JEDAN od važnih "alata" glumačkog zanata je i lepota govora. Godišnju nagradu za to majstorstvo "Dr Branivoj Đorđević", Jugoslovensko dramsko pozorište nedavno je dodelilo Marku Janketiću. Jednom od naših najboljih i najangažovanijih glumaca mlađe generacije.

* Da li ste očekivali ovo priznanje?

- Uglavnom, ne očekujem nagrade, jer je lepše kada nas one iznenade. Profesor Đorđević je bio veliki pedagog, koji je odnegovao mnogobrojna velika glumačka imena. Tako da mi to imponuje i mnogo znači.

* Kako negovati lepotu govora?

- Važno je vežbanje, ali i slušanje kako se govori. Treba učiti da se govori sa razumevanjem i da se zna šta govoriš, ali i kome govoriš.

* Osim lepote govora, u društvu je sve manje i lepih reči.

- Po mom mišljenju, zato, između ostalog, postoji i pozorište. Ono neguje jednu široku lepezu značajnih, umnih i lepih reči kroz različite dramske komade.

PROČITAJTE I: Marko Janketić: Izazov je ostati normalan i pribran

* Uspešni ste na svim glumačkim frontovima.

- Pozorište je, ipak, osnov svega. Na repertoaru trenutno imam deset naslova. Volim i film, ali i televiziju, samo zavisi od toga kojim se sadržajem bavim.

* Veliku popularnost ste stekli u TV serijama kao što je serija "Ubice mog oca".

- Serije su danas popularnije od filmova, jer je televizija masovniji medij. Ljudima je sve dostupno kod kuće, pa čak i preko mobilnih telefona. Producenti koji vole da zarade pare to su lepo iskoristili. A te serije su upakovane baš kao i dobri filmovi.

* Koji su vam dalji glumački planovi?

- Gluma je jedna velika avantura. Nemam nekih planova, čekam da me neko pozove, pa ću videti da li mi to odgovara ili ne. Trenutno imam probe u JDP-u predstave "Lorensačo", koju režira Boris Liješević. Premijera će biti u drugoj polovini maja. Posle imam četvrtu sezonu "Ubica mog oca".

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju, mimo vašeg glumačkog zanata?

- Moja porodica i druženje sa prijateljima.