PETO izdanje "Bunt rok festivala" u sredu, 12. juna doživeće veliko finale u kome će se za titulu pobednika boriti 12 najboljih rok bendova (od 23.45 na RTS 2). Povodom mini-jublija, pet godina postojanja emisije autorke Branke Glavonjić, data je šansa većem broju mladih muzičara da zadaju finalni udarac i steknu titulu pobednika, budući da je priliku za to do sada imalo 10 rok sastava. Prvi put će biti uručena nagrada publike koja je glasala putem društvene mreže "Fejsbuk", a ovo izdanje "Bunt rok festivala" karakteristično je i po tome što su učesnici izuzetno mladi i imaju u proseku od 16 do 24 godine. Kako tvrdi Glavonjićeva, taj podatak dokazuje da interesovanje za ovaj žanr ne opada.

- Na našoj sceni nastupali su bendovi iz cele Srbije, a njihovi članovi su najmlađi do sada. Nove generacije su zainteresovane za rok muziku. To se, osim po prijavama za učešće na "Bunt rok festovalu", vidi i po proseku godina publike na koncertima renomiranih bendova. Nije istina da su sva deca "zatrovana" komercijalnim sadržajima. Mnogi od njih razmišljaju na drugačiji način - ističe Glavonjićeva.

Pročitajte još - Branka Glavonjić: Rastemo iz godine u godinu

Za učešće u tekućem izdanju "Bunt rok festivala" prijavilo se 150 muzičkih grupa, od čega je stručni žiri izdvojio 22 uz još dva sastava koja su učestvovala na prijateljskim festivalima. Tokom pet godina na "Bunt" sceni "prašilo" je 700 bendova i autora. Sada će njih 12 pokazati svoje muzičko umeće jer, kako kaže naša sagovornica, domaća rok scena mora da se obnovi da bi opet zaživela. Finalno veče "tvrdog" zvuka "začiniće" popularni "Ateist rep" i "Mortal kombat", a pred proglašenje pobednika gledaoci će uživati u specijalnom nastupu grupe "Artan Lili".

- Spremili smo i veliki broj nagrada. Najbolji basista osvojiće bas gitaru, najbolji gitarista gitaru, bubnjar pedalu za bas bubanj. Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike nagradiće najboljeg pevača, kao i bend koji bude osvojio najviše glasova publike - kaže Branka i dodaje: - Pobednik "Bunt rok festivala" ići će na turneju u okviru koje će nastupati na velikim scenama. Među njima su beogradski Festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam", "Arsenal Fest" u Kragujevcu, "Egzit" u Novom Sadu, "OK Fest" u Tjentištu, zlatiborski Hills Up, "Lavfest" u Vrnjačkoj Banji, "Bedem Fest" u Nikšiću, "Bir fest" u Beogradu, Rock Village u Banatskom Sokolcu i hercegnovski "Strip festival".

Priznaćete, vredi!

"KRČKA" SE ŠESTO IZDANjE

BRANKA Glavonjić ne gubi vreme i već razmišlja o šestom izdanju svog "čeda". Otkriva nam da su pripreme počele.

- Naravno, razmišljam o sledećim koracima. Ovogodišnji pobednički bend kreće na turneju i tada se hvata zalet za ono što sledi. Šesti "Bunt rok festival" doneće mnoge novine - otkriva naša sagovornica.