FOTOGRAFIJA soul džez pevačice Ejmi Vajnhaus koju je na njenom poslednjem koncertu u Beogradu 18. juna snimio Branislav Brajan Rašić jedna je od najboljih fotografija 2011. prema izboru britanskog lista „Gardijan“. Na Rašićevoj fotografiji Ejmi je „uhvaćena“ kako zaštitnički grli samu sebe i tužno gleda u mikrofon tokom koncerta, koji je trebalo da bude početak njene dugonajavljivane evropske turneje. Rašić, koji radi za agenciju „Reks fičrs“, bio je jedini zvanični fotograf na tom koncertu.

- Fotografisao sam Ejmi Vajnhaus od kada je počela muzičku karijeru - rekao je Rašić, inače, zvanični fotograf „Rolingstounsa“ i Pola Makartnija. - Nisam znao da ću biti jedini fotograf u mom rodnom Beogradu. Svirka je bila očajna ali smo to već viđali kod nje. Nije bilo ništa novo i ništa o čemu bismo kasnije razbijali glavu.

Zbog toga što mu je Vajnhausova tada bila klijent, Rašić je javnosti sa ovog sramnog koncerta predstavio što „pristojnije“ fotografije. Kada je pevačica 23. jula pronađena mrtva u svom stanu u Londonu, Brajan je pregledao fotografije i odlučio da izbaci još nekoliko, smatrajući da svet treba da vidi šta se te noći dogodilo u Beogradu.

- To su uznemirujuće fotografije i vidite da je ona uznemirena - objasnio je Rašić. - Kada su ih neke moje kolege videle rasplakale su se. Ja imam pomešana osećanja i nisam baš ponosan. Već decenijama dokumentujem muziku i mislim da će me te slike Ejmi zauvek pratiti.