NEKA Srbija za trenutak zastane. Da čuje trube Guče. Jer ono što ima Srbija, ono što ima ova dragačevska varošica, nema niko na svetu! Neka zagrme trube Srbije, jer posle poplava i grada uvek dođe sunce.

Ovako je u četvrtak, 8. avgusta u centru trubačke prestonice, posle podizanja saborske zastave i uz zvuke prangija i saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", saboraše i celu svetsku javnost pozdravio ministar Branislav Nedimović, domaćin ovogodišnjeg, 59. po redu dragačevskog Sabora trubača.

- Počastvovan sam što sam domaćin ove manifestacije. Obično me zovu kada je neki problem, negde gde je frka. Zavoleo sam Dragačevce, i nekako su mi prirasli za srce posle svih onih nedaća, poplave i grada koji su ih snašli. Nema sela u kom nisam bio. Danas sam smeo da dođem ovde, jer je cena malina dobra - našalio se ministar Nedimović. - Džaba je onima u Riju što imaju karneval, i Mihenu na "Oktobarfestu". Imamo mi i naš "Egzit", to je ono što nam je došlo spolja, ali Guča je srpska tradicija, to je ono što je Srbija podarila Balkanu i Evropi. Ona je naš brend. Daću sve od sebe da sledeći, jubilarni sabor podignemo za dva-tri stepenika. Potrudiću se i daću sve od sebe da na narednom, 60. jubilarnom Saboru, domaćin bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još - Poslednje štimovanje za nastup na 59.Dragačevskom saboru (FOTO)

Posle uvodne reči ministra Nedimovića zagrmele su trube najboljih trubačkih orkestara iz Srbije. "Zapevala" je truba Radiča Savkovića iz dragačevskih Rtiju, zaigralo se kolo, pa se i ministar, na oduševljenje saboraša, uhvatio za ruke i zaigrao "užičko". Sa centra varošice ova vesela atmosfera začas se prenela i na ugostiteljske šatre, na ulice i dvorišta, u kuće Gučana, koji su u četvrtak dočekivali goste iz svih krajeva sveta.

Na svojoj trubi, uz svirku Radiča i čuvenog trubača Beka, zasvirao je i mali Tan Tan, Kinez. Došao je prvi put u Guču sa svojom majkom Fuhong Ksun, koja mu je i kupila prvu trubu. Pitali smo je kako su se obreli u Guči, a ona odgovara da ni sama ne zna, "Tan je negde čuo za Guču i morala je da ga dovede".

- On obožava srpsku muziku. Naučio je uz snimke sa "Jutjuba" da svira i poneku srpsku melodiju. Naučio je i vaše kolo. Morala sam da ga dovedem ovde, jer je to njegov životni san - kazala nam je Ksun.

I ministar Branislav Nedimović zaigrao kolo

Još jednom trubaču, ali mnogo iskusnijem - Bojanu Krstiću (62), takođe se u četvrtak ostvarila najveća želja. U "Broćića avliji" ovom čuvenom trubaču, koji je lane proglašen za majstora trube, novinari, verni pratioci Sabora u Guči, dodelili su trubu na kojoj je ispisano: "Majstoru, predanom trubi, od novinara, ljubitelja Sabora". Nije Stojan mogao da sakrije suze, jecao je tiho, baš onako kako je četiri decenije svirala njegova truba na saborima u Guči protekle četiri decenije - nenametljivo, setno...

Pročitajte još - Za "Zlatnu trubu" 16 kapelnika

- Znao sam još kao dete da ako ne dođeš u Guču, onda kao i da ne sviraš trubu. Ipak, i pored mnogobrojnih nagrada, nikada nisam osvojio trubu. Ali ste se vi novinari, kao i vlasnik "Avlije" Miloš Broćić, setili toga. Danas mi je sa ovom trubom u rukama srce puno, hoće da iskoči - rekao nam je Krstić, uz obećanje da nikada neće prestati da svira.

Nekoliko Poljaka posmatralo je iz prikrajka Stojanovu svirku i gledalo njegovo lice. I njima je "zadrhtala" brada...

- Gledamo, ne razumemo ništa, a opet osećamo. Ovo nam se nigde u svetu nije dogodilo. Vidimo njegove suze, slušamo njegovu trubu, a suze same teku. Šta je ovo? - pitali su se Majkl, Marija, Marta i Kartena, koji su u Guču doputovali biciklima.

Priprema svadbarskog kupusa

BORBA ZA NAGRADU "NOVOSTI"

U petak veče, 9. avgusta su na programu 59. Sabora trubača predviđeni koncerti pobednika prošlogodišnjeg Sabora: Stefana Mladenovića, Marka Gligorijevića, Ivana Đenadića i Marka Trnavca. Potom na glavnoj bini sledi nastup Bobana Markovića i Bilje Krstić, a onda i ponoćni koncert na kome nastupaju svi finalisti Sabora.

Za subotu, 10. avgust je zakazano finalno takmičenje trubača, na kome će snage odmeriti 16 najboljih orkestara koji će se boriti za glavne nagrade, između ostalih i za "Zlatnu trubu", koju već 56 godina dodeljuju "Večernje novosti".

Pročitajte još - Prvo "Zlatna truba", pa sin

FILIPOVA ZDRAVICA

Guča, malena varoš, koja ima od 1.500 do 2.000 stanovnika, narednih dana će primiti više desetina hiljada gostiju. Postaće centar sveta, najveća trubačka fešta na planeti. Svi gosti biće dočekani uz ovogodišnju zdravicu mladog Gučanina Filipa Ljubojevića:

- Dignimo čašu za Srbiju našu, rušenu i gušenu, patničku i ratničku, robljenu a ne porobljenu, u kojoj uvek samo sloboda niče. Da deca za rat znaju samo iz priče. Dignimo čašu za onog mudrog starca i malo dete u kolevci. I niko više da ne muti dane. I nikad više krv da ne kane. I nikoga više da ne zabole rane... Ove naše patnje, jadi, svađe, nedohodi neka nose, a mi volimo se, družimo se, volimo se... Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i nizašta drugo!