PARTIZAN je preživeo Tromso. Uz mnogo muke, povremeno i uzaludnog „burgijanja“ po čvrstom zidu norveškog vicešampiona, sa mnogo borbe, trke i agresivnosti na svakom delu terena crno-beli su zahvaljujući junaku Ivanu Ivanovu ostali deo Evrope - 1:0 (0:0). Žreb za grupnu fazu Lige Evrope je na programu u petak u 13 časova, a srpski šampion će se naći u trećem šeširu.


Da u ovom trenutku Partizan ne može da odmakne daleko od standardnih izdanja sa početka sezone momci u crno-belim dresovima su pokazali u prvih 45 minuta. Ušli su fudbaleri srpskog šampiona maksimalno našpanovani i zategnuti sa jasnim ciljem da kontrolišu dešavanja na terenu i da agresijom na svakom delu „borbenog prostora“ nateraju Norvežane na greške. Ta zamisao je urodila plodom utoliko što zgusnuti bedem gostiju nije dolazio do ofanzivnih pokušaja, ali sve je to predstavljalo tanak pazar bez ikakve zarade.

MAKSIMALNA PODRŠKA ZA razliku od nekih prethodnih utakmica, posebno poslednje prvenstvene protiv Jagodine crno-beli su imali i vetar u leđa sa tribina. Nije bilo nervoze ni na jugu, ni na istoku i zapadu i kada je delovalo da Partizan ne može da odigra ni tri smislena pasa. Na poluvreme su, recimo, igrači ispraćeni sporadičnim aplauzima i glasnim povicima „Hoćemo pobedu“.

rno-beli nisu znali šta će sa loptom kada su je imali u posedu, pošto je u najvećem delu prvog poluvremena delovalo kao da igrači manevra nisu sigurni koja su im precizna zaduženja, a pritom niko osim kapitena Ilića nije preuzimao odgovornost. Lazar Marković i Nemanja Tomić su menjali mesta na bokovima, ali njihov učinak i na levoj i na desnoj strani nije odmakao od borbenosti. Kada se ima u vidu da je daleko najznačajniji detalj u novinarskim beležnicama ostao pokušaj Saše Markovića sa 40 metara, koji je uzdrmao prečku, nije teško zaključiti koliko je Partizan bio jalov.


Sve limite ovog tima Partizana još jasnije je otkrilo drugo poluvreme. Bezglavo, stihijsko srljanje ka golu Tromsa trebalo je, po onome što je viđeno na terenu, da reši realizacija iz skok igre. Naravno, ako je za Skandinavce nešto karakteristično onda je to vazdušna dominacija, a crno-beli su kako je vreme odmicalo sve više zaboravljali na igru po zemlji i pokušavali centaršutevima da prebace „solitere“. Povoljnu okolnost u celoj Partizanovoj totalnoj ofanzivi predstavljala je činjenica da su se gosti potpuno povukli u krilo Lekstroma. I kada je došao do šanse utakmice Partizan je preko Zabije promašio nemoguće. Činilo se da će borbenost kakva se retko viđa od naših timova ostati nenagrađena, međutim, jedna loša postavka kod nabačene lopte sa boka koštala je Norvežane prolaza, a prisutnima u Humskoj donela apsolutni delirijum radosti. Ivan Ivanov je otvorio vrata Lige Evrope u 75. minutu, a u preostalih 15 minuta fudbaleri sa krajnjeg severa Evrope nisu imali snage ni znanja da se na pravi način preusmere ka golu Vladimira Stojkovića.

PARTIZAN - TROMSO 1:0 (0:0)

STRELAC: Ivanov u 75.minutu. Stadion: Partizana. Gledalaca: 18.000. Sudija: Serž Gumenji (Belgija). Žuti kartoni: S.Marković, Mitrović, Ostojić (Partizan)

PARTIZAN: Stojković 7, Miljković 7, Ostojić 7, Ivanov 7,5, Volkov 7,5, Kamara 7,5, S.Marković 6(od 78. Smiljanić -), Tomić 6,5, S.Ilić 6,5(od 72. Ninković -), L.Marković 6(od 46. Zabija 7), Mitrović 6,5.

TROMSO: Lekstrom 7, Kristijansen 6, Bjork 6, Kopinen 6,5, Sis 6,5, Mbođ 7 Bendiksen 6(od 78. Norbi-), Itergard-Jensen 6, Drage 6, Ondrašek 6(od 78. Arst-), Prijović 5,5 (od 59. Andersen 6).

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Ivanov (Partizan)