NAKON što je, kao student prve godine Akademije umetnosti, iskoristio prvu "filmsku šansu" uspešno braneći lik Ćirila u filmu "Đavolja varoš", mladi glumac Uroš Jovčić nastavio je da niže filmske i televizijske role. Tako smo ga upoznali i kao čuvenog Nosonju u filmu "Montevideo, Bog te video", kao advokata Dobrila u seriji "Ubice mog oca", a ovih dana ga gledamo u komediji "Komšije" (RTS 1, 11.05) i seriji "Žigosani u reketu" u kojoj ponovo radi sa Draganom Bjelogrlićem.

- Sa njim sam ostvario dobru saradnju na snimanju "Montevidea", koja se nastavila i u seriji "Žigosani u reketu" - kaže Uroš Jovčić za naš list. - Poznato je da je on veliki profesionalac, odličan glumac i reditelj. Voli da radi sa mladim glumcima, zahtevan je, ali nije strog. Meni je lepo i inspirativno uvek kada radim sa njim.

Prisećajući se snimanja serijala "Komšije" Jovčić otkriva da je to za njega bilo veliko iskustvo.

- Na setu je vladala odlična atmosfera, bilo je i šale i smeha, ali pre svega ozbiljnog timskog rada. Reditelj Milan Karadžić nas je tako vešto vodio kroz čitav proces, da nam brz tempo snimanja nije teško pao. Posle četiri sezone postali smo uigrana ekipa.

* Kako ste se pripremali za ulogu advokata u seriji "Ubice mog oca"?

- Uloga advokata je bila moja prva "ozbiljnija" rola na malim ekranima jer sam do tada uglavnom igrao komične likove. Pripremao sam se gledajući filmove sa advokatskom tematikom. Razgovarao sam sa maminom drugaricom koja je advokat. Ona mi je mnogo pomogla u građenju lika.

Pročitajte još - Komšija kao brat

* Pratite li serije u kojima ste igrali i da li imate naviku da tražite "mane"?

- Nisam ljubitelj gledanja sebe na malim ekranima. Uvek imam osećaj da sam mogao i drugačije, možda bolje. Trudim se da učim na greškama.

* Šta bi za vas bila uloga iz snova, a šta nikada ne biste prihvatili da igrate?

- Mlad sam glumac i još uvek tragam za ulogom iz snova. Želim da se oprobam u što više različitih žanrova i trudim se da budem drugačiji u svakom novom zadatku. Uloge ne odbijam, već tražim način da opravdam svaki lik. Svakako bih odbio projekat u kojem omalovažavaju ili ismevaju moj narod i zemlju.

* Od koga ste najviše naučili tokom karijere? Imate li uzore?

- Imao sam sreću da na samom početku karijere radim sa eminentnim rediteljima, kako u pozorištu, tako i na filmu. Trudio sam se da od svakog naučim što više mogu. U tome su mi najviše pomogli Vlada Paskaljević, Dragan Bjelogrlić i Milan Karadžić. Gluma je zanat koji mora stalno da se usavršava. Uzor i u životu i u poslu su mi vredni i časni ljudi, jer samo takvi ostavljaju trag u glumačkom, ali i svakom drugom poslu.

LjUBAV NA ŠPANSKOM

MLADI glumac je izabranicu svog srca, koleginicu Dženifer Martins upoznao na snimanju "Montevidea". Zbog nje je naučio španski jezik, a ona srpski.

- Oduvek mi se sviđao španski jer je egzotičan. Sa svojom devojkom koja je Špankinja na početku sam komunicirao na engleskom. Da bih mogao da razgovaram sa njenim roditeljima, prijateljima i familijom naučio sam španski. Ona već nešto više od godinu dana živi u Srbiji i srpski jezik govori odlično. Skoro šest meseci pohađala je privatne časove jer su joj gramatika i padeži dosta teški - kaže Uroš.