Belgijski film "Devojka", debitanta Lukasa Donta koji je za svoj prvenac osvojio četiri nagrade na festivalu u Kanu, stiže 16. maja u Kombank dvoranu.

Inspirisan pričom Nore Monsekur i njenim iskustvom postanka uspešne balerine reditelj Lukas Donte iskoristio je višegodišnje druženje sa Norom (transrodnom balerinom) i snimio film koji je nominovan za nagradu Zlatni globus za najbolje inostrano ostvarenje.

Njihovo druženje datira još iz 2009. godine kada je reditelj saznao iz novina o tinejdžerki, transrodnoj osobi koja pokušava da postane uspešna balerina.

Film "Devojka" je prikazan na preko 30 festivala i osvojio je preko 20 nagrada, a najveći uspeh ostvario je glumac Viktor Poster sa svojom interpretacijom 15-godišnje Lare, odlučne devojke koja predano radi na tome da postane profesionalna balerina.

Lara se, uz podršku svoga oca, u potpunosti posvećuje svom cilju u svojoj novoj školi. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju rasti nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini zato što je rođena kao dečak.