DOKUMENTARNO-igrani serijal "Tajne službe Srbije", reditelja Ivice Vidanovića, o istoriji obaveštajno-bezbednosne službe Srbije od nastanka do danas, očekuje nas u septembru na RTS-u. Među 20 epizoda izdvojila se sedma, o srpskoj Mati Hari, Veri Pešić, opasnoj zavodnici poreklom iz Sijarinske Banje, čiji je život okončan u 25. godini. Producentkinja Danka Milošević došla je na ideju da snimi igranu seriju o četvorostrukoj špijunki koja joj je, kako otkriva za "Novosti", bila najinteresantnija i najintrigantnija od svih ličnosti u serijalu.

- Neverovatno je da se jednoj ženi za pet godina provedenih u Beogradu desi toliko toga, što pokazuje da život zaista piše najbolje priče. Snimanje prve od 12 epizoda počinje na proleće sledeće godine, a kasting će biti ove jeseni - kaže Danka, i dodaje da ovo nije samo priča o Veri već i o aktuelnim društveno-političkim okolnostima tog vremena. - Videćemo kako su funkcionisale tajne službe na tlu Jugoslavije, nemačka, britanska i ruska, kao i šta se dešavalo uoči 27. marta.

Da je Verina sudbina vredna filmskog platna, smatra i bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, od 2004. do 2014. godine, general Svetko Kovač, stručni konsultant na scenariju.

- Ovo nije samo priča o špijunki Veri, već i o mladoj ženi koja se izgubila u vrtlogu uoči i tokom Drugog svetskog rata. Te 1938. u Beogradu našla se između britanske i nemačke obaveštajne službe, a okolnosti su je usmerile i prema četničkom i partizanskom pokretu, Kosti Pećancu i drugim ličnostima od kojih je tražila zaštitu. Ona ima sličnosti sa Matom Hari, holandskom egzotičnom plesačicom, koja je bila u ljubavnim vezama sa mnogim savezničkim oficirima i na kraju je optužena da je bila nemački agent H-21. O Veri je u svojim memoarima pisao obaveštajac Kraljevine Jugoslavije Uglješa Popović, neposredni učesnik sukoba britanske i nemačke obaveštajne službe u Beogradu, a kasnije i Nikola Ilić, operativac Udbe koji je radio na razjašnjavanju Verinog slučaja.

Pročitajte još - VRTLOG ŠPIJUNAŽE: Ko je bila srpska Mata Hari?

Nedeljko Kovačić, autor scenarija za seriju kao i za igrani film o Pešićevoj, tvrdi da je ona u tu priču ušla iz ličnih, a ne iz ideoloških pobuda.

Vera Pešić

- Malo je žena u špijunaži koje su imale tako zanimljiv život. Želimo da napravimo feminističku seriju, jer do sada ta epoha nije posmatrana iz ženskog ugla. U stvari, Vera je slična bilo kojoj savremenoj devojci koja dolazi u Beograd da uspe. Krajem tridesetih godina prošlog veka, upada u kandže špijunaže, surov muški svet, vrlo patrijarhalan i klasno podeljen, i u svemu tome pliva, uprkos teškim istorijskim okolnostima i porodičnim problemima.

OBIMNA GRAĐA

NOVINARKA Dragana Bokan mesecima je prikupljala obimnu istorijsku građu o Veri Pešić iz Arhiva Beograda, Arhiva Jugoslavije i Univerzitetske biblioteke sklapajući mozaik njenog života. Pomogao joj je bivši šef Udbe u Leskovcu 1948. godine, Nikola Ilić (94), koji je napisao knjige "Vera Pešić u vrtlogu špijunaže", "Lepotica Vera Pešić špijunka" i "Književno stvaralaštvo Vere Pešić".