JEDAN od najboljih francuskih muzičara, Artur Higelin (53), poznat po umetničkom imenu Artur Aš, prvi put će se predstaviti beogradskoj publici 10. maja na koncertu u "Kombank dvorani", na kojem će predstaviti svoj poslednji album "Neobuzdana ljubav". Artura nazivaju francuskom rok ikonom, on je pijanista, tekstopisac i pevač, a njegov život su putovanja koja pretače u muziku. Spisateljica Veronik Ovalde rekla je da je Artur Aš akrobata koji ume da poveže najzahtevniju poeziju sa rok energijom i zanosom pop muzike. Šansonjer je poznat po nastupima koji dižu publiku na noge, a za "Novosti" kaže da voli da stvara raznovrsnu koncertnu atmosferu koja sadrži trenutke transa i improvizacije, uz delove koji su bazirani samo na sluhu, ali i eksploziju zabave, smeha.

Na pitanje zašto su putovanja važna za njega, pošto je "Neobuzdana ljubav" intimna ispovest s putovanja na kojem je bio sa partnerkom Leonor Mersije, Artur nam odgovara:

- Snimili smo dva diska. Jedan nežan, veoma senzualan, i drugi eksplozivniji i svečaniji.Sanjali smo da posetimo Bali i slušamo tamošnju muziku. Organizovali smo put oko sveta sa idejom da svečaniji i eksplozivniji deo odgovara Meksiku, a nežniji, senzualniji i mističniji Baliju. Tako imam dve različite energije koje se dopunjavaju. Suprotnosti kao što su Sunce i Mesec.


PROČITAJTE JOŠ - Francuski šansonjer Artur H 10. maja u Beogradu


* Da li vam je ljubav najvažnija u životu?

- Rekao bih da je najvažnija stvar upravo život. Naročito da proživite sva moguća nadanja, a to podrazumeva i neprijatnosti koje su njegov sastavni deo. Za mene život ne čine prevashodno ljubavne priče, već učenje kako da se otvoriš i da otvoriš svoju svest prema svetu. Dakle, to je putovanje svesti koje akumulira najlepša moguća iskustva, jedna od hiljadu definicija onoga što bi život mogao biti.

* Kako nazivate svoj muzički stil?

- Moja muzika nije u potpunosti džez, ali smo želeli da sačuvamo tu čudesnu formu slobode, karakterističnu za džez, koju umetnici improvizujući udišu zajedno.To ne postoji u šansonama. Iz panka sam preuzeo poetičnu formu i postoji jedna francuska izreka koja kaže "Velikodušna prostitutka, prostitutka koja bi primila i privukla čitav svet". Francuska muzika je pomalo kao ona. Zato što nema u potpunosti ličnost, niti samo jednu ljubav. Ova izreka koristi se u opisivanju muzike kada su u pitanju brojni uticaji. Dakle, ja sam francuski pevač, ali takođe i istražujem mogućnosti, emocije francuskih reči i francuskog jezika.

* Poredili su vas sa Nikom Kejvom i Seržom Gensburom?

- Serž Gensbur je imao veliki uticaj na moje stvaranje u početku, pokazao mi je sve što bih mogao da radim sa modernom muzikom, rokom, veoma senzualnim francuskim šansonama i to mi je otvorilo čudesna vrata. Kod Kejva obožavam njegov smisao za tenziju i atmosferu. On je Australijanac, ali ima i evropsku stranu kada su u pitanju ljubav i dramatičnost. To je baš ona energija sa kojom volim da se zabavljam.

* Šta za vas predstavlja muzika?

- Čudesnu umetnost vremena i prostora, zaustavlja društveno, normalno vreme i igra se s njim. Muzika je umetnost kretanja, gde se duhovno i telesno prepliću. Predstavlja univerzalani jezik koji dozvoljava da se iskažu veoma intimne stvari koje putem reči nije moguće iskazati.


SRBIJA JE IZAZOV

* DA li znate nešto o Srbiji, imate li poznanike ovde?

- Poziv za gostovanje dobio sam od Francuskog instituta u Srbiji. Upoznavanje umetnika, otkrivanje ljudi koje ne znamo uvek je privlačno. Što se tiče srpske kulture, gledao sam neke filmove i slušao malo muzike. Moj najbolji prijatelj Nikola Repak dolazi sa mnom. Nikola je odličan gitarista i kompozitor, koji ima srpsko poreklo. Za nas je pravi izazov da dođemo u Beograd i osetimo atmosferu grada, kao i da upoznamo Beograđane.