VETERANI domaćeg bluza, bend "Zona B", održaće koncertnu promociju novog albuma u petak veče u Domu omladine Beograda. Vatreni muzičari, istaknuti su deo srpske bluz scene više od 30 godina i sa više od 3.000 nastupa, spremni da pokažu da su u odličnoj formi.

- Na koncertu ćemo predstaviti pet novih pesama - kaže, za naš list, pevač Petar Zarija. - Ukoliko budemo zadovoljni, možda će se jedna naći u "lajv" verziji na disku, s obzirom na to da su uslovi u sali "Amerikana" odlični. Dom omladine je uvek polazna tačka predstavljanja i promovisanja "Zone B" kroz ceo period stvaranja. Gosti su nam Rade Radivojević i "Gospel hor".

Prema rečima gitariste Dude Bezuhe, bluz u Srbiji je na visokom nivou, budući da nikada nije bilo ovoliko odličnih bendova i pojedinaca. Za novi album "Zone B" Bezuha radi muziku i aranžmane, dok su za tekstove zaduženi Miomir Mušicki i Sergej Papijan:

- Biće potpuno autorski, kao i poslednjih četiri, pet. Počeli smo sa obradama, ali smo odavno odustali od snimanja tuđih pesama. Bend treba da kaže nešto svoje, najlakše je skinuti numere i truditi se da ličiš na original. Smatramo da je to pogrešno. Na živim nastupima, sviramo i mnoge bluz standarde, na neki svoj način, ali na snimcima ne. Imamo već mnogo autorskih pesama, tako da na većim koncertima možemo da sviramo isključivo sopstvene numere.

Bubnjar Dušan Ristić, koji je kumovao nazivu grupe, davne 1986, jedan je od osnivača "Zone B" uz Jovana Loleta Savića i Tomu Rakijasa.

Pročitajte još - Marko Gvero: I “bluz” je život, a on mora da se živi

- Bend smo osnovali posle svirke na "žuru" kod našeg prijatelja Buce Filipovića, kasnije i člana benda na klavijaturama - priseća se Dušan. - Uslov da dobijemo prostoriju za vežbanje na "Mašincu", bio je da napravimo koncert u njihovom klubu. Svirka je toliko dobro prošla da smo počeli da dobijamo sve više poziva na drugim mestima. U legendarnom klubu KST po nekoliko stotina ljudi je ostajalo ispred i tu smo pravili rekorde po broju posetilaca. Ubrzo je stigao poziv od Produkcije ploča RTB i za "Džez festival" u Sava centru gde smo nastupili sa legendarnim gitaristom Badi Gajem. Za Dom omladine nas vezuju predivne uspomene. Tamo smo, godinama, svirali u bluz klubu i imali priliku da slušamo i družimo se sa najvećim svetskim izvođačima džeza i bluza.

MUZIKA NA MESTU BROJ JEDAN

PRED beogradski nastup bend u sastavu Petar Zarija (vokal), Dušan Duda Bezuha (gitara), Petar Pera Džo Miladinović (usna harmonika), Zdenko Kolar (bas), Dušan Ristić (bubnjevi) i Zoran Žikić (udaraljke), nema tremu, jer je iza njih ipak, značajan staž.

- Suviše smo matori i dugo na sceni - kaže nam Bezuha. - Činimo sve da nam bude prijatno i zabavno i tremi nema mesta, samo bi smetala. Bluz bendovi nisu opterećeni uspehom, slavom i novcem. Ne pravimo ustupke i ne udvaramo se nikome. Želimo da muziciramo na najčistiji i najpošteniji način. Muzika je na mestu broj jedan.