PRERANA i tragična smrt Igora Pervića (52), talentovanog i šarmantnog glumca iz ugledne porodice, koji je javno govorio o svojoj borbi sa zavisnošću od heroina, podsetila je na slične sudbine i prekinute živote mnogih umetnika na prostoru bivše SFRJ. Problemi koje poznate ličnosti imaju sa narkoticima često su javna tajna, ali su iznenadne smrti uvek izazivale šok. Mnogi od njih imali su probleme i sa drugim bolestima koje su im pogoršavale inače teško stanje i dovodile do preranog kraja.

Pervić je želeći da ukaže na pakao zavisnosti otvoreno pričao o dramatičnim situacijama kroz koje je prolazio, a jednom prilikom naveo je sledeće:

- Majka me je nalazila u strašnim stanjima. Nisam imao više gde da se ubodem.

Pervić je poslednjih godina bolovao od karcinoma jetre, operisan je, pa ostaje nejasno da li je zbog ove bolesti preminuo.

Tragičan kraj imali su gotovo svi članovi kultnog benda EKV. Ikona rokenrola Margita Stefanović Magi (43), ćerka poznatog reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija, preminula je u bedi 2002. na Infektivnoj klinici u Beogradu, jer je zbog intravenoznog korišćenja narkotika bila zaražena HIV-om. Bubnjar Ivica Vdović Vd (31), prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji, izgubio je bitku za život 1992. Frontmen Milan Mladenović (36) preminuo je 1994. od raka pankreasa, a 1998. od srčanog udara basista Bojan Pečar. Bubnjar EKV Dušan Dejanović umro je od posledica HIV 2000. Pevačica rok grupe "VIA talas" Mira Mijatović (30), ćerka jugoslovenskog političara Cvijetina Mijatovića, preminula je 1991, navodno, od prekomerne doze heroina, a nekoliko meseci kasnije i njena rođena sestra Maja.


PROČITAJTE JOŠ - PREMINUO SRPSKI GLUMAC: Igor Pervić (52) pronađen mrtav u svom stanu

Jedna od najtalentovanijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma Sonja Savić (47) u smrt je otišla zbog predoziranja narkoticima 2008. Reditelj i scenarista Miloš Miša Radivojeviće opisao ju je kao "tužnu i neshvaćenu buntovnicu s razlogom koja nikada nije pristajala na kompromis, genijalnu glumicu, ali isuviše inteligentnu da bi bila shvaćena u maloj kulturi kakva je naša". Komšije su pričale da je Sonja spavala na starom dušeku, da u njenom stanu uopšte nije bilo nameštaja, a da je špriceva bilo svuda.

Sonja Savić, Foto sarics/labudovic


Pevač i kompozitor mnogobrojnih hitova Rodoljub Rođa Raičević (44) otišao je na vrhuncu karijere, pronađen je mrtav u svom stanu 2001. i mada nikada nije službeno potvrđeno, govorilo se da je preminuo nakon što se predozirao kokainom. Radislav Rajko Kojić, cenjeni rok gitarista, najpoznatiji kao jedan od osnivača i član "Riblje čorbe", umro je 1997. zbog heroina. Iste godine preminuo je i Goran Čavajda Čavke, bubnjar "Električnog orgazma", nakon dugogodišnjeg konzumiranja narkotika.


Rođa Raičević, Foto Arhiva Novosti


Pre tragične smrti i Rajko i Čavke su imali finansijske probleme zbog droge. Kralj fanka Dino Dvornik (44) umro je 2008. zbog kobne mešavine tableta i alkohola. Reper Davor Bobić Moskri (28), član beogradskog benda "Prti BG", otišao je prerano 2005, takođe, zbog prekomernog korišćenja narkotika.

Dino Dvornik, Foto N. Fifić


Talentovani Davor Dujmović (30), najpoznatiji po ulozi Perhana u filmu "Dom za vešanje", na jeziv način je okončao život - izvršio je samoubistvo vešanjem 1999. Vodio je bitku sa drogom, pokušavao je da se leči, ali bez uspeha. O dejstvu heroina, jednom prilikom je rekao:

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo - ja sam mal`, pa sam radoznal`, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.


Igor Pervić, Foto ATA Images

Glumac Dušan Pekić (19), koji je popularnost stekao ulogom Pinkija u kultnom filmu "Rane" umro je 2000. u vojnoj kasarni na odsluženju vojnog roka. Uzrok smrti nikada nije utvrđen, ali se u to vreme pričalo da je umro usled velike količine heroina.