AKO ste umorni od svakodnevice i čeznete za nekim lepšim vremenima, ako vam nedostaju godine u kojima ste bili srećniji i bezbrižniji ili ste radoznali da vidite kako se nekada živelo, koje su se pesme pevale, na kojim vrednostima insistiralo, a kakva se moda pratila, zaplovite u mali vremeplov. Emisija "Šou svih vremena", koja od ove nedelje stupa na "scenu" (RTS 1, 21.00), muzikom, plesom, kvizom znanja, insertima iz filmova, reklamama, domaćim humorom, skečevima, modnim detaljima i reprezentativnim gostima - vraća nas u drugu polovinu 20. veka.

Na ovom sentimentalnom putovanju u prošlost, koje režiraju Ivan Stefanović i Milorad Milinković, svaka "stanica" je svojevrsni podsetnik i priručnik kako se nekada živelo. Mi smo se zatekli u 1968. godini - poznatoj po studentskim demonstracijama u Beogradu, "rođenju" filma "Višnja na Tašmajdanu", kultnom brodvejskom mjuziklu "Kosa", izgradnji četvrtog Medison skver gardena... Meri Kvant je tada "lansirala" mini- -suknju, ispisujući jednu novu stranicu modne istorije, a Areta Frenklin svet zasenila pesmom "Say a little pray"... U ličnim kartama fudbalera Ljubinka Drulovića i pevačice Dragane Mirković 1968. je upisana kao godina rođenja, a u biografiji Martina Lutera Kinga kao godina u kojoj nas je napustio.

Šta se još dešavalo te burne i uzbudljive godine, saznali smo u rubrikima "Komision lepih vesti" i "Šminkernica svih vremena", kvizu u kojem su se gosti zabavljali, nadmetajući se ko je bolji u lekcijama istorije i testovima opšte kulture, kao i u igranom delu šoua u kojem nas porodica Petrović vodi u prohujala vremena (sa Vesnom Trivalić, Nikolom Kojom, Mišom Samolovim i Mašom Pavlović u glavnim ulogama). Za buđenje nostalgije su podjednako zaduženi i domaćini i gosti šoua, koji RTS (u 12 epizoda) snima u produkciji "Adrenalina".

Dragana Mirković je kao ispisnica generacije rođene 1968. godine, pozvana da "zaplovi" u prošlost. I mnogo joj se dopalo.

- Raznežila sam se, jer me je sve podsetilo na ona bezbrižnija i lepša vremena. Kao dete RTS navikla sam na ovakve programe, a već dugo ih nije bilo, pa sam se obradovala - rekla je pevačica, koja je dobila zadatak da otpeva pesmu Silvane Armenulić "Ciganine, ti što sviraš", a na pitanje čije je postere držala na zidovima, otkrila da je mnogo volela kultni "Briljantin".

"Šou svih vremena" vode glumac Nikola Kojo i prvakinja sveta u šou densu Maša Pavlović. I oni su nas svojim kostimima, za koje je "kriva" Suzana Gligorijević, vratili u šezdesete. Maša tada nije bila ni rođena, pa je kolega koristio svaku priliku da joj to, kroz šalu, "prebaci". Nikola je 1968. navršio tek godinu, ali je ovu "ulogu" (prvu voditeljsku) rado prihvatio, jer ju je, kaže, doživeo kao svojevrsnu misiju.

- Mnogo mi se dopada šou, zato što govori o nekim nežnim vremenima, kada je bilo manje agresije i primitivizma, a više ljubavi i poštovanja. Mislim da je ovo dobar način da se podsetimo kako je nekada bilo, da shvatimo da možda ponovo može da bude bolje i lepše. Istorija nas je, nažalost, uvek vraćala samo na ružne stvari, ali hajde da se potrudimo da godine pamtimo po nekim lepim događajima - kvalitetnim filmovima, dobroj muzici, velikim ljubavima... Odavno je vreme za lepša vremena - kaže Nikola, dodajući da se prijatno oseća u ovom šouu, baš kao kada igra u filmovima koji nose afirmativnu poruku.

BILI SMO SREĆNIJI

GLUMICA Neda Arnerić je te 1968. snimila svoj treći film - "Višnja na Tašmajdanu", posle kojeg je, preko noći, postala zvezda. To je razlog zbog kojeg je gostovala u "Šouu svih vremena", koji ju je, kaže, vratio u doba za kojim čezne.

- Bili smo velika zemlja, živeli smo kvalitetnije, mirnije, bavili smo se sobom i međuljudskim odnosima, imali smo više novca, išli smo na letovanja auto-stopom... Bili smo hipici, romantičari... Nadam se da će kroz ovu emisiju nove generacije bar malo "nanjušiti" kako nam je bilo i možda usvojiti nešto vredno - kaže glumica.