POSLEDNjU epizodu prvog ciklusa popularne serije "Šifra Despot", autora i reditelja Radoša Bajića, gledaćemo večeras od 20 sati na "ružičastoj" televiziji. Drugu sezonu pratićemo od septembra na istom kanalu. Glumac Đorđe Marković, koji tumači lik glavnog junaka Despota Despotovića, za "Novosti" otkriva da je snimanje doživeo kao svojevrsnu pustolovinu i avanturu.

- Tih godinu i po dana rada sa kolegama, za mene je bilo kao da sam otišao na zajedničko, veliko putovanje, gde sam stekao prijatelje i upoznao drage ljude. Bili smo kao porodica, a to nas je i održalo u radu i u nekim teškim momentima, upravo to međusobno razumevanje, dobra atmosfera i energija koja je uvek bila prisutna.

Radnja prati biografiju jednog čoveka, u stvari, dobar deo njegovog života, njegove padove, uspone, nade, naivnosti, često nepromišljenosti, da bi on, na kraju, ipak izašao kao pobednik - kaže Marković, ističući da je vrlo zadovoljan saradnjom sa rediteljima Dejanom Zečevićem, Jelenom Bajić i Radošem Bajićem. - Autor cele priče Radoš Bajić bio nam je podrška i potpora, jer je on čovek koji ima dobru osobinu da okuplja ljude i važno mu je da, u radu s njim, ti ljudi dobro funkcionišu, zbog čega su njegovi projekti i dugovečni i značajni. On je uvek bio tu da podrži svakoga od nas, od vozača, preko sektora kamere, do keteringa, uvek tu da sve poveže kako bi sve dobro funkcionisalo.

Pročitajte još: SERIJA „ŠIFRA DESPOT“: Ljubav stigla na Božić!

I glumica Branka Šelić, koja igra Despotovu majku Rumenku Despotović, deli Markovićevo mišljenje o Bajiću.

- Radoš je čovek filma, veliki profesionalac, koji veoma voli svoj posao i voli ljude sa kojima radi i brine o njima. Trudi se da svi na setu učestvuju ne samo kao profesionalci, nego i da na snimanju vlada porodična atmosfera. Zato se na kraju ovog projekta zaista osećamo kao jedna velika porodica, što je izuzetno vredno, naročito danas kada ljudski faktor nije toliko na ceni - naglašava Šelićeva, i dodaje: - Osim šanse da radim na jednom ovako velikom i obimnom poslu, dobila sam priliku da upoznam zaista mnogo divnih ljudi. To je neprocenjivo.


SREĆA U BELOM SVETU

AUTOR Radoš Bajić otkriva da se serija završava vrlo metaforično i opominjuće.

- Despot odlazi na Maltu sa svojom novom devojkom (Marija Petronijević). Probao je stotinu stvari u pokušaju da ovde pusti korenje, da se sretne sa svojom budućnošću, i nije uspeo. Potražiće sreću u belom svetu, poput hiljade mladih koji svakodnevno napuštaju Srbiju. Kao umetnik se ne mirim sa tom činjenicom i veoma sam nesrećan zbog te surove istine, zato sam hteo da ukažem na okolnost koja će, ako nešto ne preduzmemo u bliskoj budućnosti, da nam se obije u glavu - upozorava Bajić.