NE znam kako je moguće da se tako nešto desi na teritoriji Srbiije! Dom kulture u Bujanovcu se finansira iz državnog budžeta, čak i ako novac dolazi iz lokalne samouprave. Jer, ko finansira lokalnu samoupravu nego država?! Ne samo nju, nego i platu tog gospodina koji je sebi dao pravo da skine sa repertoara "Balkansku među". Uostalom, srpska Vlada je kroz konkurs Ministarstva kulture pomogla proizvodnju filma i dala mu podršku. Zato se ponovo pitam, odakle nekome pravo da zabrani prikazivanje, pogotovo što postoji veliko interesovanje publike u Bujanovcu? Mislim da će skidanje filma, svakako, izazvati veće uznemirenje nego njegovo prikazivanje.

Ovako glumac Aleksandar Srećković Kubura, koji u "Balkanskoj međi" tumači jednu od glavnih uloga, komentariše odluku Jetmira Ismailija, direktora bujanovačkog Doma kulture da zabrani prikazivanja rusko-srpskog filma u gradu na krajnjem jugu zemlje.

Za odluku kojom se zabranjuje prikazivanja "Balkanske međe", poznavaoci situacije na jugu zemlje kažu da je svojevrsni kulturni skandal. Jer, uprkos povremenim tenzijama, uglavnom političke prirode, u multietničkoj zajednici u Bujanovcu nikada se te tenzije nisu odražavale na kulturu. Dom kulture "Vuk Karadžić" u ovoj opštini gajio je umetnički repertoar i uvek otvarao vrata, Srbima, Albancima i Romima, ma ko da je bio direktor ove ustanove kulture. Po svemu sudeći, odluka Ismailija neće proći bez posledica, jer mnogi državni predstavnici, ali i poslanici kulture sa juga Srbije pozivaju na odgovornost.

Pročitajte još - Otkazali projekciju "Međe" usred Srbije

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković u izjavi za "Novosti" napominje da je projekcija filma "Balkanska međa" otkazana prema obaveštenju nadležnih iz opštine Bujanovac, voljom direktora Doma kulture u Bujanovcu, a da pri tom nikog od odgovornih pojedinaca u opštini nije obavestio o svojoj odluci, već je otišao na odmor i trenutno se nalazi u inostranstvu.

Kako su nam rekli iz opštine, po njegovom povratku sa odmora, početkom naredne nedelje, nadležni organi Skupštine opštine Bujanovac utvrdiće sve činjenice vezane za otkazivanje projekcije "Balkanske međe" i preduzeti zakonom predviđene mere protiv samovolje odgovornih lica.

- Očekujem da nas opština obavesti o ishodu preduzetih mera. Moj lični stav je da prikazivanje tog filma ni na jedan način ne može da naruši međuljudske odnose Srba i Albanaca u toj opštini - kaže Stanković.

Radoman Irić, novinar i publicista koji već četiri decenije izveštava sa juga Srbije, kaže da se otkazivanje jednog filma, na kom god jeziku bio, može definisati kao skandal bez presedana i dodaje da on u svojoj karijeri ne pamti da se neki film ili predstava zabranjuju.

Pročitajte još - GLUMCI "BALKANSKE MEĐE": Ćutali su dok su Šiptari rušili crkve, a sad im smeta istina

- Ako tome dodamo i činjenicu da je film zabranio nekakav "dušebrižnik" u liku direktora Doma kulture, onda slučaj dobija neviđene razmere. I zbog toga ovaj slučaj predstavlja svojevrsni ispit za lokalnu samoupravu, Koordinaciono telo i državu - smatra Irić.

Jedna od junakinja filma "Balkanska međa", mlada glumica Milena Radulović, za "Novosti" je kratko prokomentarisala:

- Šteta je sankcionisati umetnost i film. Trebalo bi ostaviti gledaocima da izaberu hoće li da gledaju film ili ne.

ISMAILI DAO IZJAVU ZA "KOHA DITORE"

Iako ne odgovara na brojne pozive novinara u Srbiji, direktor bujanovačkog Doma kulture Jetmir Ismaili dao je izjavu za prištinsku "Koha ditore", u kojoj je rekao da je odluku doneo nakon što je pročitao kritike i sinopsis.

- Jedini razlog za otkazivanje filma jeste sprečavanje mržnje između Albanaca i Srba. Mržnja je prisutna, ali ne želimo da oživi ponovo. Na osnovu kritika koje smo pročitali, nema istine u tom filmu. Grb Nacionalne oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca je zloupotrebljen. Čak su i međunarodni mediji istakli da je to film koji podstiče mržnju - rekao je Ismaili.

VUKOSAVLjEVIĆ: NEPRIHVATLjIVO I ZABRINjAVAJUĆE!

MINISTAR kulture i informisanja izjavio je u četvrtak da je otkazivanje projekcije filma "Balkanska međa" u Domu kulture u Bujanovcu zabrinjavajuće i da zabrana i cenzura nisu prihvatljiv model kulturne politike.

- Još nemam pouzdane informacije budući da su i predsednik opštine i direktor Doma kulture u Bujanovcu na godišnjem odmoru tako da postoji samo pretpostavka da je reč o politikanstvu kome nema mesta u kulturi - rekao je Vukosavljević, i dodao da je rusko-srpski film, po svim ocenama, kvalitetan filmski projekat. - Očekujemo da lokalna samouprava povuče razumniji potez i sa optimizmom gledam na rasplet ove situacije, ali u ovom trenutku ta vest i taj nagoveštaj nisu dobri bez obzira na opravdanja koja stižu. Nisu u skladu sa kulturnom politikom i zasada to tretiramo kao incident, koji je svakako zabrinjavajući.