DVE decenije otkako je u NATO bombardovanju 16 radnika Radio-televizije Srbije na svojim radnim mestima izgubilo život, navršava se 23. aprila. Tim povodom, na Prvom programu u 20.00 biće prikazan dokumentarac „Hronika najavljene smrti”, koji se bavi razjašnjenjem zašto u tom bezumnom raketiranju civilnog objekta ipak niko nije ni morao ni smeo da strada. Istog dana, na istom kanalu, u 21.25, premijerno ćemo gledati igrani film „O životu i o smrti”, režisera Predraga Velikovića, rađenom po scenariju Predraga Perišića.

Potresno svedočanstvo o tragediji 1999. prikazano je u „Hronici najavljene smrti”, autorke Svetlane Janićijević. U ovom filmu neki od svedoka prvi put će javno progovoriti o okolnostima i detaljima koji dokazuju da su žrtve mogle biti izbegnute. Ko je znao da će zgrada biti bombardovana i zašto, uprkos tome, zaposleni nisu evakuisani, kako je petnaestak dana ranije zaustavljen napad NATO avijacije na RTS, zašto nijedan međunarodni sud nije osudio nijednog pripadnika NATO za ubijanje civila, i pored ocena međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava da je reč o ratnom zločinu i da nije bilo opravdanja za bombardovanje zgrade RTS - samo su neka od pitanja postavljena u ovom dokumentarcu. Film je režirao Ivan Popović, producirala ga je Dragica Barović, montirao ga je Marko Tisovec, a o fotografiji brinuo je Dragoslav Bojković.


PROČITAJTE JOŠ:
Mira Banjac - najvatreniji navijač

Sat i 25 minuta kasnije sledi premijera igranog filma „O životu i o smrti”. Omnibus od pet fiktivnih priča inspirisanih tragičnim događajem iz 1999. godine, snimljen je u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Javnog servisa. U svakoj od pet celina pratićemo izmišljene junake, čije se životne putanje ukrštaju u noći bombardovanja zgrade Televizije. U njima ljudske sudbine vidimo u trenucima ličnih dilema, generacijskih sukoba, borbe i pokušaja da se prevaziđe usamljenost, a tragika proizilazi iz nedovršenosti tih životnih sudbina nad kojima lebdi pretnja u atmosferi bombardovanja. Mlada porodica koja čeka prinovu, majka i ćerka koje pokušavaju da prevaziđu uzajamnu otuđenost, mladić i devojka koji jedno u drugom pronalaze nadu i utehu - samo su neke od priča gde mikro drame naizgled običnog svakodnevnog života uhvaćenog u jednom sudbonosnom danu postaju deo veće panorame o životu i o smrti. U filmu igraju Dragan Petrović Pele, Dara Džokić, Nada Šargin, Milutin Milošević, Danijela Kuzmanović, Strahinja Blažić, Milica Sužnjević, Nataša Perić, Pavle Mensur, Miodrag Krivokapić, Nebojša Milovanović, Jasna Đuričić, Aleksandar Đurica, Ljubivoje Tadić, Marko Radić, Lazar Đukić, Ivan Ninčić, Nikola Stanković, Miodrag Rakočević, Dejan Petošević i Lazar Nikolić.

Nakon filma emitovaće se snimak komemoracije „Tišina u Aberdarevoj”, koja se održava 23. aprila u 20.30 na platou u pomenutoj ulici. Ranije tog dana biće upriličeno polaganje venaca ispred spomenika „Zašto?” - u 2 sata i šest minuta ujutru i u 14.06 časova. A dan ranije, 22. aprila, u 19.00 u Galeriji RTS-a biće otkrivena maketa budućeg memorijalnog centra, uz izložbu fotografija Branka Pelinovića i skulptura Katarine Tripković Pančić. Posetioci će čuti i prikaz knjige RTS Izdavaštva po filmskom scenariju Predraga Perišića „O životu i o smrti”.


PROČITAJTE JOŠ:
Uroš Jovčić: I dalje tragam za ulogom iz snova

BAHOVE SVITE NA RADIJU

U SREDU, 24. aprila od 19.00 na talasima Radio Beograda 2 slušaćemo koncert u znak sećanja na poginule radnike RTS „Samo viola” - Dejan Mlađenović. U okviru programa čućemo svite Johana Sebastijana Baha i „Monolog” Dejana Despića.