Maja Todorović vinula se među najuticajnije domaće mlade pisce predstavom „Drekavac“, koja je nedavno izvedena kao pobednički dramski prvenac konkursa Beogradskog dramskog pozorišta. Podstaknuta uspehom debitantskog dela, studentkinja četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti završila je novi komad koji uveliko režira Staša Koprivica, a u kojem će glavne uloge igrati mladi glumci Davor Perunović i Janko Cekić. Radi i na filmovima „Igra u tami“, po drami Đorđa Milosavljevića, koji će režirati Jug Radivojević, kao i sa rediteljkom Ana Marijom Rosi. Tu su i njeni ispitni radovi, drama koju piše kod profesorke Biljane Srbljanović i scenario, kod profesora Đorđa Milosavljevića i Nebojše Pajkića.

Na pitanja „ili-ili“ na koja je odgovarala za „Novosti“, može se o mladoj spistaeljici štošta saznati.

LIČNA KARTA MAJA je rođena 1990. godine u Splitu, a odrasla je u Herceg Novom, gde je zavrišila osnovnu i srednju školu. Trenutno je student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Autorka je nekoliko realizovanih scenarija u okviru ispitnih radova studenata filmske i TV režije.

* Šta više volite, pisanje za pozorište, film ili seriju?

- Film. Volim da „režiram“ dok pišem, a u pozorištu nema mnogo prostora za to. Slobodnija sam, mogu više da se „igram“ narativom, gledalac vidi onoliko koliko mu dopustim.

* Komedija, tragedija ili nešto između?

- Danas je besmisleno govoriti o rigidnoj odvojenosti komedije i tragedije. Volim da se igram žanrovima.

* Priče o malim, običnim ljudima ili biografije slavnih?

- Ako je neka slavna ličnost imala zanimljiv život, ne znači da će i delo biti veliko u umetničkom smislu. Izazov je obične ljude učiniti važnim i omogućiti gledaocu da saoseća sa njima.

* Pozorište, bioskop ili dom, uz TV i kokice?

- Veliko platno! Televizori i kompjuteri su noćna mora svih autora. Pozorište ima sreću što je vezano za scenu i publiku, pa ga ne možemo ugasiti i stopirati.

* Beograd ili Herceg Novi?

- Oba grada. Trenutno živim u Beogradu, ali Herceg Novi je moj grad. Tu je more bez kojeg ne mogu da zamislim život. Uticaj tog miljea se i te kako oseti u svim mojim radovima.

* Kojoj knjizi i piscu se najviše vraćate?

- Ovih dana sve od Selindžera. Nemam pojma zbog čega. Volim epsku i naučnu fantastiku i ne slažem se sa stavom da to nije ozbiljna literatura.

* Na kom koncertu ste bili poslednji put?

- Nisam veliki ljubitelj koncerata i obično me prijatelji „odvuku“. Poslednji na kojem sam iskreno uživala i nije mi smetalo što sam otišla sama, bio je onaj Enija Morikonea. Volela bih da odem na koncert Toma Vejtsa.