SNIMANjE istorijsko-ljubavne serije "Crveni mesec", reditelja i scenariste Romana Majetića, u produkciji TV Pink, nastavlja se 2. septembra u filmskom gradu u Šimanovcima, kao i na drugim lokacijama. Za raskošne kostime s početka 20. veka, šivene za svakog glumca, zadužena je Nevena Milovanović, glavna kostimografkinja "ružičaste" televizije, koja za "TV novosti" otkriva da je presrećna zbog angažmana u ovoj telenoveli.

- Pri prvom susretu sa Romanom pronašla sam zajedničke poglede na likovnost kostima i karaktere likova, na osnovu kojih sam odredila kako će izgledati glumci u seriji - kaže Milovanovićeva, diplomirani slikar-kostimograf na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Iza nje su mnogobrojne serije i filmovi, među kojima i "Pare ili život", "Kuku Vasa", "Šesto čulo", "Metla bez drške", "Ljubav, navika, panika", "Moj rođak sa sela", "Gledaj me", "Jesen stiže, Dunjo moja", "Složna braća", "Miris kiše na Balkanu", "Sumnjiva lica", "Folk", "Istine i laži"...

* Na seriji "Crveni mesec" angažovan je veliki broj majstora svog zanata. Ko se sve našao u vašoj ekipi?

- Okupila sam tim od 10 najbližih saradnika, asistenata. Do sada smo uradili više od 800 kostima po meri i karakteru likova, a do kraja snimanja biće ih oko hiljadu. Nadam se da će jednog dana moći da se koriste i za nešto drugo. Uz podršku producenta Maneta Šijana, oformili smo tim za krojačnicu u Šimanovcima, a veliku pomoć imali smo od Vinke Branković koja je izradila sve uniforme i veliki broj haljina za glavne glumice. Deo unikatnog nakita napravila je dizajnerka Sofija Stanković, a čizme fantastičan majstor i umetnik Zoran Kosanović.

* Koliko je kostim važan za glumca prilikom kreiranja uloge?

- Veoma je važan, a svoju funkciju dobija tek kada ga glumac "usvoji" i kada mu pomogne da ostvari lik koji tumači. To je trenutak kada dajem deo sebe i kada se moja i energija glumca spajaju u zajednički cilj - oživljavanje lika. Za mene je to veoma bitno i volim da radim sa glumcima koji umeju da osete kostim. Imućne porodice Ružičić, Stanimirović i Baumen u 120 epizoda prolaze kroz teške i lepe trenutke, pa će se transformacije njihovih ličnosti videti i na kostimima.

Miloš Đurović i Ivana Dudić u seriji "Crveni mesec" Foto Pink


* Kakvu poruku nose boje tkanine?

- Kolorit je izuzetno bitan za ulogu, jer i on određuje karakter. Ženske uloge u "Crvenom mesecu" imaju svoje boje. Ćerka austrijskog poslanika Sofija Baumen (Ivana Dudić), mlada, ambiciozna devojka, revolucionarnog duha, nosi nijanse tirkizno plave, a njena majka Marija (Nina Grahovac), imućna i energična dama, poneće jake, intenzivne boje - crvenu, bordo i tamnozelenu. Teodora (Mina Milićević), nesuđena verenica glavnog junaka Nikole Stanimirovića, obučena je u nežne, pastelne nijanse. Sofijinoj baki Nataliji (Olga Odanović) namenila sam otmenu teget, bež, sivu...

* Po čemu ćete pamtiti saradnju sa glavnim akterima?

- Mladi glumac Miloš Đurović koji igra srpskog oficira Nikolu Stanimirovića, nosi kostim kao da se rodio u njemu. Primetila sam ga u filmu "Branio sam Mladu Bosnu", a kasnije smo radili zajedno i "Sumnjiva lica" i druge serije. Posebno zadovoljstvo mi predstavlja i saradnja sa glumicom Ivanom Dudić, koja je pravi primer sjajnog odnosa između glumca i kostimografa. Uživam da pravim haljine za nju, jer ih ona nosi s ljubavlju.

* Koliko vam tempo snimanja "Crvenog meseca" dozvoljava da se angažujete na drugim projektima?

- Trenutno, sa velikim poštovanjem, zadovoljstvom i ljubavlju, radim predstavu "Aleksa u zemlji čuda", u čast Slobodanke Cace Aleksić, predivne žene koja je sa suprugom Brankom osnovala pozorište "Puž" i usrećila mnogobrojne generacije dece i roditelja.


PROČITAJTE JOŠ - Vesna Čipčić: Vetar sa mnogo bofora


* Kako provodite slobodno vreme?

- Moja velika ljubav je slikarstvo. Uradila sam više od 150 akvarela i nadam se da ću jednog dana imati vremena da napravim izložbu. Takođe, uživam u renoviranju nameštaja, pravljenju šešira, izradi ručnih radova.TUŽNA HALjINA

- NAŠA krojačica Vida dovela je petogodišnju unuku Ivu na set. Dok smo mi radile, ona je slagala krpice i malo ih prošivala iglom. Na lutki je stajala sašivena haljina u maslinastoj, braon i crnoj boji, za scenu u kojoj majka pati, zbog gubitka razuma svoje ćerke. U jednom trenutku, na haljini se našao zakačen svetlucavi, roze materijal. Iva mi je rekla "Neno, morala sam da ti popravim haljinu, mnogo je tužna" - kaže kroz osmeh naša sagovornica.


RUČNI RAD UVEK NA CENI

* ŠEŠIR je bio neophodan modni detalj početkom prošlog veka. Ko se od članova ekipe pobrinuo za ovaj aksesoar?

- Moja tetka Nada Damjanović je isheklala šešire za seriju "Miris kiše na Balkanu", a sada ih prerađujemo za "Crveni mesec". Ona me je i naučila da cenim ručni rad koji je, nažalost, zapostavljen toliko da je teško pronaći žene koje će da rade, a vremena je uvek malo pa se snalazimo.