PRAJA - Nekoliko hiljada obožavalaca, od običnih ljudi do državnih zvaničnika, okupilo se danas na zelenortskom ostrvu Sao Vinsente kako bi odalo poslednju poštu legendarnoj pevačici Sezariji Evori.

"Bosonoga diva" preminula je u subotu u 70. godini na rodnom ostrvu Sao Vinsente.

Obožavaoci, od kojih su mnogi sa suzama u očima pevali Sezarijine pesme, stajali su u špaliru duž ulica da bi videli njen kovčeg koji je danas iz bolnice prenet u njenu porodičnu kuću u Mindeli u pratnji 30 pripadnika počasne zelenortske garde.

Nakon zvanične ceremonije, kojoj će prisustvovati brojni zvaničnici ove male ostrvske države, uključijući predsednika Žorža Karluša Fonseke, biće održano opelo, a potom i sahrana na gradskom groblju.

Vlada Zelenortskih ostrva je proglasila dvodnevnu žalost zbog smrti pevačice koju je predsednik Fonseka nazvao "jednom od glavnih kulturnih referenci" zemlje.

Evora, koja se proslavila širom sveta pevajući tradicionalnu muziku ove bivše portugalske kolonije, povukla se sa scene prošlog septembra zbog iscrpljenosti.

Borila se sa dijabetesom, srčanim i respiratornim problemima koji su je primorali da prekine karijeru.

"Izuzetno mi je žao što moram da prekinem sa nastupima zbog bolesti. Moja želja je bila da i dalje pružam zadovoljstvo onima koji su me slušali dugi niz godina", kazaje je pevačica u nedavnom intervjuu francuskom "Mondu".

Evora, koju su često upoređivali sa američkom džez pevačicom Bili Holidej, još kao devojčica je počela da peva "sodad", zelenortsku muziku inspirisanu bluzom, ali je svetsku slavu stekla tek 1992. godine nakon tri decenije nastupanja po barovima Mindela.

Njen treći album "Mis Perfumado", koji je objavljen te godine, bio je svetski hit i prodat je u više od 300.000 kopija.