SA dve premijerne projekcije u Sava centru, od kojih je večernja bila koncipirana kao glamurozni spektakl, sa crvenim tepihom, devojkama u kostimima iz 30-ih godina prošlog veka, mladićima u fudbalskim dresovima, jedan od najambicioznijih projekata u srpskoj kinematografiji poslednjih godina, film „Montevideo, Bog te video“, u režiji Dragana Bjelogrlića, započeo je svoj bioskopski život.

Tražila se karta vieš, a oni koji nisu uspeli da dođu do karata (ispred ulaza u salu ostalo je pedesetak ljudi), iskoristili su priliku da pozdrave glumačku ekipu romantične melodrame o podvigu srpskih fudbalera na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine - Sergeja Trifunovića, Vojina Ćetkovića, Nikolu Đurička, Anitu Mančić, Nebojšu Ilića, Branimira Brstinu, Srđana Todorovića, Slobodana- Bodu Ninkovića, Marka Nikolića...

Pravi junaci priče o Srbiji drugačijih vrednosti, koja je postojala između dva svetska rata, kada se nije živelo od fudbala, već se živelo za fudbal, kako je pokazala i premijerna publika, bili su studenti glume. Legende srpskog fudbala koji su osvojili treće mesto u Montevideu - Blagoja-Mošu Marjanovića, Aleksandra Tirnanića Tirketa, dr Milutina Ivkovića Milutinca igraju Petar Strugar, Miloš Biković, Viktor Savić, a tu su i Andrija Kuzmanović, Aleksandar Radojičić, Uroš Jovčić, Nenad Heraković, Ivan Zekić, Bojan Krivokapić, Rade Ćosić, Milan Nikitović, Aleksandar Filimonović. U glavnim ženskim likovima Bjelogrlić je predstavio novu generaciju glumica - Ninu Janković, Daninu Jeftić, Tamaru Dragićević, a cela ekipa filma dobila je nezapamćene ovacije. Posebne simpatije izazvao je trinaestogodišnji Predrag Vasić, narator ove priče, koji igra ulogu malog Stanoja.

- Hteli smo da napravimo priču o nama, našoj državi, Beogradu, kroz pozitivnu vizuru i jedno fantastično doba koje je imalo izuzetne ljude, neverovatnih biografija, kojima se ne može naći nikakva slabost ili mana. Ti ljudi su bili i heroji Prvog svetskog rata, nosioci Albanskih spomenica, a započeli su jednu istoriju, što je uvek zanimljivo, i imali su ideju. „Montevideo, Bog te video“ nas, dakle, podseća na takve moralne i građanske vrednosti, fudbal kao viteštvo, gospodstvo, posvećenost, iskrenu strast, i uliva optimizam da i danas može da bude drugačije, ako to svi sebi postavimo kao cilj - rekao je za „Novosti“ popularni glumac Dragan Bjelogrlić, koji je za svoj debitantski rediteljski film sinoć dobio višeminutne ovacije.

Pored mnogobrojnih ličnosti iz našeg kulturnog i sportskog života, od Bore Todorovića, Vuka Kostića, Branislava Trifunovića, do fudbalskih legendi, Dragana Džajića i Roberta Prosinečkog, premijeri su prisustvovali i premijer Mirko Cvetković, ministri Mlađan Dinkić i Snežana Samardžić-Marković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas... Najveće iznenađenje ipak je izazvao Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji je na premijeru stigao zajedno sa Ivicom Dačićem, zamenikom premijera, kod koga je u ponedeljak bio u službenoj poseti.


PRVI UTISCI

Branislav Lečić

- Ako ovaj film pomogne povratku gledalaca u bioskope, biće to pravi znak da smo ostvarili zajednički cilj i da se naš trud zaista isplatio. To je jedini uslov da „sedma umetnost“ opstane na ovim prostorima.

Aleksandar Srećković

- Mislim da je priča fenomenalna i da će ovaj film postati bioskopski hit, ali pravi bum tek očekujem sa nastavkom „Montevidea“, koji je još bolji. Verujem da je publika „gladna“ ovakvih ostvarenja.

Marko Nikolić

- Verujem da se ekipa filma ponosi. Dobra stvar je to što se o filmu dosta priča, što se i pre same premijere digla velika prašina, marketing je danas nezamenjiv „alat“.