LEGENDARNI pevač Žarko Dančuo, koji je ostavio neizbrisiva trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, u razgovoru za "Novosti" ističe da uživa u penzionerskim danima, kao i da rado nastupa ali samo na svečanostima koje mu odgovaraju. Penzionisao se 2005. godine, posle četiri decenije radnog staža i fascinantne karijere tokom koje je uspešno pevao sve, od roka i popa do starogradskih pesama. Dobitnik je brojnih priznanja, a krajem marta uručena mu je i nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Beograda "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi. Žarko kaže da mu je ovo priznanje značajno, pogotovo sada u poznijim godinama, jer predstavlja potvrdu da je ispravno radio.

- Celog života sam se trudio, ne da budem komercijalni pevač, nego pevač koji radi svoj posao poštujući publiku i sebe, i mislim da sam uspeo, a ova nagrada to na neki način potvrđuje - rekao je Dančuo.

U detinjstvu i ranoj mladosti nastupao je sa ocem Duškom i bili su najpopularniji otac i sin na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni. Žarko je neobično rano počeo da peva, imao je samo pet godina kada je krenuo da snima pesmice za Radio Zagreb, kao i da vežba sviranje na klaviru. Ističe da je tata Dušan zahvaljujući njemu napravio karijeru.

- Mnogi bi rekli - tata mu je bio pevač, pa je normalno da je i on krenuo tim putem, ali zapravo je bilo obrnuto, ja sam otkrio svog oca - objašnjava nam Dančuo. - Bio sam član Dečje dramske grupe Radio Zagreba i pitali su me na koga sam talentovan, a ja im kažem da moj tata lepo peva i oni se zainteresuju da ga čuju. On prođe audiciju i napravi prve snimke za Radio Zagreb, pa za "Jugoton" i posle je postao pevač, a postao sam i ja.

PROČITAJTE JOŠ - Dančuo: Uvek sam imao keca u rukavu

Žarko je profesionalnu karijeru počeo 1963, kada je imao 18 godina, u vokalno-instrumentalnom sastavu "Roboti" u Zagrebu, a tri godine kasnije počinje samostalno da nastupa na zabavno-muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji. Početkom sedamdesetih postao je član popularnog kvarteta "One i oni", koji je harao domaćom i ruskom muzičkom scenom, i u kojem mu je misica Daliborka Stojišić bila koleginica, a jedno vreme i supruga. Od 1975. je imao nekoliko ruskih turneja sa Daliborkom i snimio tri samostalne LP ploče za jednu rusku izdavačku kuću, od kojih je jedna, "Lav stori", bila prodata u Sovjetskom Savezu u čak tri miliona primeraka. Veliki preokret u Žarkovom životu, i na privatnom i na profesionalnom planu, desio se 1980, kada se razveo od supruge Daliborke i odlučio da počne da peva starogradske pesme. Tada je krenuo da nastupa na festivalima koji su promovisali ovu vrstu muzike.

Žarko, kome je učitelj bio operski pevač, kaže da ovo što se danas dešava na muzičkoj sceni ne razume i da se ne bi snašao.

JOKSIMOVIĆ IZNAD SVIH DANČUO posebno ceni jednog muzičara na srpskoj sceni i to ističe bez dvoumljenja: - Željka Joksimovića bih odmah izdvojio iznad svih. To je čovek koji je potpuno po mom ukusu, kompozitor, pevač, aranžer, muzičar koji ozbiljno i profesionalno radi svoj posao.

- Razlika je velika u pristupu muzici, pevanju i pesmi, ovo danas ne razumem i ne bih se snašao - veli nam pevač. - Nekada je bila samo jedna televizija i morali smo da prođemo veoma strogu audiciju u čijem žiriju su bili vrlo respektabilni i obrazovani muzički urednici, i ko je uspeo da se tu dočepa prostora, svi bi ga videli. Danas imate milion televizija i isto toliko mogućnosti da se pojavite, pogotovo ako možete da finansirate izradu spota.

Govoreći o svojoj karijeri, Dančuo kaže da je lep period bio na početku kada je postajao poznat i slavan i bio u centru pažnje gde god se pojavi, te dodaje:

- Onda je to počelo vremenom da me zamara i povukao sam se, ja sam miran, porodičan čovek i ne volim da me cima svako ko misli da ima pravo na to. Tako da sam relativno mirno proživeo svoju karijeru i prija mi ovo sada, penzionerski, pevam gde hoću, kad hoću i biram najlepša mesta - kaže pevač i ističe da uživa sa trećom suprugom, kao i da se uverio da je tačna narodna izreka - treća sreća.

PROČITAJTE JOŠ - Žarko i Merima ukrstili glasove

JUGOSLOVENSKO ČUDO OD DETETA

ŽARKO je imao samo sedam godina kada je umesto svog oca pevao dve nedelje u Crikvenici u hotelu "Esplanada", na letnjem angažmanu i bio jugoslovensko čudo od deteta.

- Tata je trebalo da peva tri meseca, ali je imao već ugovoren posao i nije mogao da nastupa od 15. juna, nego od 1. jula - priča nam čuveni muzičar. - Propao bi mu ceo letnji angažman da nisam uskočio ja. Za strane turiste to je bila prava atrakcija, oni su čekali do 23.00 sata na terasi hotela da ja otpevam svoj repertoar.