KONCERT "Sve bilo je muzika", posvećen stvaralaštvu Arsena Dedića, 30. maja u beogradskom Centru "Sava", najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u ovom zdanju (ulaznice 1.700, 2.000 i 2.400 dinara). Biće to drugi događaj ovog tipa na istom mestu. Prvi koncert kao omaž čuvenom šansonjeru održan je 9. aprila 2016, osam meseci posle njegove smrti.

Arsenovu muziku će ovoga puta izvoditi, pored supruge Gabi Novak i sina Matije Dedića, Ana Stanić, Petar Grašo, "Frajle", Sergej Ćetković, Bojana Stamenov, Nikša Bratoš, klapa "Maslina" i hor "Kolibri". Publika će imati priliku da se podseti večnih hitova, među kojima su "Zagrli me", "O, mladosti", "Odlazak", "Ono sve što znaš o meni"... Arsenovu poeziju govoriće poznati beogradski glumac Dragan Vujić Vujke.

- Moramo da održavamo vatru i sećanje na Arsenovo delo - naglasio je Matija Dedić. - Izbor gostiju je drugačiji nego pre tri godine. Imamo neka nova poznanstva, nove muzičke ljubavi i moguće saradnje. Pre tri godine nismo stigli da se posvetimo Arsenovom predivnom, možda i najemotivnijem opusu rađenom za klape, kao ni stvaralaštvu za decu, a sada hoćemo.

Bojana Stamenov je istakla da je rasla uz Arsenovu muziku:

- Moj tata to jako voli, i svi u kući su bili oduševljeni kad sam im rekla da sam pozvana na ovaj koncert. To je velika odgovornost. Treba održati tradiciju i divnu muziku koju je Arsen ostavio za sobom. Hvala mu što nam je ostavio i Matiju. Ne volim često da obećavam nešto dobro, ali sada mogu da obećam da će da bude vrlo interesantan koncert.

PROČITAJTE I: Koncert za Arsena


Ana Stanić je podsetila da je sa Arsenom sarađivala kad joj je napisao tekst za pesmu "Bioskop" sa albuma "Sudar" iz 2008.

- Stalno sam slušala o anegdotama koje je on pričao, a onda sam ih čula i uživo, iz prve ruke - uz osmeh je rekla Ana. - Potpuno sam bila fascinirana njime. Počastvovana sam pozivom, mislim da će koncert biti fantastičan. I srednje i starije generacije, pa čak i oni mlađi jedva čekaju to veče.

Novitet u odnosu na prethodni koncert ovog tipa je recitovanje Arsenove poezije.

- Kada me je organizator Đorđe Milutinović pozvao, posle prve rečenice rekao sam "da" - napomenuo je Dragan Vujić Vujke. - Prošlog leta u galeriji "Polet" organizovano je Arsenovo veče, gde sam odrecitovao nekoliko pesama. Imati zadatak, misiju, jednačinu sa više nepoznatih, otkriti višeslojnost Dedićeve poezije, za mene je veliki izazov i zadovoljstvo. Nastavljajući ono što je Arsen, "Zevs šansone" na ovim prostorima uradio, potrudićemo se da sve bude kako treba. Ja ću se, uglavnom, bazirati na njegovoj poeziji, ali ću govoriti i neke tekstove pesama.

INICIJATORI Đorđe Milutinović, Ana Stanić, Matija Dedić, Bojana Stamenov i Dragan Vujić

Foto P. Milošević

NEMA DEDIĆEVIH KNjIGA U BEOGRADU

KAD se govorilo o Arsenovoj poeziji, nadovezao se Matija:

- Moj otac je imao najveću bazu fanova u Beogradu, radio je grandiozne koncerte, pa mi je zanimljivo da ni u jednoj beogradskoj knjižari nikad nisam video neku njegovu knjigu. Taj deo njegovog opusa, ne znam iz kog razloga, nije zastupljen na teritoriji Srbije. Možda ovo veče bude podstrek nekome da povuče u distribuciju neku njegovu knjigu, ili da napravi nešto novo.


PREDINOVA POSVETA PRIJATELjU

NAJAVLjEN je juče još jedan beogradski koncert koji je vezan za Arsena Dedića, gde će takođe važnu ulogu igrati njegov sin Matija. U pitanju je promocija albuma Zorana Predina "Zoran peva Arsena" 20. novembra u "Kombank dvorani". U godini kada obeležava četiri decenije rada, Predin je ovim izdanjem, gde peva Dedićeve klasike, napravio svojevrsnu posvetu dugogodišnjem saradniku i prijatelju. Na albumu je 12 pesama, a kao singlovi su se već izdvojile "Kuća pored mora" i "Pamtim samo sretne dane".