MAĐARSKA scena je u fokusu osmog izdanja beogradskog Vorld mjuzik festivala "Todo Mundo", koji će biti održan od 29. septembra do 3. oktobra, najavili su juče organizatori. Festival će u svom osmom izdanju, u tri sale u Beogradu tokom pet dana, imati devet koncerata, a pored toga biće organizovana i predavanja.

Publici će se predstaviti bend "Magos", koji neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije, i "Babra", sastav okrenut južnoslovenskoj tradiciji, koji nastavlja ono što je započeo "Ansambl Vujičić" iz Sentandreje.

Virtuozni violinista Lajko Feliks, Mađar rodom iz Srbije, prvi put će u Beogradu nastupiti sa svojim novim trijom. Njihov koncert 29. septembra u Dvorani Kolarčeve zadužbine biće deo uzbudljive večeri otvaranja, a prethodno će nastupiti Pjevačka družina Svetlane Spajić, čiji novi album tradicionalnih pesama očekujemo uskoro.

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo muzičara iz regiona. Dva dua su posebnu pažnju skrenula svežim debi albumima, što je bio povod za poziv na ovaj festival. Svetski priznata harmonikašica Merima Ključo će, zajedno sa pevačicom Jelenom Milušić, izvesti svoj program na zatvaranju 3. oktobra, a duo Daniel Lazar i Almir Mešković samo je po mestu osnivanja i rada norveški, dok je njihova muzika sa Balkana, odakle obojica potiču.

Pjevačka družina Svetlane Spajić / Foto V. Tatarević


PROČITAJTE I: SARADNjA KOJA ODUŠEVLjAVA: Frajle i Željko Bebek - poslušajte “Žutu ružu”


Iz nešto daljih krajeva Evrope dolaze grupe i umetnici koje deluju dugi niz godina, i čiji su se prošlogodišnji albumi našli na vrhovima top-lista: španska "Viguela", koja će nastupiti u Studiju 6 Radio Beograda, i jermensko-turski duo Vardan Hovanišijan i Emre Gultekin.

Festival "Todo Mundo" podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto Erdelyi Gabor / "Babra"