UZBUDLjIVI teniski mečevi stižu nam na RTS, budući da je počeo jedan od najvažnijih sportskih događaja, evropski grend slem - Rolan Garos. Gledaćemo ih svakodnevno od prvog kola pa sve do završnih mečeva 9. juna. Već od sledeće nedelje, sa ekskluzivnim intervjuima i informacijama u program RTS-a iz Pariza, uključivaće se sportski novinar i komentator Vladimir Mijaljević.

- Biće ovo veoma interesantan turnir - naglašava Mijaljević, za "Novosti". - U centru pažnje je i ove godine najbolji svetski teniser Novak Đoković zbog niza od tri uzastopne titule na grend slemovima i sada ceo svet očekuje da vidi rasplet: da li će Novak uspeti i drugi put u razmaku od samo tri godine da osvoji četiri uzastopna grend slema.

Na ovom takmičenju učestvovaće osmoro naših tenisera. Sa stadiona "Filip Šatrije" u Parizu, Mijaljević neće komentarisati utakmice, već će nam donositi izjave igrača sa lica mesta, kao i zanimljive priče sa terena, s obzirom na to da je Rolan Garos u fazi rekonstrukcije, najveće u istoriji kompleksa.

PROČITAJTE JOŠ - Ana Babić: "Šarenica" je kao srpska slava

- Ovo će biti najdrastičnija promena, čak i vizuelnog identiteta. Napravljen je novi stadion koji se nalazi u susednoj botaničkoj bašti i potpuno je ambijentalno uklopljen u tu sredinu. Glavni stadion je u velikoj meri rekonstruisan. Ostaje još samo da urade pokretni krov - kaže Vladimir.

* Ko vam je do sada bio najinteresantniji sagovornik na turnirima?

- Sa svakim može da se priča. Što se tiče bivših igrača, neki baš i nisu voljni. Ne može sa svakim da se stupi u kontakt. Mekinro je prilično nedostupan. Lendl uopšte ne daje izjave novinarima, eventualno britanskim. Sa Bekerom je uvek bilo zanimljivo razgovarati, Koreča me je prijatno iznenadio, uvek je vrlo ljubazan. Evropski grend slemovi zaista privlače skoro sve bivše tenisere.

PROČITAJTE JOŠ - Radovan Seratlić: Učim na greškama

* Kakva je vaša saradnja sa Novakom?

- Odlična! Novak je uvek predusretljiv i izuzetno veliki profesionalac, ali ume i da se našali i da napravi, odmah kako uđe u konferencijsku salu, opušteniju atmosferu. Naravno, kada se meč izgubi onda je, kada je bilo ko u pitanju, drugačija priča. Novak je svestan svojih obaveza, bez obzira na to da li meč dobije i izgubi. Događalo se da je bilo i suza kada su neke teniserke neočekivano gubile mečeve, ali sve je to deo sporta. Težak je ovo sport jer su igrači i igračice oslonjeni sami na sebe.PRENOS VIMBLDONA U JULU

PRED nama je i Vimbldon koji se održava početkom jula, a prenos ćemo takođe gledati na RTS-u.

- Vimbldon i Rolan Garos su glavni svetski događaji u tim terminima i cela pažnja svetske sportske javnosti je usmerena ka Parizu i Londonu. Čast nam je i privilegija da učestvujemo u svemu tome i da prikažemo gledaocima najznačajnije mečeve koji su vrh ovog sporta. Moje je mišljenje da je uvek prestižnije osvajati titulu na ova dva turnira nego na ostalim - ističe Vladimir Mijaljević.