BLIŽI se dan žalosti. U nedelju svet se oprašta od "Igre prestola". Premijera poslednje epizode finalne, osme sezone srednjovekovne fantazije zakazana je za tri sata posle ponoći na Kanalu HBO.

Snimljena prema serijalu romana "Pesma leda i vatre" Amerikanca Džordža Rejmonda Ričarda Martina, "Igra prestola" je postala fenomen pop kulture. Neka brojke govore: 314 nagrada (među kojima su Globus i 44 Emija), rekordna gledanost (sedmi ciklus je u celom svetu okupio u proseku 50 miliona duša po epizodi, a pregledi na internetu premašuju milijardu), basnoslovni budžet (samo u finalnu sezonu uloženo je blizu 100 miliona $).


PROČITAJTE JOŠ - Više od 70 odsto Rusa nije gledalo „Igru prestola“

Posle osam godina došao je kraj neodoljivoj TV sagi našeg doba. A niko ga ne želi, čak ni Džordž Martin.

- Ne smatram da bi ovo trebalo da bude poslednja sezona, ali šta je tu je - izjavio je slavni autor u jednom intervjuu. - Čini mi se kao da smo počeli tek prošle nedelje. Bilo je toliko uzbudljivo da je vreme proletelo. Za mene nije kraj, jer sam posvećen pisanju "Vetrova zime", šestog dela serijala "Pesma leda i vatre" koji bi trebalo uskoro da bude gotov. Ja ostajem u Vesterosu i kad ga svi napuste.

Osim što su preplavljeni tugom zbog rastanka, obožavaoci su mesecima opsednuti time kako će se okončati planetarno popularna serija: ko će zauzeti Gvozdeni presto? Društvene mreže su se "usijale". Čak se oglasio i "kralj horora i fantastike", slavni pisac Stiven King, koji je na "Tviteru" izneo interesantan rasplet:

- Zamislite da Džon i Sersi umru i da "mali čovek" sa velikim srcem, Tirion Lanister, zavlada Vesterosom.

Osim one holivudske verzije da će Deneris Targerijen (Emilija Klark) i Džon Snežni (Kit Harington) sesti na tron koji ima nezamislivu moć, u igri je još nekoliko scenarija. Na kladionicama velike šanse ima tiha, ali energična, pravedna, lojalna i sposobna Arija Stark (Mejsi Vilijams). Otkako je u trećoj epizodi osme sezone ubila Noćnog kralja (Vladimir Furdik) i srušila njegovu vojsku, postala je ozbiljan favorit. Ona je i miljenica supruge Džordža Martina, Paris Mekbrajd, koja mu je zapretila razvodom ako se usudi da "ubije" Ariju ili Sansu Stark (Sofi Tarner).

Najmanju kvotu na kladionicama ima Bren Stark (Ajzak Hempsted-Rajt), pa se "šuška" da su hakeri došli do informacija da će on vladati imaginarnim carstvom. Njegova sposobnost da vidi prošlost i budućnost, a i to što nikada nije bio ratnik, nego miroljubivi mudrac, daje mu prednost u finalnoj epizodi.

Epska priča smeštena u zemlju u kojoj leta i zime traju godinama, inspirisana je značajnim istorijskim događajima. Tako su Ratovi ruža, vođeni u 15. veku između dve dinastije zbog engleskog trona, Martina inspirisali da opiše Lanisterove i Starkove. Zatim, fantastična građevina napravljena je od leda da štiti kraljevstvo od napada - prostire se na 500 km i visoka je više od 200 metara - kao što je Hadrijanov zid čuvao Rimsko carstvo.

- Oduvek sam voleo istoriju, ali ne toliko analize društveno-ekonomskih trendova ili kulturnih promena, koliko "poslastice": ratove, ubistva, izdaje - rekao je pisac u intervjuu za "Gardijan".

KAO ŠVAJCARSKI SAT

OVIH dana mediji su "napali" Ammara Mešića (27), jedinog našeg glumca koji je imao čast da se pojavi u "Igri prestola", pitanjima kako je uspeo da dođe do uloge, kakvo je iskustvo biti deo hit serije... Mladi umetnik, kao jedan od članova grupe "Vrapci", bio je deo čuvene scene "Put srama" (peta sezona) u kojoj kraljica Sersi naga šeta u pokajničkom hodu, dok na nju bacaju povrće i đubre.

- Poslao sam si-vi i pozvali su me na kasting - nedavno je izjavio Mešić, gostujući u Jutarnjem programu RTS. - Ubrzo sam otišao na snimanje u Dubrovnik. Bilo je to 2015. Tri dana. To je neprocenjivo iskustvo, koje ne može rečima da se opiše. Čast mi je što sam bio mali deo tako velikog projekta. Cela ekipa me je zadivila profesionalizmom, sve je štimalo kao švajcarski sat.

Ammar je završio Akademiju umetnosti u Nišu, kao đak profesora Irfana Mensura. U biografiji su mu grčki film "Vođa", serije "Vojna akademija", "Otvorena vrata", Santa Maria della Salute, "Pogrešan čovek" (emituje se na Prvoj TV), predstave u beogradskom "Madlenijanumu", a bavi se i režijom u rodnom Prijepolju.


PROČITAJTE JOŠ - Osam godina serije „Igra prestola“

SRBIJA JE ARIJA

SILNI obožavaoci "Igre prestola" na sajtu "Vinterizkoming" spojili su 50 evropskih država sa likovima iz serije. Naša zemlja je viđena kao hrabra devojčica Arija Stark, a u obrazloženju piše da je Srbija poznata po sjajnim teniserima, koji su brzi i okretni s reketom kao ona sa mačem. Crna Gora je Bron, borac spreman da promeni mnogo strana da bi mogao da se skrasi na nekom udobnom mestu i da sagradi dvorac.

Slovenija je Džora, beznadežno zaljubljen u Deneris. Bosna i Hercegovina je "viđena" kao Teon, a prema pisanju sajta, zajedničko im je to što su oblikovani hororom rata. Ser Davos se povezuje sa Severnom Makedonijom, a Hrvatska sa Elarijom Send zbog, kako navodi "Vinterizkoming", krvave prošlosti.

Verski fanatik Visoki Vrabac poistovećen je sa Vatikanom, Gruzija sa snažnim kraljem Kalom Drogoom, Francuska sa beskrupuloznom Sersi...

PROČITAJTE JOŠ - Više od 70 odsto Rusa nije gledalo „Igru prestola“

GLEDAOCI TRAŽE „RIMEJK“ POSLEDNjE SEZONE

Kritike usmerene na osmu sezonu planetarno popularne serije „Igra prestola“ sve su oštrije i brojnije, što je rezultiralo peticijom kojom se zahteva da se poslednja sezona – ponovo snima.

Peticiju, kojom se traži kvalitetniji završetak serije potpisalo je, za sada, više od 700.000 razočaranih obožavatelja. Potpisivanje je pokrenuto na sajtu change.org.

Sa završetkom svake, od ukupno šest epizoda poslednje sezone, komentari na društvenim mrežama, sa pritužbama na sadržaj i nedoslednost su neizbežni.

Obožavaoci serije navode da zaslužuju „kraj koji nije besmislen“, kreatorima serije zameraju na nejasnim zapletima, tvrde da je dosta toga urađeno „na brzinu“ a neki „ne mogu da poveruju da ih je posle više od osam godina sačekao kraj koji serija ne zaslužuje“. (RTS)