EVROPSKA agencija regulatornih tela većinom glasova u petak je odbila predlog da takozvana država Kosovo bude primljena u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), čime je onemogućeno i da učestvuje u prestižnom muzičkom takmičenju "Pesma Evrovizije". Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je prisustvovao sastanku u Oslu kao predstavnik te medijske kuće, punopravne članice tog tela, rekao je da tzv. država Kosovo nije uspela da putem presedana uđe u EBU, pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

- Članice EBU su prihvatile argument RTS da se radi o političkom potezu, o političkom presedanu, kao i da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna, a ne politička organizacija - objasnio je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

- Oni imaju ugovor sa Evropskom radiodifuznom unijom i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama - istakao je Mihajlović. - Ovo je bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat.

KOMŠIJE PODRŽALE TAKOZVANU DRŽAVU MIHAJLOVIĆ ukazuje da je proces ulaska tzv. države Kosovo u EBU pre više od godinu dana iniciralo pet javnih servisa iz regiona - Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Mađarske, koja je u petak odustala od zahteva: - Mađarska je povukla potpis sa tog zahteva, ali se, ipak, raspravljalo i glasalo.

Predsednik Aleksandar Vučić kratko je prokomentarisao odluku rekavši da to nije ništa spektakularno i da ne rešava pravi problem

- Lako je da seirimo ili tugujemo, ili solimo pamet nekome drugom... Neće od toga više robe imati Srbi na Kosovu i Metohiji, niti će lakše živeti - rekao je Vučić novinarima u Kraljevu.

Inače, tzv. država Kosovo već nekoliko godina pokušava da bude primljena u EBU, ali bez uspeha. EBU su osnovale 23 radiodifuzne agencije sa prostora Evrope i Mediterana na konferenciji u engleskom gradu Torki 1950. godine. Članice su radio i televizijske kompanije od kojih su većina radiodifuzne organizacije u državnom vlasništvu ili u privatnom vlasništvu sa javnom koncesijom. Najpoznatija aktivnost EBU je organizovanje muzičkog takmičenja "Evrosong". Pravo učešća na njemu imaju zemlje koje su punopravne članice ove organizacije.


PROČITAJTE I: Evrovizija 2019. u Tel Avivu