PEVAČICA Lena Kovačević je nedavno objavila drugi studijski album pod nazivom "San", koji predstavlja svojevrstan kolaž pop i džez muzike. Pored nekoliko novih kompozicija, na disku se nalaze i obrade hitova Momčila Bajagića Bajage, Vlade Georgieva, Dina Merlina, Đorđa Marjanovića i drugih muzičara. Prelepa ćerka proslavljenog dramskog pisca Dušana Kovačevića ističe da je želela da pesme koje rado sluša i peva snimi u drugačijem ritmu. Mlada džez pevačica, koja je prošle godine rodila sina Vuka, održaće 7. decembra koncert u beogradskom Domu sindikata, kada će publici predstaviti i pesme sa novog diska.

- Ovaj album mi je posebno drag, jer predstavlja spoj muzičkih stilova koje volim - kaže Lena Kovačević. - Kombinovanje ova dva pravca mi je izuzetno blisko i u tome se najbolje osećam. Na prvom albumu "Dobar dan za muziku" pevanje je bilo manje zastupljeno. Zato sam ovoga puta sebi dozvolila da snimim pesme drugih autora i izvođača, a da neko drugi svira i radi aranžmane. Snimati tuđe hitove je specifičan izazov i velika odgovornost, ali mislim da će ovaj album baš zbog toga biti bliži publici.

* Opredelili ste se za pesme koje pripadaju različitim žanrovima i vremenima?

- Sasvim slučajno je tako ispalo. Ključ za album bila je Bajagina pesma "Tišina", koju mnogo volim. Želela sam da je čujem i otpevam u drugačijem ritmu i fazonu. Tako je nastala ideja da je promenimo i potpuno joj usporimo ritam. Kada sam kasnije razmišljala o tome koje bi kompozicije bile idealne za album, počele su same da naviru pesme. Nikakav plan i redosled u tom smislu nije postojao i drago mi je što se tako desilo.

* Kako je reagovao Đorđe Marjanović kada je čuo da ste obradili njegovu pesmu "Zvižduk u osam"?

- Ne znam kakva mu je bila reakcija, jer sam tim povodom kontaktirala s njenom ćerkom, mada bih volela da čujem njegovo mišljenje. Već godinama na nastupima pevam pesmu "Zvižduk u osam", a sada sam poželela i da je snimim. Stalno sam dobijala mejlove u kojima su me ljudi pitali da li ta pesma može da se čuje na nekom nosaču zvuka. Evo, sada je konačno tu. Đorđe Marjanović je divan čovek i za mene potpuno moderan pevač. Fascinirana sam načinom na koji su se u to vreme pevale pesme i radili aranžmani. Mnogo volim tu pesmu, istovremeno je i retro i moderna.

* Kao autor na albumu se pojavljuje i vaš otac Duško, koji je napisao tekst za naslovnu pesmu "San"...

- Dobila sam je na poklon od njega, pre dve-tri godine, jednim lepim povodom, ali ga neću otkriti. Bio je to poseban dan u mom životu i izuzetno sam vezana za tu pesmu. Svaki put je na sceni, dok pevam, doživljavam emotivno.

* Znamo kako vaš otac piše, a kako peva?

- To biste morali da čujete i sami procenite (smeh). Mnogo voli da zapeva i u našoj porodici pesma uopšte nije strana. Moja mama odlično peva i ima perfektan sluh.

* Porodiljsko odsustvo ste iskoristili za snimanje novog albuma, pa se stiče utisak da niste ni pravili pauzu...

- Imala sam potajni plan da, kada dođe vreme za pauzu, snimim novi album. Drago mi je što je tako ispalo i što se moje odsustvo sa scene gotovo nije ni osetilo. Divno je ostvariti se kao majka, ali dok to ne postanete, nemate ideju koliko je to lepo i veliko.

* Kako se vašem sinu Vuku dopadaju pesme sa novog albuma?

- To morate njega da pitate!


TRAGANJE U MUZICI

LENA priznaje da je traganje i eksperimentisanje u muzici veliki izazov, ali i mač sa dve oštrice.
- To je zadovoljstvo, ali i rizik. Moj prvi album je definitivno bio rizik. Kada ga danas slušam, ne mogu da verujem da sam se osmelila da uradim tako nešto. Ali, kao u životu, i u muzici tragate za onim što volite.