NAJPOZNATIJI srpski Irci “Ortodoks kelts” održaće u nedelju tradicionalni koncert povodom Dana Svetog Patrika u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Biće to njihova 21. proslava ovog katoličkog sveca, zaštitnika Irske, a od prethodnih će se razlikovati jer će “Kelti” premijerno odsvirati nekoliko pesama sa novog albuma koji spremaju, ali i sa set-lista, na koju su uvstili i numere koje su obožavaoci preko “Fejsbuka” zahtevali da čuju. Na konstataciju da je u poslednje vreme postala praksa da fanovi kroje set-listu za koncerte, pevač i tekstopisac “Kelta” Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, za naš list kaže:

- Koliko god ja ne voleo “Fejsbuk”, ta društvena mreža je dragocena za komunikaciju sa ljudima kojima nešto značimo u životu. Oni su tražili da na set-listu vratimo neke pesme koje mi u životu ne bi palo na pamet da ih sviramo. Milion njih je poželelo da vratimo “Eimer” i “Hidden corner”. E, kad je tako - slušaće ih sutra uveče! Naravno, neke stvari poput “Green roses” i “Star of the county donjn” su obavezne, jer bi nas linčovali da to ne odsviramo. Inače, preko “Fejsa” smo saznali da imamo ozbiljne fanove u Sijeni, Zagrebu, Argentini, Brazilu, Japanu i Indiji, a vrhunac je bio kad se javila Irska zajednica iz Melburna i ponudila nam turneju po Australiji zato što smo im omiljeni bend.

* Prošlog leta svirali ste na irskom festivalu u Švedskoj, a pre vas je nastupio čuveni Džoni Logan?

- Džoni Logan je fin gospodin, vrlo predusretljiv i kolegijalan. Svestan je kako, šta i zbog čega radi, vrlo je ispunjen i nema potrebe da glumi zvezdu. Baš kao i Imoja Brenan, prva dama keltskog pevanja, koja je nastupala posle nas. Lepo smo se družili, sa Imojom smo ostali u kontaktu, tako da može svašta da se desi po pitanju saradnje. A Džoni nam je rekao da je vozeći se na festival od Španije do Švedske slušao poslednji album “Ortodoks keltsa” u kolima. Gde ćeš veći kompliment od tog?

* Kakav će biti novi studijski album?

- Potpuno lud. Proširilo se autorsko jezgro i donelo promene u zvuku. Vladan Jovković je počeo da komponuje i odmah su “na keca” tri njegove stvari upale na album. Neko će reći da je povukao malo više na rokenrol, neko na kantri. Imamo nekoliko najiskrenijih ljubavnih pesama, koje mi zvuče pomalo puškinovski. Ima i nekih stvari koje su potpuni pank i kojima bi se i Džo Stramer ponosio. Ne u smislu drljanja po gitarama, nego po stavu, vrlo su dinamične i brze. Album bih, po senzibilitetu, smestio negde između “Kleša” i “Džetro tala”.

* Koliko hevi-metal, koji obožavate, i irska muzika imaju dodirnih tačaka?

- Sklon sam istoriji i filozofiji, a to su jake teme koje moraju da imaju isto tako jaku podlogu i zvuk. U tom smislu je hevi-metal idealan za to. Ne možeš ti da pevaš o Kosovskom boju na pop matricu! Tu epsku priču pronašao sam u irskoj muzici. Irske pesme uvek imaju istorijsku osnovu, bez obzira na to da li su bazirane na legendama ili stvarnim događajima. Recimo “Eimer” govori o princezi za čiju se ruku bore poglavice raznoraznih klanova po Škotskoj i Irskoj. Po tematici ona je čist hevi-metal, a druga stvar je što rifove ne sviraju električne gitare nego violina i akustične gitare. Na kraju krajeva, “Green roses” je, u stvari, priča koju priča Pavle Orlović posle Kosovskog boja, pre nego što mu dođe Kosovka devojka.

MOJ TATA

* DA li se vašoj deci dopadaju “Ortodoks keltsi”?

- Stefan Vuk ima majicu na kojoj piše “Ja sam sledeći pevač ‘Ortodoks keltsa’”, dok Jovana uporno svira na vazdušnoj gitari i izgleda da je levoruka. Sin je nedavno napisao sastav na temu “Moj tata” i rekao da njegov tata ima dugu kosu, kriv nos i da me voli zato što sam poznata ličnost. Ćerka kao i svaka devojčica ima ženski ukus, a omiljena pesma joj je “One of these days” od “Vajtsnejka”.