POP pevačica Ana Stanić ne krije da je počastvovana što će 30. maja na bini Sava centra biti među učesnicima koncerta "Sve bilo je muzika", posvećenog velikom šansonjeru Arsenu Dediću. Ona je, ujedno, veoma aktivna sa snimanjem svojih pesama. Uskoro stižu tri nove balade, zatim i koncerti, pa ne čudi što je ovih dana Ana sjajno raspoložena.

* Šta ćete otpevati iz Arsenovog repertoara?

- Dve pesme, jedna od njih je "Ne plači, dušo moja" - delimično otkriva za "Novosti" pevačica. - Emotivna je, prelepa, sa velikim zadovoljstvom ću je izvesti. Druga neka bude iznenađenje, mislim da će da oduševi publiku. Vezana je za legendu beogradske scene o kojoj je Arsen napisao pesmu. Nedavno sam, u "Ludoj noći" na RTS-u, pevala "Ono sve što znaš o meni". Nju isto veoma volim, međutim, malo sam zakasnila, neko drugi ju je uzeo (smeh).

* U septembru 2018. promovisali ste singl "Holivud"?

- Jako sam zadovoljna kako je to prošlo. Za koji dan spremam promociju novog maksi singla sa tri balade. "Holivud" se lepo zavrteo na radio-stanicama, to je ono što mi je bilo najvažnije. U ovom trenutku, moja misija kao pevača i kao autora je da mi nove pesme budu što više zastupljene na radiju. To je budućnost pop muzike, da se vrti ono što je novo, a ne samo stari hitovi koji su mi već dosadili. Drago mi je, naravno, da su odoleli zubu vremena i da se slušaju i posle 20 godina, ali želim da svojim primerom pokažem kako može kvalitetna pop muzika i dalje da živi na radio-stanicama.

* Reč-dve više o pomenutim baladama?

- Zovu se "Dužan si mi ostao", "Bolesni" i "Neka grmi". Potpuno su srceparajuće. Dugo nisam snimila takvu pesmu, onda sam shvatila da imam još dve, i u nekom premišljanju koju ću da objavim, pomislila sam - a što lepo ne bih sve tri? U dve pesme svirao je gudački kvartet "Vonder strings".

SINGL PO SINGL, PA TEK ONDA ALBUM PRIČALA je nedavno Ana da je objavljivanje albuma, u klasičnom obliku, više ne zanima, a sad se preciznije izjasnila. - Kad budem izbacila ove tri pesme, već ću imati dovoljan broj singlova da u narednih godinu dana, uz još poneku novu pesmu, sakupim materijal za album, tako da ću to svakako da uradim - kaže za naš list Stanićeva. - Mene ne zanima da se godinu dana zatvorim u studiju. Ljudi konzumiraju pesmu po pesmu, i onda se odjednom zasite, pa mislim da je besmisleno odjednom izbaciti album sa 10 novih pesama. Kad se one retroaktivno "pokupe", pa uradiš još dve, tri i objaviš album, da to ostane zabeleženo na nekom nosaču zvuka - to mi se kao ideja sviđa i ima smisla.

* Po najavi, to, ipak, asocira upravo na vaše solo početke, odnosno, hit "Molila sam anđele"?

- Moram da priznam da su za jednu od te tri pesme komentarisali da ima "vajb" kao "Molila sam anđele". Niko nikad ne može skroz da pobegne od sebe, niti to želim. Produkcija je, svakako, nova, možda ja drugačije interpretiram te pesme, sa svojom zrelošću i iskustvom, ali, moguće da će neke da zaliče.

* Neke vaše starije kolege upravo kažu da, u poslednje vreme, nedostaju velike balade?

- Slažem se. To su pesme koje ostaju 20, 30 godina. Ne postanu dosadne, niti prestanu da budu aktuelne. Najteže je "ubosti" dobru baladu. Nadam se da će makar jedna od ove tri da postane evergrin, to bi mi bio najveći uspeh.

PROČITAJTE I: Ana Stanić: Priča za pamćenje

* Pratite li u Srbiji aktuelnu trep muziku?

- Postoje neke trep pesme koje mi se sviđaju, prvenstveno na svetskoj sceni. Ja se ne vidim u takvom načinu pevanja, ne bih to nikada radila. Za dve od te tri balade zvala sam kao aranžera mladog Dragana Ristića Metu, momka koji je u velikoj meri u trepu, i koji jeste ubacio neke elemente, međutim, to i dalje nije trep zato što ja pevam na pop način. Tu postavljam granicu. Metu sam zvala kad sam čula kako je sa Skaj Viklerom uradio pesmu "Zima". To je meni najbolja pesma u poslednje dve godine. Vukašin Marković je uradio aranžman za "Neka grmi". Moram da priznam da sam prvi put ja svime rukovodila kao muzički producent. Zadovoljna sam što sam izgurala gomilu svojih ideja kod produkcije i aranžmana, a ne samo autorski. Ja sam kompozitor svih pesama i koautor sva tri teksta, zajedno sa Darkom Marjanovićem.

* Uskoro slede i koncerti?

- Zakazala sam već beogradski koncert za drugu polovinu godine, na konferenciji za medije ću otkriti datum. U pripremi su i nastupi po Srbiji koji će biti uvod u taj beogradski koncert.