Sabor može da počne

V. ILIĆ

12. 08. 2010. u 20:46

Uz miris roštilja i svadbarskog kupusa počeće 50. jubilarno nadmetanje trubača u Guči

SABORSKA himna „Sa Ovčara i Kablara“, uz zvuke prangija, u petak će označiti početak najveće trubačke fešte na svetu. Dragačevska brda u narednih 10 dana odzvanjaće od svirke 500 limenih instrumenata - od uranka do zaranka, u maloj varošici, kroz koju će proći blizu milion saboraša iz svih krajeva sveta.

POLICIJA I HITNA POMOĆ O BEZBEDNOSTI saboraša brinuće nekoliko stotina policajaca, što u uniformi, što u civilu. U Guči i bližoj okolini patroliraće 20 ekipa saobraćajne policije, opremljenih najnovijim alko-testovima. Policajci poručuju da im neće promaći nijedan vozač koji bi se usudio da pod dejstvom alkohola krene put Čačka ili Lučana. Na najfrekventnijim mestima u samoj Guči non-stop će dežurati četiri ekipe hitne pomoći.

Organizatori jubilarnog 50. sabora u Guči obećavaju bogat kulturno-umetnički program sa 2.000 učesnika, a ugostitelji koji su juče užurbano podizali šatre, nezaboravan provod. Roštiljdžije su već u četvrtak potpaljivale vatru za specijalitete sa žice, a pred šatrama su se polagali zemljani lonci, u kojima će se danima krčati kiseli kupus, začinjen raznoraznim mesom i začinima. Roštiljdžija iz Čačka Slavko Komlenović zbog gostiju će tokom Sabora nabavljati somun direktno sa sarajevske Baščaršije. Pljeskavice će, veli, prodavati po ceni od 200 dinara.

- Nadamo se da će nas vreme poslužiti - kaže nam šatradžija Srbo Raketić iz Čačka. - Pod mojom šatrom će se kuvati oko tona i po kupusa, a za ražnjeve smo spremili 50 prasadi i 40 jagnjadi. Sve će to saboraši slistiti u slast!

Ispod šatri u četvrtak se postavljalo na stotine stolova i stolica. Juče praznih, a koliko u petak će za njima saboraši uživati u dragačevskim specijalitetima i trubačkim orkestrima, sve sa plesačicama na stolovima.

CENE - Sokovi po 150 dinara
- Pivo i pljeskavica po 200
- Kupus do 400
- Prasetina hiljadarka
- Jagnjetina 1.800 dinara

- Pod šatrom ispred hotela „Zlatna truba“ ima mesta za 1.200 gostiju - kazao nam je Mile Lučić, ugostitelj iz Beograda, Ariljac poreklom. - Sve sobe u hotelu odavno su zakupili gosti iz Slovenije, Hrvatske, predstavnici ambasada u Beogradu, i naravno, Željko Obradović, naš proslavljeni trener.

O cenama tokom Sabora retko je ko od ugostitelja u četvrtak želeo da govori. Načuli smo da će sokovi koštati oko 150 dinara, pivo 200, porcija kupusa od 300 do 400 dinara, kilogram prasećeg pečenja oko 1.000, a jagnjećeg čak i do 1.800 dinara.

U gučku dolinu u četvrtak je stiglo na desetine automobila sa registarskim oznakama iz cele Srbije, ali i šleperi piva, kao i kamioni natovareni prasićima i jaganjcima. Većina stranaca sa rančevima na leđima, u Guču je stigla autostopom. Razapinjali su šatore u kampovima a najbrojniji su Francuzi i Italijani.

- Nas troje smo došli autom i sreli grupicu zemljaka koji su došli autostopom u Srbiju - rekao nam je Sebastijan Binu (33) iz Francuske. - Prvi put sam u Guči i očekujem nezaboravan provod. Došao sam zbog Bobana Markovića i Gorana Bregovića.

Osim od truba, Guča će ječati i od vuvuzela, koje se prodaju za 300 dinara.

- Ogluvećemo od svirke trube, a još i vuvuzela... - kazala nam je Slovenka Ana Rikt (28). - Ali, neka, zato smo i došli! Da nas ritam nosi do večeri, do zore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)