U PORODIČNOJ kući Pekovića, u Mokranjčevoj ulici u kraljevačkom prigradskom naselju Ribnici, telefon od nedelje uveče ne prestaje da zvoni. Od trenutka kada su voditelji šou programa „Ja imam talenat“ objavili da su mladi Kraljevčani, rođeni brat i sestra Bojana (14) i Nikola (20) pobednici treće sezone popularnog serijala, svi bi želeli da podele radost s Pekovićima i čestitaju im na velikom uspehu.

U to se uverava ekipa „Novosti“, koju Pekovići otvorenog srca primaju u svoj dom. Kažu, još ne veruju da su pobedili.

- Nismo svesni uspeha. Malo smo spavali prethodne dve noći. Hvala svima koji su glasali za nas, a najviše porodici koja je uvek bila uz nas i glavni je stub ovog našeg uspeha - priča Nikola, već dokazani virtuoz na harmonici, student druge godine Fakulteta umetnosti u Nišu, na instrumentalnom odseku harmonika u klasi profesora Miljana Bjeletića.

Njegova mlađa sestra Bojana, učenica osmog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Kraljevu, završila je odsek klavir u nižoj muzičkoj školi, kao i odsek gusle, netipičan instrument za devojku. Još puna utisaka skromno nam priznaje da nije svesna svega što joj se poslednjih nedelja događalo.

(NE)SPOJIVO SPAJAJUĆI na prvi pogled nespojivo, harmoniku i gusle - dva tradicionalna, ali potpuno različita instrumenta, istovremeno stvarajući novi muzički žanr, kombinaciju tradicionalne i klasične muzike, Bojana i Nikola su u duetu tokom nastupa u finalu oduševili i žiri i publiku i potpuno zasluženo, među nekoliko hiljada kandidata, osvojili prvu nagradu od 100.000 evra i epitet - najtalentovanijih u Srbiji!

- Sve je kao u snu, a zapravo je java. Iskreno, potajno sam se nadala pobedi, ali mi je glavni cilj bio da široj publici predstavim gusle kao lep, tradicionalan i već pomalo zaboravljen i zapostavljen instrument - kaže Bojana.

Pekovići su muzička porodica, a ljubav prema tradicionalnoj umetnosti, Bojana i Nikola nasledili su od oca Radovana, koji predaje gusle u kraljevačkoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ i majke Snežane, učiteljice u OŠ „Sveti Sava“ koja ima i završenu nižu muzičku školu.

- Trudili smo se da Bojanu i Nikolu pravilno usmerimo i vaspitamo, da poštuju veru, porodične i prave vrednosti. U ovom trenutku ne razmišljam o odricanjima i svojevrsnom hodu po mukama, ali ne mogu a da ne pomenem veliku zahvalnost svima koji su nam nesebično pomagali, našim prijateljima iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske... Ovo je i njihov uspeh - kaže otac Radovan, dok je majka Snežana i pored slavljeničke atmosfere u domu Pekovića imala obaveze u školi.

A šta će uraditi sa osvojenim novcem, Bojana i Nikola gotovo uglas kažu da im je to u ovom trenutku poslednja briga, ali da će osim izdvojenog novca za školovanje, pomoći roditeljima da vrate dugove i da konačno poprave u zemljotresu teško oštećeni krov na porodičnoj kući.

- Svesni smo koliko su roditelji uložili u nas. Ne volim o tome da pričam, ali su mi roditelji harmoniku kupili na kredit. Papreno je koštala - naglašava Nikola, a na naše uporno nagovaranje Bojana otkriva i deo zajedničkih planova.

DOČEK MLADIM Pekovićima po povratku iz Beograda prijatelji i rođaci priredili su doček u dvorištu porodične kuće, a slavlje se nastavilo do ranih jutarnjih sati. Lokalna samouprava u sredu će od 13 sati na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva takođe prirediti svečani doček za Bojanu i Nikolu, što će biti prilika da ih pozdrave i sugrađani koji u nedelju uveče nisu štedeli SMS poruke.

- I dalje ćemo svirati zajedno i već imamo nekoliko ponuda. Želimo da predstavimo harmoniku i gusle na nov način, da prvenstveno mladim ljudima u Srbiji, ali i celom svetu, prikažemo našu tradiciju u najlepšem svetlu - dodaje Bojana dok svojim malim komšijama potpisuje autograme.


ODJEKNULO DO PAVINOG POLjA

ZAPUCALA je puška u nedelju uveče u Pavinom Polju, kod Bijelog Polja, u znak slavlja zbog pobede Nikole i Bojane Peković. Jer koreni supertalentovanih Pekovića su baš tu, gde su se rodili njihov deda Dragutin i otac Radovan i živeli prababa Novka i prađed Mile, čiji su ćemer i pojas nosili pobedničke večeri.

Radovali su se i baba Vinka i stric Vukoman u Pavinom Polju, ali i svi Pekovići, poreklom iz Krnje Jele, na čijem saboru su prošlog leta Bojana i Nikola imali premijeru spektakularnih muzičkih tačaka.

- Lani, u Dubrovskom kod Šavnika, imali smo privilegiju da nam Bojana gusla i peva, a Nikola fascinira umećem na harmonici, baš onom svirkom koja mu je otvorila vrata pobede u šou-programu - kaže Ljubo Peković, organizator okupljanja..

Imali su Pekovići u familiji akademika, doktora nauka, umetnika i sportista, ali su im, posle glumca Gregorija Peka (Pekovića), svetsku slavu doneli, izgleda, baš ponajmlađi. Tako je trenutno u zenitu slave Nikola Peković, as Minesote u NBA, a košarkaša imaju još četiri-pet, jer je, kažu, visok stas njihova odlika.

Č. PRELEVIĆ