SVE je to rokenrol! Ovo bi mogao biti moto basiste i kompozitora Slobodana Svrdlana (53), koji je sa grupom "Gordi" svojevremeno "pržio" jugoslovenskom muzičkom scenom da bi ga put odveo među filmske zvezde, gde je osetio sjaj, ali i tamnu stranu Holivuda.

Kada se kao klinac pridružio kompozitoru i gitaristi Zlatku Manojloviću u grupi "Gordi" nije ni sanjao da će se jednoga dana naći u društvu Breda Pita, Džordža Klunija i Vila Smita i svirati sa ozbiljnim imenima svetske muzike kao što su bendovi "Ajron mejden" i "Kis".

Na put ka zvezdama krenuo je 1982, kada je sa bubnjarom "Riblje čorbe" Miroslavom Milatovićem Vickom i još trojicom muzičara, osnovao hevi metal sastav "Ratnici"

- "Njarriors", u nameri da se probiju i u inostranstvu.

- Mislim da smo bili prva grupa koja je snimila album za strano tržište - započinje priču za "Novosti" Slobodan Svrdlan. - Uradili smo demo snimak, posle čega je usledio poziv jedne velike produkcijske kuće iz Kanade. Nismo se ni otreznili od šoka, a već smo bili u avionu. Vicko, nažalost, nije mogao da krene zbog vojske, pa samo otišli bez njega. Nastao je bend "Voriors" i tada smo uleteli u pravi šou- biznis.

KADA KLUNI VIKNE: "SLOBO!" OD svih filmskih zvezda koje je upoznao, najbolji utisak na njega ostavio je Džordž Kluni, za kojeg Svrdlan kaže da je veoma duhovit i zabavan. Ipak, jedne anegdote će se uvek sećati. - Na premijeri filma "Ocean’s twelv", bio sam sa suprugom Evelinom na crvenom tepihu, a ispred nas je išao Kluni. Kada se pojavio nastala je opšta histerija, a onda tajac. Verovatno su se pitali ko je ovaj ćelavi sa lepom plavušom. Džordž se tada okrenuo, i viknuo: "Hej, Slobo, kako si?" To je bilo dovoljno da nam da na važnosti, a publika je zatim nastavila da vrišti - priča nam Sloba.

Na veliko iznenađenje, "jugoslovenski ratnici" su brzo stekli fanove među kanadskom publikom.

- Nazivali su nas senzacijom sa istoka Evrope. Ali, ta priča je kratko trajala, svega tri godine. Tada smo na jednoj privatnoj žurci upoznali članove benda "Ajron mejden". Nakon što su čuli naš album, pozvali su nas da im budemo predgrupa na svetskoj turneji. Vežbali smo danonoćno, ali su nam se posle nekoliko nedelja snovi rasuli kao kula od karata, jer naša muzička kuća nije bila spremna da to plati. ,Otišli smo na turneju sa grupom "Nazaret", ali je to bio kraj "Ratnika".

Naš sagovornik ističe da nisu želeli da se vrate u Srbiju kao poraženi ratnici. Svako je krenuo svojim putem, a Slobodan Svrdlan je otišao u Ameriku. U žestokoj konkurenciji (više od 120 basista) dobio je mesto u rok sastavu "Lost city", gde je proveo dve godine, a zatim je svirao u grupi "Gene loves jezebel". "Ratnik" rokerskog srca je nekoliko godina kasnije sasvim slučajno ušetao u svet Holivuda. Postao je menadžer imanja producenta Džerija Vajntraba ("The Karate kid", "Ocean’s eleven", Ocean’s tnjelve...). Tada je upoznao velike svetske zvezde: Breda Pita, Džordža Klunija, Meta Dejmona, Ketrin Zitu Džons, Endija Garsiju...

- Video sam ih u raznim izdanjima, raščupane, neobrijane, kako se ponašaju privatno... Bilo je divno družiti se sa njima. Ali, i oni su sasvim obični ljudi!

Tada se, ističe Sloba, Bred Pit razvodio od Dženifer Aniston i svi paparaci i novinari bili su mu za petama... Svrdlan je dobio zadatak od gazde da ga spase od "novinarskih pijavica".

VIL SMIT JE GENIJALAC! GLUMAC Vil Smit voli rep muziku, a naš sagovornik ističe da je izuzetno vredan i dobar čovek. - Vil je pravi genijalac! Za njega je svaki čovek isti, bez obzira na društveni status. Prisan je sa svima. Gledao sam ga jednom kada je u belim pantalonama, onako potpuno sređen, sišao u rupu kod radnika, koji su popravljali vodovodne cevi, da se pozdravi sa njima.

- Ti ljudi zaista nemaju privatnost. Bred Pit je fenomenalan čovek i u to vreme je bio mnogo povučen. Prolazio je kroz težak period. Mnogo vremena je provodio sam, a mi smo se potrudili da lakše prebrodi emotivnu krizu.

Posle ove "avanture", naš muzičar je dobio posao kod još jedne glumačke "legende" - Vila Smita. Tu se, kako kaže roker, pokazalo da je tužna strana Holivuda realnost.

- Poslednje četiri godine sam radio kod sjajnog čoveka i glumca. Vil Smit ima i muzičku produkciju u kojoj snimaju Bijonse, Rijana, Dženet Džekson... Tamo sam naučio pravila - a to je da ne možeš preko određene granice. Bio sam njegov estejt menadžer, mogao sam u razgovoru da mu kažem da mi pomogne u muzici i on bi to rešio jednim telefonskim pozivom. Međutim, nisam mogao da to uradim! Tamo sve funkcioniše preko biznis planova i agenti sve ugovaraju. Ništa se ne dogovara uz ćevape, kao ovde.

I pored činjenice da nije stigao do vrha "muzičkog brda" veruje da se kolo sreće okreće. Nedavno je komponovao alternativni pop album za mladog pevača Džordana Bara i kaže da će ga najverovatnije producirati Rejnold Mak, koji je sarađivao sa grupama "Kvin" i "Blek sabat".