MLADA srpska čelistkinja Jelena Mihailović se vinula u medijsku žižu pre dve godine vešću da će Džejms Bond zaigrati kako Srpkinja svira. Sasvim netipično za muzičara na klasičnom instrumentu Jelena je tako brzo "uletela" u medijsku prašinu, ali to je ne sprečava da i dalje vredno vežba i radi.

Lepoj čelistkinji i njenom simfonijskom orkestru "Jela Cello Poer Symphony Orchestra" (koji su i promoteri Beograda za Kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine), dodeljena je Svečana povelja, koju Kulturno-prosvetna zajednica uručuje za delovanje i širenje kulture i popularizaciju simfonijske, klasične, pop i rok muzike (izvedene u simfonijskom sastavu) u Republici Srbiji.

- Presrećna sam - kaže Jelena za "Novosti". - Prilikom dodele Povelje prikazan je i dokumentarac, kao i snimak sa koncerta u okviru Smotre umetnosti "Mermer i zvuci", gde smo orkestar i ja nastupili ovog leta, a sve kao najava emitovanja materijala na Studiju B ovog vikenda. Jelena će u nedelju nastupiti i na RTS, u emisiji "Nedeljom uveče".

- Izvešću svetsku premijeru dela "Zodijak-Ribe", kompozitora Aleksandra Simića, specijalno spremljene za mene - otkriva nam šarmantna čelistkinja.


USPEH

JELENA je najodlučniji korak u svet "krosover" muzike napravila prošle godine albumom na kome, uz rok "stvari" (Hendriksove ili "Bitlsa") na klasičan način, izvodi i "moderno obrađenu" klasiku: Ravela, Rosinija, Bramsa, Hačaturijana. Tu je i vesela brazilska kompozicija "Tiko tiko", ali i splet srpskih narodnih pesama: "Mito bekrijo", "Ruse kose" i "Niška banja".