U ponedeljak će se navršiti 35 godina od smrti jedne od najvećih zvezda jugoslovenske folk scene Silvane Armenulić. Slavna pevačica poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš, kod mesta Kolari, vraćajući se sa koncerta iz Aleksandrovca. Sa njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević. Rođena je 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević, a umetničko ime Silvana dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

I tri i po decenije posle tragičnog događaja, njene pesme još žive. Slavnu pevačicu, koja je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će pamtiti po pesmama „Cigane, sviraj, sviraj“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“, „Sama sam“, ali, pre svega, po čuvenom hitu „Šta će mi život“. Silvana je dugo tragala za pesmom koja će iz korena promeniti njen estradni put i lansirati je među najveće zvezde jugoslovenske folk muzike. To se upravo desilo sa numerom „Šta će mi život“, koju je za nju napisao i komponovao Toma Zdravković. Legendarni pevač je govorio da je vrhunac njegovog muzičkog opusa upravo bila saradnja sa Silvanom. Ovu pesmu otpevala je u popularnoj seriji „Ljubav na seoski način“, posle čega je postala veliki hit, a istoimena ploča prodata je tada u neverovatnih 300.000 primeraka.

Pored raskošnog glasa, Silvanu su odlikovali lepota, harizma i neodoljiv šarm, a svojom interpretacijom i stilom oblačenja otvorila je novu stranicu u jugoslovenskoj narodnoj muzici. Silvanine pesme pevaju se i danas, ali niko se, ni posle toliko godina, nije setio da oživi sećanja na „kraljicu sevdalinki“. Muzička produkcija RTS najverovatnije će do kraja godine organizovati koncert u čast Silvane Armenulić.

- Razmišljali smo o tome da na Kolarcu priredimo koncert u znak sećanja na Silvanu Armenulić, kao što smo to nedavno organizovali povodom 20 godina od smrti Tome Zdravkovića - rekla nam je Merima Njegomir, urednik Narodnih redakcija muzičke produkcije RTS. - Silvanine pesme predstavljaju nacionalnu vrednost, a RTS je nacionalna kuća, pa je logično da mi organizujemo koncert.

Silvanin bivši suprug Radmilo Armenulić, sa kojim ima ćerku Gordanu, kaže da se ne rado seća tog kobnog dana, ali da redovno posećuje njen grob, gde uvek ostavlja sveže cveće. On kaže da od Silvaninih kolega njenu večnu kuću obilazi Predrag Živković Tozovac.

- Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob - rekao je za „Novosti“ Radmilo Armenulić. - To ću učiniti i sada, ali dan ranije. Naša ćerka Gordana uvek sama posećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome i govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Pre dve godine postavio sam na grobu dva bela goluba od mermera, koja su, nažalost, ukradena. n


VEČNI HIT

Radmilo Armenulić ističe da i danas rado sluša Silvanine pesme i da ima celu kolekciju njenih ploča.

- Sve njene pesme su lepe, ali uvek volim da čujem „Nad izvorom vrba se nadvila“, prvu numeru koju je Silvana snimila i, naravno, „Šta će mi život“, koju je Toma Zdravković napisao i komponovao u našoj kući - kazao je Radmilo Armenulić. - Sećam se, došao je jednog jutra pravo iz kafane kod nas, seo je za klavir i počeo da nabada po dirkama. Tako je nastala pesma. Bila je vrlo pevljiva i već na prvo slušanje se moglo naslutiti da će se dopasti ljudima.