PROSLAVLjENA grupa "Bijelo dugme" u subotu je, prvi put u svojoj istoriji, nastupila u Novom Pazaru, u sklopu proslave 558 godina postojanja grada, i pred više od 25.000 ljudi na centralnom gradskom trgu priredila spektakl za pamćenje. Goran Bregović, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović okupili su, na Dan grada, omladinu, ali i njihove mame i tate. Svi zajedno su slavili pevajući, od početka do kraja, najlepše numere iz repertoara čuvenog benda, uz ovacije u svečanoj noći. Koncertu su, pored Pazaraca, prisustvovali brojni meštani Raške, Leposavića, Zubinog Potoka, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja... U Novi Pazar je, nekoliko dana pre koncerta, stigao i veliki broj gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, posebno iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pa su gotovo svi smeštajni kapaciteti bili ispunjeni.

PROČITAJTE I: VIDEO: Bijelo dugme se vratilo iz Amerike

Kad je na velikom led ekranu počeo da se emituje kratki film o "Dugmetu", vrisak je zaparao nebo. Ređali su se kadrovi iz svih faza rada legendarnog benda, uz brojne simbole bivših vremena, poput fiće, maskote Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. "Vučka"... Sve to je izazvalo bujicu emocija kod posetilaca.

Euforija je bila prisutna od samog početka, kada je Alen, uz Bregu i orkestar, zapevao "Noćas je k'o lubenica pun mjesec iznad Bosne". Posebno oduševljenje je izazvao Tifa čim se pojavio na sceni i svojim prepoznatljivim glasom počeo da peva "Lažeš, zlato, lažeš, dušo...". Suza je bilo i na bini i u publici. Vrhunac je, ipak, bio "Đurđevdan" koji se pevao iz svih grla. Za kraj, odzvanjala je Novim Pazarom "Ružica". Legende su priredile noć koja će posetiocima ostati dugo u sećanju.

Alen i Brega / Foto A. Stanković


- Bio je ovo veliki događaj. Nismo imali ranije priliku da ih ugostimo. Hvala Gradskoj upravi što ih je dovela - radosno je pričala jedna obožavateljka koja je, kako kaže, živela za dan kad će "Bijelo dugme" da dođe u njen grad.

U PUBLICI BILO I NEZADOVOLjNIH

POJEDINI posetioci napustili su koncert, ipak, nezadovoljni. Zamerili su legendama što je nastup, kako kažu, trajao kraće nego što je najavljeno. Navodno, bilo je planirano da "Dugmići" sviraju više od dva sata. Nekima su zasmetale i pauze tokom koncerta, a pojedinci su konstatovali da su članovi grupe "jedva stajali na nogama".