je to za mene čast. Zato takve sramne optužbe neću da opraštam, svakog ću dobiti na sudu, a taj novac ću uplatiti u humanitarne svrhe - poruka je Siniše Mihajlovića.