PETROVARADINSKA tvrđava okupana suncem u ponedeljak pre podne je sa svojih zidina, uz taktove famozne Amelije Lens, ispraćala poslednje žitelje ovogodišnje "Države Egzit", koja je u svom 19. izdanju, na 20 festivalskih bina i isto toliko zona, predstavila više od 1.000 izvođača sa svih meridijana. Utisak organizatora, koji se pozivaju na ocene publike i izvođače, je da je upravo završena smotra možda i najbolje izdanje "Egzit" festivala, koji je pohodilo oko 200.000 posetilaca.

Završnu noć "Egzita" obeležilo je olujno nevreme, koje je u nedelju po podne zahvatilo Novi Sad i odložilo početak programa. Kapije Petrovaradina otvorene su oko 21.15, a koncerti su počeli čas kasnije.

PROČITAJTE JOŠ - "EGZIT KAMP": Turčin prvi podigao šator


- Nikad duža lista hedlajnera učinila je da ove godine publika uživa na svim binama, a program na glavnoj sceni je obeležio istorijski koncert jednog od najvećih svetskih bendova "Kjur", koji je naša publika čekala četiri decenije - kaže Julija Mitrović iz "Egzit tima". - Rokenrol se vratio na velika vrata uz američku senzaciju "Greta van Flit", koja je imala visokoenergetski nastup, dok je američki sastav "Čejnsmokers" pokazao da su najpopularnije muzičke zvezde današnjice.

"Dens arena" je ugostila vodeće zvezde svetske elektronske scene, a obeležili su je zajedničkim nastupom Karl Koks i Maseo Pleks, kao i u Solomun i "Tejl of as" u tandemskoj rapsodiji. Čast da zatvori "arenu" i ceo festival, imala je najtraženija tehno zvezda današnjice Amelija Lens, dočekana i ispraćena ovacijama. Inspirisana istorijom grupe "Prodidži" i "Egzit" festivala, na kraju besprekornog seta ona je pustila pesmu "Fajerstarter", u čast preminulog pevača te grupe Kita Flinta. Bio je to jedan od najboljih prizora zatvaranja "Egzita".

PROČITAJTE JOŠ - TRAGEDIJA NA EGZITU: Grka naočigled drugova ubila droga?

Završno veče obeležio je i panonski šansonjer, majstor starogradskih hitova Zvonko Bogdan, inače počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije, koji je na prepunom "fjužnu", sa najboljim tamburaškim orkestrom na planeti, razgalio posetioce.

Zvonko Bogdan Foto Tanjug

Društveno angažovanje "Egzita" ove godine ogledalo se u pokretanju angažovanih akcija i podršci video-porukama najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i čuvene multimedijalne umetnice Joko Ono. Na otvaranju festivala, stari prijatelji "Egzita", društveni aktivisti Stending Rok, plemena Sijuksa, ponovo su potvrdili da su na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji. Takođe, završne večeri, pre di-džej dvojca Dimitri Vegas i Lajk Majk, popularni američki motivacioni govornik Henri Amar, ukazao je na značaj održavanja mentalnog zdravlja i poručio publici da sve što traže već ima u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike. Sve to u skladu sa velikom nacionalnom kampanjom "Ostanimo čisti" za život bez droge.

Takođe, sa "Egzita" je krenula i nova humanitarna akcija "Izgradimo vrtiće zajedno" koju su zajedno pokrenuli Fondacija "Novak Đoković" i "Egzit fondacija", u koju se tokom festivala putem video-poruke uključio i naš košarkaški as Nikola Jokić. Predstavljena je i kampanja "Vrati prirodi - pridruži se i posadi drvo", kao akcija sadnje drveća na nekoliko lokacija u Vojvodini tokom jeseni, koju organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji uz podršku "Egzita" i "Opensa".

Reper Dizajner Foto Tanjug

PROGRAMI

NA festivalu je održana i tribina o sistematskim merama za pravljenje povoljnog ambijenta za plasiranje domaćih muzičkih talenata na međunarodnoj sceni, na kojoj su učestvovali istaknuti pojedinci muzičke istorije. Prvi festivalski dan bio je posvećen tituli Novog Sada kao Omladinskoj prestonici Evrope, u vidu imena "Opens dej", a "Egzit" je na "Opens stejt of 'Egzit' zoni" omogućio civilnim organizacijama da hiljadama posetioca predstave svoje programe.