NEKADAŠNjI svetski šahovski velemajstor Svetozar Gligorić, koji je pre nekoliko godina ispunio dečački san obrevši se u svetu muzike, u koju je zaljubljen od malih nogu, i izdao autobiografiju u vidu pesama „Kako sam preživeo 20. vek“, privodi kraju snimanje novog albuma. Svake srede vremešni Gliga, koji će 2. februara proslaviti 89. rođendan, odlazi u studio svog producenta Dragana Stupara, gde sa njim i pevačicama Jelenom Falatov i Valentinom Stupar udruženim muzičkim znanjem finišira 12 novih kompozicija i tekstova.

- Drugi album neće biti zasnovan na mojoj ispovesti, ali svaka pesma je nastala u specifičnim okolnostima koje ću detaljno objasniti u knjižici - kaže nam Svetozar Gligorić. - Sam sam svoj izdavač, tako da nemam rokove i naredbe urednika da skraćujem i prepravljam pesme. Moju muzičku autobiografiju želeo je da objavi PGP, ali pošto su tražili da je skratim, rekao sam im: Ne može. Prvi put sam pisao o trenucima života koje nikada nikome nisam pominjao, pa ženi s kojom sam bio u braku 47 godina. Nisam mogao da im dozvolim da me „kasape“.

NE TREBA MI ZARADA Ne interesuje me zarada i to da li će se album prodavati, već da oni koji ga kupe budu zadovoljni onim što sam im poklonio. Muzika i pevanje su najkompleksnija umetnost čovečanstva, jer treperenje vazduha koje nam dolazi do uveta budi najdublje osećaje naše duše.

Na novom albumu biće zastupljeni mnogi moderni muzički stilovi, a pojedine pesme sadržaće pravu malu filmsku priču, idealnu za pozorišni mjuzikl.

- Na kompakt-disku nalaziće se pesma idealna za mjuzikl. U centru zbivanja je oproštajni skup poslovnog sveta, muškaraca i žena iz raznih zemalja, na aerodromu. U jednom trenutku, začuje se muzika i oni počinju da plešu. Pevačica igra devojku koja prva zapleše sa izvesnim muškarcem, u koga se zaljubljuje na prvi pogled. Međutim, on je toliko skroman da nije svestan toga. Ona je ganuta time i naslanja mu glavu na rame, i tada shvata pravo značenje reči odanost i poverenje. Ipak, muzika u jednom trenutku staje, i svi odlaze svojim putem. U toj gužvi, devojka zaboravlja sve što je osećala, tako da se pesma završava čuvenom izrekom: „Daleko od očiju, daleko od srca“ - priča nam vidno zadovoljan obavljenim poslom Gliga, dodajući da na albumu ima i numera sa srećnim krajem. - Mora da postoji hepiend. Bez njega bi propao i Holivud, a ne Gliga.

Producent Dragan Stupar kaže da će se publika koja je čula prvi album iznenaditi novim pesmama, jer su mnogo emotivnije, za nijansu oštrije i ekspresivnije. Pevačica Jelena Falatov otkriva da je Gliga izuzetno produktivan, te da su ih njegove ideje, po objavljivanju prvog albuma, podstakle da nastave sa stvaranjem novih numera. U njih je, kako kažu, unosio autentična filozofska i ljudska iskustva, nastojeći da budu što istinitija.

- Imam ideju da snimim šou program ili bar spot za jednu pesmu, ali ne mogu da pronađem idealnog producenta za ekranizaciju svojih zamisli. Najvažniji su mi kvalitet i suva emocija. Nadam se da će se uz moje pesme ljudi zaljubljivati - poručuje Gliga, dodajući da nije odredio rok za objavljivanje albuma. Očekuje da će svetlost dana ugledati do kraja februara.