PRAJA - Legendarna pevačica sa Zelenortskih ostrva Sezarija Evrora biće sahranjena u utorak, 20. decembra, na rodnom ostrvu Sao Vinsente, saopštili su zvaničnici ove male ostrvske države.

Telo pevačice, poznate kao "bosonoge dive", koja je preminula u subotu u 70. godini, ostaće u kući njene porodice u Mindelu do utorka kada će biti preneto u većnicu, a zatim na lokalno groblje gde će biti sahranjeno u popodnevnim časovima.

Zastave su danas spuštene na pola koplja na svim javnim zgradama na svih devet ostrva zelenortskog arhipelaga, udaljenog 500 kilometara od senegalske obale.

Vlada Zelenortskih ostrva je proglasila dvodnevnu žalost zbog smrti pevačice koju je predsednik Žorže Karluš Fonseka nazvao "jednom od glavnih kullturnih referenci" zemlje.

"Kada se u svetu govori o Zelenortskim ostrvima, svi najpre pomisle na Sezariju", naveo je on.

Počasti za preminulom pevačicom stižu iz svih krajeva sveta.

U Francuskoj, koja je prva prepoznala Evorin veliki talenat, brojne ličnosti, među kojima su sadašnji i bivši ministar kulture, Frederik Miteran i Žak Lang, odale su priznanje "božanskoj" pevačici i "ikoni koja je bila otelotvorenje kulturnog oslobađanja južnih zemalja".

"Sa Sezarijom Evorom nestao je jedan od naizražajnijih i najoriginalnijih glasova svetske muzičke scene", izjavio je portugalski ministar kulture Fransisko Žoze Vijegas, ističući "snagu i autentičnost" njenog glasa. Zelenortski muzičar Tito Paris, koji je pratio Evrou na sceni, kazao je da su "Zelenortska ostrva i svet muzike danas siromašniji" za jedan glas. Evora, koja se proslavila širom sveta pevajući tradicionalnu muziku ove bivše portugalske kolonije, povukla se sa scene prošlog septembra zbog iscrpljenosti.

Borila se sa dijabetesom, srčanim i respiratornim problemima koji su je primorali da prekine karijeru.

"Izuzetno mi je žao što moram da prekinem sa nastupima zbog bolesti. Moja želja je bila da i dalje pružam zadovoljstvo onima koji su me slušali dugi niz godina", kazaje je pevačica u nedavnom intervjuu francuskom "Mondu".

Evora, koju su često upoređivali sa američkom džez pevačicom Bili Holidej, još kao devojčica je počela da peva "sodad", zelenortsku muziku inspirisanu bluzom, ali je svetsku slavu stekla tek 1992. godine nakon tri decenije nastupanja po barovima Mindela.

Njen treći album "Miš Perfumado", koji je objavljen te godine, bio je svetski hit i prodat je u više od 300.000 kopija.